NavMenu

Ko je biznismen iz Konjica koji je preuzeo španskog diva i krenuo u osvajanje evropskog tržišta

Izvor: biznisinfo.ba Nedjelja, 17.09.2023. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)Ilustracija
Članica Lura grupe, hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS, početkom septembra preuzela je vlasništvo nad španskom firmom Mabo Farma.

Kompanija PharmaS u vlasništvu je Luke Rajića rođenog u Konjicu. Zbog toga je vijest o ovoj velikoj akviziciji odjeknula u našoj zemlji, piše BiznisInfo.ba.

Mabo Farma je najbrže rastuća generička kompanija u Španiji s više od 200 proizvoda u portfelju, uglavnom lijekova na recept, ali i onih bezreceptnih, te dodataka prehrani. Ta farmaceutska kompanija sa sjedištem u Madridu ostvaruje godišnji prihod od oko 35 mil EUR s više od 70 zaposlenih.

Ko je Luka Rajić

Rajić već više od dvije decenije donira značajna sred stva za razne projekte u opštini Konjic (od donacija bolnicama i vjerskim objektima, pa sve do muzičkog centra) kako bi pomogao razvoju i kreiranju što boljeg života stanovnicima ove općine.

Za Rajića se ranije pisalo da je jedan od najbogatijih Hrvata ali i Švicaraca. Karijeru je, kako su ranije pisali regionalni mediji, započeo kao prodavac na pijaci, prvu prodavnicu je otvorio u kući dede fudbalera Darija Šimića, a danas ima bogatstvo vrijedno stotine miliona eura.

Vlasnik je Lura grupe u čijem se sklopu nalazi nekoliko kompanija iz Hrvatske i Švajcarske.

Rajić je rođen 1964. u Konjicu, a sa porodicom se 1971. preselio u Sesvete kod Zagreba. Kao srednjoškolac je na pijaci prodavao raznu robu, a 1984. se zaposlio kao vozač kamiona u firmi Dukat, a uporedo je nastavio da trguje cementom i automobilima.

Zatim je iznajmio prostor u kući dede hrvatskog fudbalera Darija Šimića i tu otvorio svoju prvu samoposlugu, a nekoliko ulica dalje i kafić. Kasnije je kupio hladnjaču i počeo uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke.

– Započeo sam s 20 tona i to se iz dana u dan povećavalo te sam nakon kratkog vremena morao otvoriti vanjskotrgovinsku firmu koju smo nazvali Lura – rekao je ranije Rajić o svojim poduzetničkim počecima napominjući da je već 1991. ta firma imala promet od 20 mil KM.

Prema tadašnjem pisanju Večernjeg lista, Rajić je odlično zarađivao zbog sve veće inflacije, i 1994. je za 10 mil KM, u procesu privatizacije, postao većinski vlasnik Dukata, s kojim je dotad sarađivao.

Ubrzo nakon toga kupio je Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar čime je formirana Lura grupa. Rajić je uskoro postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

U naredne dvije decenije Rajić je izgradio poslovnu imperiju vrijednu stotine miliona eura. Godine 1996. se oženio ekonomistkinjom Bornom, sa kojom ima troje djece, Bornu, Luku i Frana. Godine 2003. preselili su se u Švicarsku gdje je Rajić kupio malu tvornicu čokolade Favarger. Dvije godine kasnije razveli su se.

Godine 2007. Luka Rajić je prodao Dukat francuskom Lactalisu za 280 mil EUR.

U Popovački kod Siska 2011. otvorio je tvornicu generičkih lijekova PharmaS vrijednu 300 miliona kuna.

– Proizvodnja je moj put, možete nešto prodati i 15 puta, ali proizvesti samo jednom – kazao je na otvaranju tog objekta.

Rajić je, prema podacima iz 2016. godine, nalazio među 300 najbogatijih Švicaraca, a bio je drugi po bogatstvu u Hrvatskoj (odmah iza tadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića).

Redovno dolazi u Konjic, najavio i investicije

Koliko je Rajić vezan za Konjic, pokazuje činjenica da je više puta posjećivao grad u kojem je rođen i za koji je donirao i redovno uvijek donira velika sredstva.

Posljednji put je grad posjetio u junu ove godine kada se sastao sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem u namjeri da se definišu detalji saradnje u budućnosti. Tada je najavio i da će se angažirati kao investitor u ovom gradu.

Rajić je tada kazao da sa puno emocija i puno zadovoljstva dolazi u Konjic i svaki put je dirnut novom slikom koju vidi i doživi ovdje, jer vidi pomake naprijed.

– Dat ćemo sve od sebe zajedničkim snagama za boljitak kvalitete života svih ljudi u Konjicu. Nastavit ćemo poticati rad muzičke škole, pokušati je dići na viši nivo. Jako me veseli da je Grad Konjic posljednje tri godine, koliko me nije bilo, intenzivno radio na strategiji i pozdravljam taj jedan pristup i mislim da je Konjic idealno mjesto za turizam, da može puno toga prihvatiti, puno toga dati – naglasio je tada Rajić.

Dodao je da Konjic ima ogromno prirodno bogatstvo.

– Grad je to prepoznao i definitivno ću tu stati kao investitor i poduzetnik, suportirat ću i podržati strategiju Grada Konjica – kazao je Rajić naglašavajući da želi biti poticaj i drugim ljudima da zavole Konjic, a onima koji su rođeni ovdje, da ga ne zaborave.

– Vidim jako puno potencijala u Konjicu i želim malo više vremena boraviti ovdje i bolje upoznati Konjic i Konjičane, nadam se da će mi se ta želja u budućnosti i ispuniti – istaknuo je tada Rajić.

O akvizciji Mabo Farme

Kada je riječ o najnovijom akviziciji, pojašnjeno je zbog čega su se na to odlučili.

Jedna je od glavnih snaga Mabo Farme zbog koje su se odlučili na kupovinu, kako su pojasnili u PharmaSu, iznimno dobro poznavanje španskog tržišta te široka prodajna mreža s više od 40 prodajnih predstavnika koji teritorijalno pokrivaju cijelu Španiju, uključujući čak i Baleare i Tenerife.

Tako da tom međunarodnom akvizicijom, osim što širi svoj portfelj i potvrđuje se kao jedna od najjačih domaćih farmaceutskih kompanija, PharmaS otvara vrata španskog tržišta i za vlastite domaće proizvode, koji će se uskoro naći na policama španskih apoteka.

– Ulazak na špansko tržište početak je našeg petogodišnjeg strateškog plana, čiji je cilj širenje na nova tržišta zapadne Evrope te nastavak izgradnje PharmaSa kao snažnog međunarodnog igrača u području receptnih i bezreceptnih lijekova, kao i dodataka prehrani – rekao je Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa.

PharmaS ima tri proizvodna pogona, i to dva u Hrvatskoj (Rakitje i Popovača) te jedan u Srbiji, u Zrenjaninu. Prema podacima s web stranice Grupe, ostvaruju respektabilnu stopu rasta od 30 posto godišnje i izvoze u 20 zemalja. PharmaS danas ima ukupno više od 200 registriranih generičkih lijekova te je prepoznat i po dodacima prehrani farmaceutske kvalitete, uključujući Dietpharm, kao i mnogim drugim uspješnim brandovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.