NavMenu

Kemal Curić: Sarajlija koji je poljuljao evropsku autoindustriju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.04.2011. 15:52
Komentari
Podeli

Priča Sarajlije Kemala Curića, danas uspješnog auto dizajnera počinje kao i hiljadu drugih. U jeku ratnih dešavanja 1992. godine roditelji ga uspijevaju izbaviti iz Sarajeva, šalju ga djedu, tako da se Kemal sa samo 13 godina nalazi u gradu Dortmund (Njemačka).

Dječak koji je znao samo za automobile izgubljen je u svijetu nepoznatog. Trebao je krenuti dalje. Početi novi život. Bilo je mnogo pitanja i mnogo traženih odgovora.

Kemal u Dortmundu upisuje i završava osnovnu školu i gimnaziju, a zatim i studij industrijskog dizajna na Sveučilištu u Wuppertall. Kao student, zahvaljujući svojim dizajnerskim vještinama, uspjeva da zaradi nešto novca, ali i dalje ne prestaje da sanja svoj dječački san da "dizajnira automobile".

Godine prolaze i san nekad 13-godišnjeg Sarajlije postaje java. Kemal postaje jedan od vodećih svjetskih dizajnera automobila.

Pobijedio je na jednom studentskom dizajnerskom takmičenju i dobija nagradu od 5.000 eura. Upravo u to vrijeme završio je diplomski rad i odmah ga poslao u sjedište evropske podružnice kompanije Ford u Kelnu.

"Već sutradan pozvali su me iz Forda i dali mi posao. U međuvremenu stiže i ponuda iz `Mercedesa`, koju odbijam, jer sam procijenio da ću brže napredovati u Fordu", prisjeća se Curić, tvrdeći da se nije pokajao, iako su mu u početku povjeravali samo sitnije zadaće, poput dizajniranja autoradija.

Danas to sve izgleda mnogo drugačije. Kemal je polahko, ali sigurno, sitnim koracima koračao ka sve većim uspjesima. Osmislio je futuristički interijer za Fordove konceptne modele iosis i iosis X, koji su 2005. i 2006. godine bili veliki hitovi na sajmovima automobila u Frankfurtu i Parizu.

Prava šansa ukazuje mu se kad je Ford odlučio redizajnirati svoj poznati model "ka" mali, čudnovato oblikovan auto.Tada je deset Fordovih dizajnera dobilo zadaću da nacrta svoju viziju novog ka. Nakon nekoliko krugova selekcije šefovi su zaključili kako novi model izvana i iznutra treba izgledati baš onako kako ga je zamislio njihov najmlađi dizajner Kemal Curić.

Upravo zahvaljujući Fordu ka, projektu koji je trajao skoro tri godine i koštao nekoliko stotina miliona eura, Kemal Curić postaje nova zvijezda autodizajna. Na svjetskoj premijeri u Parizu publika i kritika odlično su prihvatili svjež, moderan, sportski "nabildan" izgled novog "ka".

U međuvremenu Kemal u Fordu već uveliko radi na nekoliko novih projekata o kojima će se vjerujemo pričati u svijetu autoindustrije godinama.

ekapija/automotivedesign

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.