NavMenu

Safet Sušić, selektor reprezentacije BiH - Ljudska veličina i fudbalski velemajstor

Izvor: eKapija Petak, 15.04.2011. 10:25
Komentari
Podeli

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić, nekada veliki majstor sa loptom, prije dva dana proslavio je svoj 56. rođendan. Legendarni Pape priznaje da nije sujevjeran, ali je broj 13 u njegovom životu i karijeri oduvijek bio znakovit.

Rodenđan, kojeg je obilježio u društvu porodice i prijatelja u jednom od pariških restorana, protekao je u sjeni trijumfalne pobjede naših zmajeva protiv Rumunije, ali i FIFA-ine suspenzije bh. nogometu.

"Rođendan mi pada na `nesretni` trinaesti, mada je za mene često znao biti i sretan dan. Trinaestog u mjesecu sam Rumunima postigao hattrik usred Bukurešta, u svom drugom reprezentativnom nastupu. Ali bilo je tu i dosta loših stvari, poput one kada sa Jugoslavijom na SP u Španiji nismo prošli ni prvi krug. Tada sam nosio dres sa brojem 13", priča Sušić za sarajevski "San".

Bh. selektor rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima, u porodici koja je imala još jednog nogometnog talenta, Safetog starijeg brata Seada. Braća su još od malih nogu gajila ljubav prema nogometu. Napunivši 16 godina, mlađi Sušić počinje svoju karijeru u prvom timu zavidovićke Krivaje.

Njegov potencijal i nadarenst prepoznaju čelnici nogometnog kluba Sarajevo, u čijem dresu počinje igrati u sezoni 1972/73. Nastupaju nezaboravni dani kako za Safeta tako i za navijače tima iz Sarajeva. Sljedećih desetak godina i 350 odigranih utakmica, Safet je za tim sa Koševa postigao oko 250 golova, asistirao za najmanje još toliko i predriblao na stotine protivnika.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavija Sušić je debitovao 5. oktobra 1977. u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola. Na sljedećoj utakmici, protiv Rumunije u Bukureštu, postiže prvi hattrick, to jeste tri gola na utakmici. Slijedi još jedan protiv Italije u Zagrebu u junu 1978., pa još jedan protiv tadašnjih svjetskih prvaka Argentine dva mjeseca poslije u Beogradu. Takav debi u reprezentaciji još nije zabilježen.

Slavni Pape odigrao je ukupno 51 utakmicu i postigao 21 pogodak za reprezentaciju bivše Jugoslavije u periodu između 1977. - 1990. Godine 1979. Safet Sušić je izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije. Dvije godine poslije dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

"Mislim da se u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini, nakon Asima Ferhatovića, nije rodio tako talentiran nogometaš kakav je Safet. Izuzetan igrač, ali i ljudska veličina, koji je svojom tehnikom i izrazito izraženom individualnošću obogaćivao svaki tim u kojem je ikada nastupao. On je rođen sa nečim čudesnim u sebi, to je u njemu bilo urođeno i to ga je i činilo velikim", kazao je za Sušića Aleksandar Ristić, proslavljeni bh. nogometni stručnjak.

Nakon sjajnih izdanja u nacionalnom dresu i FK Sarajevo, i nakon što je ispunio zakonsku normu od 28 godina starosti potrebnu za odlazak u inostranstvo, za Sušića je nastala prava potjera od strane najvećih evropskih klubova. Posao sa Interom je već bio dogovoren i Sušić je navodno potpisao predugovor. Međutim, umiješao se Torino sa boljom ponudom i nakon što je Sušić odlučio potpisati za Torino, Inter se žalio fudbalskom savezu Italije i kao rezultat svega Sušić je dobio jednogodišnju suspenziju za dolazak u Italiju.

Početkom osamdesetih, Safet prelazi u Paris Saint Germain gdje ostaje devet godina. I u timu iz glavnog grada Francuske, Sušić ostavlja veliki trag. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali u klubu. Zvanično je proglašen za najboljeg stranog igrača u Francuskoj 1983. godine. Naime, PSG je klub osnovan u sedamdesetim godinama i u Safetovom vremenu je postao veoma slavan i jak.

Selektor naše reprezentacije i danas se rado sjeća vremena kada je igrao u "gradu svjetlosti", za francusku klub PSG koji ga je proglasio najboljim igračem kluba svih vremena.

"Detalji su magloviti, ali znam da su se uvijek rođendani proslavljali uz obavezan šampanjac i kolače, koji bi nekako našli put i do svlačionice. Lijepe uspomene me vežu za bivšeg predsjednika PSG-a Fransisa Borelija, koji nikada nije zaboravljao važne datume i uvijek je znao iznenaditi igrače neki lijepim gestom", ističe Sušić.

Fudbalsku karijeru je okončao 1992. sa 37 godina igrajuću za francuski Red Star. Safet je 2000. povodom proslave 50 godina UEFA-e, zvanično proglašen za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine u posljednjih pola vijeka. Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon igračke karijere, Pape je počeo da radi kao trener. Trenirao je francuski Cannes, turski Istanbulspor, Konyaspor, Ankaraguču i klubove u Saudijskoj Arabiji. Pretposljednja trenerska destinacija mu je bio turski prvoligaš Rizespor.

Nogometni savez BiH 2009. godine imenovao ga za novog selektora bosanskohercegovačke reprezentacije. "Zmajeve“ je vodio u 11 utakmica, gdje je zabilježio četiri pobjede, tri remija i četiri poraza.

Posljednjom pobjedom protiv Rumunije, naša reprezentacija ostala u igri za plasman na Evropsko nogometno prvenstveno koje će se održati 2012. u Ukrajini i Poljskoj. Bilo je zanimljivo vidjeti selektora, inače rezervisanog i pomalo hladnog, kako nakon odlučujućeg gola Edina Džeke euforično proslavlja trijumf.

"Nadavao sam se golova i bilo je velikih duela u Sarajevu, Parizu, reprezentaciji.., ali ovakvu atmosferu i emocije ne pamtim. Nikada me nije preplavilo slično uzbuđenje. I sada se naježim kad pomislim na momenat kada je Džeko postigao gol, skakao sam od sreće i radovao se kao malo dijete", priznao je Sušić

Iako nema prevelikih želja, najljepši poklon za njega je da se što prije ukine suspenzija i da nesmetano može nastaviti sa svojom misijom na kormilu reprezentacije BiH.

eKapija/San, foto: Getty Images, AFP

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.