NavMenu

Anamarija Petrović, IT direktor Inspira grupe - Inovacije su imperativ u digitalnom biznisu

Izvor: eKapija Srijeda, 06.12.2023. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Inspira grupa)
Inspira grupa (nekada Infostud grupa) je jedna od najvećih porodica digitalnih biznisa u Srbiji. Kroz šest biznisa koji podrazumevaju najveće online oglasnike, platforme za e-trgovinu i osiguranje, Inspira grupa pomaže ljudima u rešavanju važnih i praktičnih životnih pitanja (od prve prakse, preko nalaženja posla, kupovine automobila ili nekretnine do osiguranja i auto opreme).

Nakon godinu dana od rebrendinga u Inspira grupu, Anamarija Petrović, IT direktor u ovoj kompaniji, otkriva nam dalje planove za razvoj digitalnih platformi, ali i načine putem kojih jedna od najstarijih internet kompanija u Srbiji unapređuje opšte digitalno poslovanje i IT tržište kod nas.


Koliko je izazovno voditi IT sektor u kompaniji koja ima šest različitih digitalnih biznisa čije platforme posećuju milioni korisnika svakog dana?

- Inspira grupa posluje i kontinuirano raste na tržištu već više od 20 godina i to podrazumeva da je u kompaniji akumulirano puno domenskog i tehničkog znanja. Naši proizvodi su pouzdani i stabilni i timovi o njima brinu na krajnje odgovoran i posvećen način.

Veliki izazovi leže u tome što su naši biznisi različiti po tržišnoj poziciji, poslovnim modelima i ciljnim grupama. Imamo lidere u svojim oblastima čiju poziciju i prepoznatljivost treba očuvati, a imamo i biznise koji grade svoje mesto. Sa druge strane, biznisi su i srodni i komplementarni i svima je zajedničko da koriste tehnologiju za sticanje tržišne prednosti. Tu je važno naći dobar odnos između standardizacije i strukturiranja u načinu rada IT timova na nivou Grupe i agilnosti koju biznisi moraju zadržati u tržišnoj trci.

No, to je ujedno i velika draž rada u ovako kompleksnom okruženju. Naravno, neretko se dešava da se produktni timovi i tehnički timovi ne slože oko prioriteta, ali svaki naš biznis ima strategiju i dugoročne ciljeve koji pomažu kod takvih odluka.

Drugi deo izazova nije specifičan za nas, više je odlika IT tržišta. Potraga za talentima i iskusnim ljudima i dalje nije laka i zahteva dosta ulaganja.

(Foto: Inspira grupa)


Koje infrastrukturne projekte planirate?

- Posle faze širenja, Inspira grupa je sada u fazi produbljivanja i optimizacije. To u praksi znači da smo usmereni na projekte čiji je cilj konsolidovanje procesa, povećanje efikasnosti kroz automatizaciju, monetizacija podataka, strukturiranje i razmena znanja unutar Grupe, unapređenje prediktabilnosti timova.

U stalnom smo procesu automatizacije internih procesa i kontinuirano unapređujemo sigurnost naših sistema i proizvoda. Neki od naših proizvoda prolaze kroz arhitekturalne transformacije sa ciljem unapređenja skalabilnosti i održivosti. Radimo na postavljanju infrastrukture za rad sa velikim količinama podataka i aktivno eksperimentišemo sa mašinskim učenjem u pravcu primene na našim proizvodima, i u korišćenju AI alata za povećanje produktivnosti. Dosta je urađeno na automatizaciji i rezilijentnosti infrastrukture i ostajemo posvećeni tome i u narednom periodu.

Sve to kada spojite sa inovacijama koje biznisi razvijaju kroz svoje proizvode i usluge, shvatićete da nama zaista ne nedostaje izazova.


Kakva je saradnja sa kompanijama iz industrije i udruženjima?

- Naši oglasni biznisi imaju dobru saradnju sa regionalnim i evropskim kompanijama iz industrije sa kojima razmenjuju znanja, dobre prakse i uvide o trendovima. Ovu praksu nameravamo da restartujemo i u IT domenu nakon što je utihnula u periodu korone.

Inspira grupa je jedan od osnivača i članova inicijative Digitalna Srbija koja pomaže razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva Srbije. Kad je u pitanju lokalna sredina, jedan smo od pokretača inicijative IT Subotica 2030. Kroz ovu inicijativu snažimo obrazovni, digitalni i preduzetnički razvoj lokalne sredine.

Jedan od naših strateških ciljeva je da u Srbiji budemo prepoznati kao kompanija koja radi na poboljšanju društva.

(Foto: Inspira grupa)


Kako ocenjujete digitalno poslovanje u Srbije, kao i IT tržište? Gde vidite prostor za napredak i kako vidite razvoj ove oblasti kod nas?

- Rast broja domaćih produktnih kompanija izuzetno je povoljan za naše društvo. Srbija je odavno dokazala da ima ogroman potencijal i kvalitet kad je u pitanju pružanje IT usluga. Na toj osnovi je naša IT scena izrasla. Međutim, širi portfolio domaćih proizvoda povlači sa sobom potrebu za razvojem kompetencija kao što su produktni menadžment, dizajn, produktni marketing. Veće su mogućnosti za nove generacije da svoje talente i znanja razvijaju i uposle u svojoj zemlji, a sve to naravno daje dodatnu vrednost i u jačanju naše ekonomije.

Dalji razvoj ovih kompetencija daje novu priliku srpskom IT uslužnom sektoru da kroz dodatnu vrednost osvoji nove klijente radeći po "outcome-based" modelu. Za nas kao Grupu jačanje ovih kompetencija jeste od interesa, jer time dobijamo više mogućnosti da razmenjujemo znanja i dobre prakse sa partnerskim kompanijama. Posebno je motivišuće raditi u organizacijama koje ne jure isključivo profitne ciljeve već imaju i misiju, poput naših oglasnika koji teže da unaprede tržište, svaki u svojoj sferi, čineći ga transparentnijim.


Nedavno ste moderirali događaj pod nazivom "Veštačka inteligencija i budućnost zapošljavanja". Kakvi su zaključci - kako će veštačka inteligencija oblikovati svet zapošljavanja u budućnosti?

- Nove tehnološke prilike poput veštačke inteligencije zahtevaće izuzetan kvalitet u selekciji kadrova tako da hiper produkcija ne bi smela da bude odgovor struke. Slušala sam pre nekoliko godina predavanje Meri Šo (Mary Shaw), profesorke kompjuterskih nauka na univerzitetu Karnegi Melon (Carnegie Mellon), koja je postavila vrlo smisleno pitanje – da li je softversko inženjerstvo zaista već postalo inženjerstvo, poput građevine ili arhitekture. Njena teza je bila da, istorijski gledano, period koji je struka prošla nije dovoljan da dođemo do inženjerskog pristupa i metodologije.

Uzevši u obzir brzinu kojom napreduje, neki fundamentalni koraci jesu preskočeni. Treba da idemo ka tome da unapredimo industriju oslanjajući se više na nauku i kodifikovana znanja, a manje na isključivo iskustveni pristup u rešavanju biznis izazova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.