NavMenu

Vedran Zrilić, Deloitte: Uspješna digitalna transformacija zasniva se na jasno definisanoj digitalnoj strategiji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.12.2023. 09:59
Komentari
Podeli
Izveštaj kompanije Deloitte pokazao je da digitalna transformacija može da generiše 1,25 biliona USD dodatne tržišne kapitalizacije. Na pitanje kakva je situacija u regionu, Vedran Zrilić, direktor u Sektoru za poslovni konsalting i regionalni Deloitte Digital lider kaže da domaće kompanije postaju sve relevantnije na globalnom tržištu, sve više se fokusiraju na izvoz, što je vidljivo i iz statističkih podataka na godišnjem nivou.

- Po tom pitanju naročito su uspešne IT kompanije koje su ujedno i vodeće po pitanju zrelosti u sprovođenju svoje digitalne strategije. Prilikom analize tržišta upravo se to pokazalo ključnim, budući da digitalna transformacija bez digitalne strategije u proseku rezultira tri puta lošijim rezultatom kad je u pitanju kapitalizacija same investicije. Promena radi promene bez pravog cilja i strategije ne utiče pozitivno na ishod poslovanja, odnosno ne omogućava rast i povećanje prihoda, što je u krajnjoj liniji i krajnji cilj svake digitalne transformacije - ističe sagovornik eKapije.

Digitalna strategijaDigitalna strategija

Iz tog razloga, dodaje, kompanije bi trebalo da odmah i bez odlaganja kritički sagledaju svoj proces digitalne transformacije i po potrebi kreiraju ili revidiraju svoju digitalnu strategiju kako bi podržavala njihove poslovne ciljeve:

- Treba biti hrabar i po potrebi krenuti iznova i izgraditi digitalnu okolinu koja će omogućiti brzi pristup pravim podacima radi donošenja ispravnih poslovnih odluka u pravo vreme i brzu implementaciju inovacija kao ishod tih istih odluka - navodi Zrilić.

Govoreći o tehnološkim inovacijama kao ključu dugoročnog rasta kompanija, sagovornik našeg portala smatra da digitalna transformacija predstavlja poslovnu strategiju organizacije čiji cilj nije samo zaštita trenutne tržišne pozicije već stvaranje novih organizacionih kapaciteta kroz brze implementacije inovacija.

- Mogućnost inovacija, odnosno brzog reagovanja na potrebe tržišta uz optimizovan trošak dovodi do povećanja profitabilnosti, a samim tim i do rasta organizacija - ističe.

Dodaje da su organizacije u ovom regionu većinom u samom začetku prave digitalne transformacije, budući da su već obavljene inicijalne investicije u digitalne sisteme najčešće bile vođene prvenstveno inicijalnim troškom investicije umesto vrednošću koju bi ta investicija trebalo da im donese u svakodnevnom poslovanju.

- To je u osnovi najveća prepreka i prednost s kojom se susreću kompanije u ovom regionu. Prepreka je to što postojeći visoko prilagođeni sistemi većinom ne dopuštaju brzi pristup svim potrebnim informacijama, te adekvatnu fleksibilnost i brzinu implementacije inovacija potrebnih kako bi poslovanje adekvatno i na vreme odgovorilo na trendove tržišta. Ova potreba se najbolje vidi danas kada se, u zavisnosti od industrije tržišni trendovi menjaju na godišnjem ili čak mesečnom nivou, za razliku od ranijih vremena kada su se trendovi postepeno menjali godinama, omogućavajući organizacijama da se adekvatno pripreme i reaguju na promenu - kaže Vedran Zrilić.


Pojašnjava da je prednost upravo u tome što kompanije u ovom regionu, za razliku od ranijih vremena, sada imaju barem jedno iskustvo digitalne transformacije, bilo uspešne, bilo neuspešne:

- To ih stavlja u bolju poziciju za uspešno preduzimanje potrebnog iskoraka u novom talasu digitalne transformacije u skladu s jasno definisanom digitalnom strategijom kako bi doveli svoju organizaciju u konkurentnu poziciju ne samo na domaćem, već i na širem inostranom tržištu.

Dodatne prepreke predstavljaju zakonodavni i poreski okviri u kojima deluju organizacije u ovom regionu. Ali i na tom području vide se pomaci, smatra Zrilić, navodeći da razloga za optimizam ima, jer su vlade ozbiljno pristupile izradi strategija čiji je cilj razvoj inovacija i digitalnih transformacija.

- Ništa manje važni nisu ni raspoloživi podsticaji EU koji sve više igraju sve značajniju ulogu posebno u transformaciji malih i srednjih preduzeća - dodaje.

Kaže da trenutna geopolitička situacija podiže potencijal ovog regiona na novi nivo, s obzirom na blizinu tržišta EU, cenovnu konkurentnost i snalažljivosti koje su kompanije stekle radeći na izuzetno teškom domaćem tržištu.

- Iz tog razloga, dodatni akcenat se stavlja na uspešnu implementaciju digitalne transformacije koja se zasniva na jasno definisanoj digitalnoj strategiji koja mora biti vođena poslovnim ciljevima i najboljom tehnologijom koja će dugoročno podržavati rast i inovativnost organizacije. Ključ odlučivanja ne sme biti inicijalni trošak investicije već vreme povrata investicije - zaključuje Vedran Zrilić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Platforma za onlajn trgovinu Ananas uskoro aktivna i u BiH

Najveća regionalna platforma za elektronsku trgovinu Ananas uskoro će biti aktivna i na tržištu BiH, otkrio je na Jahorina ekonomskom forumu direktor Ananasa Marko Carević. - Uveliko radimo na tome, sve pripremamo tako da očekujemo da ćemo za mjesec i po, do dva biti aktivni i na tržištu BiH - istakao je Carević. Podsjećamo, Ananas je već najavio i širenje na tržišta Crne Gore, Albanije, kao i Kosova i Metohije. Deltina e-commerce

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.