NavMenu

Samir Pošković, Bosanac u Kanadi iza projekta vrijednog 1,2 milijarde dolara

Izvor: eKapija Utorak, 12.04.2011. 16:18
Komentari
Podeli

Samir Pošković, Sarajlija (44), danas naturalizovani Kanađanin, sa svojim timom dobitnik je najprestižnije nagrade za inovacije u građevinarstvu u Sjevernoj Americi - "Excllence in Inovation of the year Aword for Canada". To je prvi i, dakako, dosad jedini put u istoriji ove najprestižnije nagrade u ovoj oblasti da je ovo priznanje dodijeljeno jednom Bosancu!

Samir Pošković je u svom rodnom gradu odrastao i stekao obrazovanje. Rano je ostao bez oca, živio je s majkom, poznatim ljekarom otorinolaringologom i mlađim bratom do pred rat, kada odlazi sam za Njemačku. Tamo počinje "od nule ili nekoliko metara ispod nje": radi po građevinama, posebno po onim novootvorenim u tek pripojenoj nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj.

Brzo je napredovao, gradio je svoje mjesto u ovoj zemlji, ali je iznenada sve morao da napusti: njegova u ratu teško oboljela majka je evakuisana u Kanadu s bratom koji je imao samo 14 godina. Liječenje nije dalo očekivani rezultat, sve je napustio i uputio se k njima u Kalgari. "Nisam znao više od nekoliko rečenica engleskog, kada sam stigao ovamo. Majka nam je bila teško bolesna, ubrzo je umrla. Bilo nam je izuzetno teško. Živjeli smo na granici egzistencije i dostojanstva..." kaže on. Danas je Samir Pošković jedan od uglednijih građana milionskog Kalgarija.

Svake godine, Kanadska građevinska asocijacija (Canadian Construction Association) dodjeljuje nagrade u građevinarstvu, koje izdvajaju najveća dostignuća u ovoj oblasti u Sjevernoj Americi. U konkurenciju ulaze samo oni projekti i inovativna rješenja koja su na vrhu svjetskih dostignuća i stoga je priznanje koje je Pošković dobio doista izuzetno.

Oko njega je, uostalom, danas sve izuzetno - nepregledan prostor koji se pretvara u savremeni medicinski centar, mehanizacija, vrhunska nauka i rješenja - od građevina, uređenja enterijera do najsavremenije medicinske opreme i organizacije života koja je nalik “svemirskom brodu”! Glavni nosilac radova je firma ELLISDON, jedna od najvećih u Alberti, a glavni šef (senior superitendent), odgovoran za sve poslove na najvećem gradilištu u Kanadi, bolnice u Kalgariju (Calgary) u proviniciji Alberta je Bosanac Samir Pošković.

South Health Campus, kako je zvanično ime ove ultra moderne bolnice prepuna je kurioziteta: prostire se na 220 hiljada kvadratnih metara; agregati za slučaj nestanka struje, na primjer, biće takve snage da mogu četvtinu milionskog Kalgarija snabdijevati električnom energijom; podzemni sistemi za snabdijevanje, objekti u kojima će biti kuhinja i prijem materijala (od lijekova do posteljine) je povezana tunelom sa zgradom bolnice u kojem će biti "zaposleni" samo - roboti. U ovom času ovdje radi oko 1500 radnika. Prva, najveća i najznačajnija građevinska faza ovog kolosalnog projekta će koštati oko 1,2 milijarde dolara i trebalo bi da bude za-vršena u aprilu iduće godina, a prvi pacijenti bi trebalo da budu primljeni istog ljeta, u julu. Naredna faza će koštati novih 900 miliona dolara.

Zvuči nevjerovatno, ali u ovoj priči je sve pomalo tako: Samir je u ELLISDON-u 11 godina. Počeo je 1999. godine, u ovoj firmi kao poslovođa tesarima na građevinskim oplatama, s čizmama na nogama i u blatu do koljena, da bi već 2003. postao šef gradilišta na tako značajnim objektima kao što su zgrada Hitne pomoći ili Child Developmenet Center Univerziteta u Calgariju ili zgrada muzeja u istom gradu.

"Mi smo započeli ovaj ogromni bolnički objekat u najgorem mogućem vremenu: bio je pravi građevinski bum u Sjevernoj Americi i pogotovu ovdje u Kalgariju", kaže Samir Pošković i dodaje da je znao da će biti vrlo teško naći dovoljno kvalifikovanih radnika za njihove ogromne potrebe.

Nakon toga je pokušao da dovede radnike iz Južne Amerike ili iz Evrope, ali nije mu pošlo za rukom. Problem je ostao otvoren. Dogodilo se, nekako istovremeno, da je na tender za izradu oplata za beton stiglo pet ponuda, a da nijedna nije zadovoljavala. Nije bilo druge, kako kaže, morali su naći neko vlastito rješenje.

"Ja sam došao na ideju da bi najbolje bilo konstruisati, jednostavno govoreći, velike panele koji bi se mogli odgovarajućim mehanizmima pomicati na sve četiri strane i tako bez pomoći ljudskih ruku precizno i kontrolisano stavljati i dizati betonska oplata", objašnjava Samir.

Angažovao je istraživački tim, zajedno su radili na koncipiranju i razvoju ove ideje, potom je pozvao sve koji su bili zainteresirani da isporučuju oplate i objasnio im šta im treba. Od svih njih samo je njemačka firma "Peri" pokazala interes za razvoj ove nove vrste tehnologije i zajedno s njima su napravili jednu posve novu vrstu oplate (u nas bi se reklo šalunge).

"Rezultat je bio fantastičan: ne samo da smo s minimalnim brojem radnika postali neuporedivo efikasniji, nego smo i uštedjeli desetine miliona dolara"! , ističe on.

Nagrada je trebalo da pripadne samo Samiru, ali je on zahtijevao da bude nominalni nosilac, a da nagrada pripadne cijelom timu bez kojeg ne bi bilo ovog rješenja. I tako je i bilo. Nagrada je dodijeljena timu, projektu, ELLIDSDON-u, a Samir je nominalno primio na havajskom Big Island-u.

Stručni časopis "Glas građevinske industrije" Kanade CCA NEWS je donio ovih dana vrlo detaljan stručni prikaz projekta iza kojeg stoji Samir Pošković i nisu štedjeli na komplimentima. Ideja, rješenja, rezultati - sve je to vrijedno "zlata" prve nagrade za uspjeh u građevinarstvu ove godine. Nije ni čudo: Samirov projekat je donio ovo doista vrlo visoko priznanje prvi put u Albertu i to je u stručnoj i široj javnosti primljeno kao vrlo velika stvar!

"Trenutno radim s Nijemcima na patentiranju ovoga sistema. U suštini ja sam jedini čovjek koji zna kako on radi i koji ima sve informacije i logično je da to sad razvijem do kraja, s firmom i s ljudima koji su imali povjerenja u ono što sam im ponudio", priča Samir.

eKapija.ba/bosanskaposta.no

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.