NavMenu

Darko Zelenika, ambasador BiH : Fasciniran političkom kulturom Švedske

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.06.2011. 13:00
Komentari
Podeli

Darko Zelenika, rođeni Mostarac veleposlanik je BiH u Švedskoj. Ima 50 godina. Sretno je oženjen i ima sina Josipa. Prijatelji za njega kažu da je vedar, uvijek otvoren i dostupan za svaku vrstu razgovora, u što nas je uspio uvjeriti tokom intervjua.

Završio je strojarstvo u Mostaru 1987. godine, specijalizirao Management na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1992. godine, magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Mostaru 1993. godine. Završio odgovarajuće diplomatske i stručne tečajeve u organizaciji MVP BiH, Egipta, SAD-a, Vijeća Europe... Aktivno se služi engleskim jezikom.

Na radnoj biografiji zavidili bi mu mnogi. Prva radna iskustva vezana su za mostarski "Soko" gdje je radio od (1986-1987) na stručnim, organizacijskim i rukovodećim poslovima, nakon čega odlazi u diplomatiju. Najprije dobija mjesto zamjenika veleposlanika u Veleposlanstvu BiH u Cairu (Egipat) gdje provodi pet godina (od 1996. do 2001.). Od 2001. do 2002. godine u MVP BiH savjetnik je za suradnju sa Vijećem Europe i šef Odsjeka za susjedne zemlje.

Odmah zatim 2002. godine slijedi novi angažman u Veleposlanstvu BiH u Bernu, Švicarska, gdje radi kao otpravnik poslova do 2004. godine, a nakon toga, godinu dana provodi u Veleposlanstvu BiH radeći kao zamjenik veleposlanika.

Američki san

Nakon Berna, njegov dalji pravac bio je, ni manje ni više nego, Washington D.C., SAD, gdje ostaje do 2008. godine na mjestu zamjenika veleposlanika u Veleposlanstvu BiH. Istekom mandata napušta SAD i odlazi u Veleposlanstvo BiH u Kraljevini Švedskoj, Finskoj i Estoniji sa sjedištem u Stockholmu, gdje je pobrao ogromne simpatije bh. građana koji ga doživljavaju, prvo kao svog velikog prijatelja, pa tek onda kao ambasadora.

Njegov posao nije nimalo lagan, po ustanjenim načelima počinje u devet, a završava u 17 sati, iako to u biti nije tako.

  • Kako izgleda Vaš radni dan?

- U uredu sam u devet sati, pregledam nove dokumentacije i informacije, dogovaram se sa kolegama o zadacima u Veleposlanstvu, nakon čega radni dan nastavljam kordiniranjem i saradnjom sa nadležnim institucijama Švedske, Finske i Estonije o različitim bilateralnim pitanjima i saradnji. Kontaktiram i sarađujem sa kolegama u diplomatskom koru i drugim organizacijama, predstavnicima saveza i organizacija bh. državljana u Švedskoj. Tu je i praćenje i sudjelovanje u radu različitih skupova, workshopova, briefinga... Nekoliko puta tjedno sudjelujem na odgovarajućim skupovima u organizaciji diplomatskih predstavništava drugih zemlja ili odgovarajućih institucija u zemljama prijama, tako da radni dan završi oko 19 ili 20 sati.

  • Kako Vam se sviđa "švedski model demokratije"?

- Izuzetno mi se sviđa, jer se radi o istinskoj demokraciji i državi blagostanja u kojoj se stanovnici od mlade dobi uče svojim osobnim i demokratskim pravima, a uživajući svoja prava, poštuju i svoje pripadajuće demokratske i druge obveze. Fascinira me politička kultura u svakodnevnom političkom i demokratskom sustavu Švedske. Švedska ima dugu tradiciju mandata Vlade koja nema večinu u Švedskom parlamentu, pa je tako i sadašnja vlada po prirodi manjinska, ali koja uspiješno upravlja Švedskom. Interesantno mi je da Švedska organizira izbore jednom u četiri godine, kada se biraju vlasti na sve tri razine državnog uređenja: državnu, regionalnu i lokalnu vlast.

Pečat u mandatu

  • Koji su to projekti koji će obilježiti Vaš boravak u Švedskoj?

- Uspiješna organizacija Poslovnog foruma BiH - Švedska u Rosenbad konferencijskom središtu Švedske vlade u srcu Stockholma (2009.) kada je 25 poduzeća iz BiH imalo prigodu predstaviti svoje kapacitete i planove pred poslovnim svijetom i predstavnicima državnih institucija Švedske, te povratno saznati što Švedske institucije mogu ponuditi. Boravak će obilježiti i potpisivanje novog bilateralnog Sporazuma o razvojnoj suradnji između Švedske i BiH za period 2011. do 2014. godine, unutar koje će BiH dobiti oko 73 milijuna eura za različite razvojne programe. Moj rad i boravak će obilježiti i različiti projekti suradnje i zajedničkog rada sa organizacijama bh. državljana u Švedskoj, učešće u projektima kulturnog predstavljanja BiH u Švedskoj poput nastupa Kamernog teatra, Hanke Paldum... Zadovoljan sam što su Švedska, Finska i Estonija dale svoju potporu svim vanjskopolitičkim ciljevima BiH: ratifikacija SAA, vizna liberalizacija, članstvo u UN Vijeću sigurnosti, MAP NATO...

  • Na čemu ćete istrajati do kraja mandata?

- Kvalitetno, pravovremeno i uspiješno obavljanje svih poslova i zadaća iz domena odgovornosti ovog Veleposlanstva na daljem jačanju bilateralnih odnosa i suradnje BiH sa Švedskom, Finskom i Estonijom.

  • Postoji li recept "dobrog diplomate"?

- Postoje brojne knjige iz diplomatske oblasti i mnogobrojna nepisana diplomatska pravila i dobri običaji koje treba slijediti i primjenjivati u svome radu. Ovo smatram tim značajnijim za one koji žele iz nekih drugih profesija uploviti u diplomatske vode.

  • U čemu je ključ uspjeha u poslu i u životu uopće, odnosno Vaša životna i poslovna filozofija?

- Ključnim smatram odgovarajući stupanj obrazovanja i stalno stručno usavršavanje, osposobljenost za preuzete poslove i osobnu vjerodostojnost, predanost i odgovornost u radu, kvalitet i pravovremenost izvršavanja poslova. U nastavku slijedi inicijativa, korektnost i timski rad u okviru utvrđene misije i ciljeva.

  • U mnoštvu obaveza, koliko vremena imate za kulturna dešavanja, odnosno kada ste odgledali dobar film, pozorišnu predstavu, pročitali neku knjigu...?

- Volim čitati knjige iz političke i diplomatske oblasti. Trenutno čitam knjigu bivšeg predsjednika Busha "Decision Points". U travnju sam uživao u predstavi "Žaba" Kamernog teatra u prestižnom Sodra Teatru u Stockholmu. Često sam na koncertima klasične glazbe koje pojedina veleposlanstva organiziraju u Stockholmu.

  • Čime se bavite u slobodno vrijeme?

- Ovisnik sam o interentu tako da mnogo vremena surfam. Jogging prakticiram u prosjeku dvaput tjedno. Druženje sa prijateljima i kolegama, uz uživanje u obilasku prelijepog Stockholma i Švedske.

  • Vaši dalji planovi?

- Moj radni odnos je sa MVP BiH, iz čega proizilaze i buduće aktivnosti.

Razgovarala: Elvira Kokor

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.