NavMenu

Nada Tešanović, Omiljena profesorica preuzela ministarsku fotelju

Izvor: eKapija Srijeda, 06.07.2011. 13:52
Komentari
Podeli

Nada Tešanović u naredne četiri godine obavljat će dužnost ministrice porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske. Na ovoj funkciji čekaju je brojne obaveze i izazovi posebno ako se uzme u obzir da Republika Srpska godinama bilježi negativan prirodni priraštaj, a da je Bosna i Hercegovina među rijetkim zemljama u svijetu koje nemaju popis stanovništva.

Nada Tešanović po obrazovanju je diplomirana ekonomistica. Rođena je 11. jula 1952. godine u Banjaluci, gdje je završila osnovnu školu 1967. i Gimnaziju 1971. godine, a Ekonomski fakultet u Zagrebu 1976. godine.

Po završetku studija počinje da predaje u banjalučkim srednjim školama, a građanima Banjaluke uglavnom je poznata kao dugogodišnja, vrlo omiljena, profesorica srednje Ekonomske škole. Od malih nogu je željela biti učiteljica, ali je put odveo na ekonomiju. Ipak želja iz djetinjstva joj se ispunila, pa je u prosvjeti, radeći kao profesorica, provela više od 30 godina.

Zanimljiv je podatak da se sa suprugom, prije rata, bavila i uzgojem kupina što joj je bio dodatni izvor prihoda kojim je zaradila solidan porodični imetak.

Politički se angažirala 1993. godine članstvom u Socijalno-liberalnoj stranci. Na izborima 1998. godine bila je nositeljica liste ove stranke za Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS), ali nije osvojila mandat. Godinu dana kasnije njena stranka se ujedinjuje sa tadašnjom Strankom nezavisnih socijaldemokrata, koja poslije mijenja naziv u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Na izborima 2000. godine kandidirala se za Skupštinu grada Banje Luke, u kojoj ostaje do 2002. godine. Iste godine bila je i kandidat za Parlament BiH, ali nije izabrana.

U Narodnu skupštinu RS-a je izabrana na općim izborima 2002. godine. Prije nego što je krajem 2010. godine imenovana za ministricu u Vladi RS, Nada Tešanović je protekle četiri godine bila potpredsjednica Narodne skupštine RS-a. Inače, prva je žena koja je sjela u fotelju potpredsjednice Skupštine RS i ministrice porodice, omladine i sporta.

I sama je nekada bila aktivno uključena u sport, i to kao košarkašica u prvoj ligi Jugoslavije. Danas je angažovana kao predsjednica Ženskog rukometnog kluba Borac iz Banje Luke.

Udata je za Dojčina Tešanovića, a majka je sinu Ljubiši i kćerki Ivani.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.