NavMenu

Denis Ruvić: Fotograf nije svako ko ima aparat

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.03.2011. 14:00
Komentari
Podeli

Kada je kao nagradu za završenu srednju školu dobio prvi `ozbiljniji` aparat Nikon F75, Denis Ruvić počelo je intenzivnije da razmišlja o fotografiji kao profesiji. Ono što je do tada bila igra sa starim fotoaparatom, preraslo je u ljubav koje se nije odrekao ni danas, kada fotografiju malo ko cijeni.

"Mislim da ljudi na našim prostorima nisu svjesni kakva se moć krije u fotografiji, odnosno kakve se poruke u svijet mogu slati na ovaj način. Danas svako ko ima aparat misli da može da radi ovaj posao", kaže Ruvić u razgovoru za eKapiju.

Problem sa kojim se fotografi često susreću jeste kršenje autorskih prava. O tome se puno ne govori, no poznata je činjenica da mnogi mediji preuzimaju fotografije bez dozvole autora, navodi on.

Novinarstvo i fotografija

Denis Ruvić rođen je 24. novembra 1984. godine u Sarajevu, diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Kada je odlučivao koji će studij upisati, tražio je profesiju koja se može `uklopiti` sa fotografijom, pa se kao logičan izbor nametnulo novinarstvo.

"Sve se dešavalo spontano. Fotografijom se bavim od prvog razreda srednje škole, a prije upisivanja na fakultet sam tražio fakultet koji bi mogao da povežem sa fotografijom i tako sam upisao žurnalistiku, nažalost nisam imao priliku studirati fotografiju", prisjeća se on.

Tokom studija, radio je za Kulturno-informativni magazin Eho 2004/05., koji su pokrenule njegove kolege okupljene oko organizacije "Bunt perom". Nakon toga, bio je zaposlen kao fotograf i novinar na portalu Radiosarajevo.ba. Trenutno radi kao freelancer, ne vlastitim izborom, te se nada da će se to uskoro promijeniti.

U ratnoj zoni

Radi sve vrste fotografije, od sportske do news fotografije. Najviše voli spontane situacije kada mora instinktivno reagovati i stvarati fotografije. Pravi izazov za njega bili su masovni protesti demobiliziranih boraca ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

U sveopćem haosu nastala je serija odličnih fotografija koje potpisuje naš sagovornik, a jedna od njih nosi naziv "Policija viri" te prikazuje pripadnike policijskih snaga kako nakon bačenog suzavca lagano izlaze da vide kakva je trenutna situacija na ulici.

"To mi je bilo vatreno krštenje, jer sam se prvi put našao u situaciji kakvu nisam očekivao, mirni protesti su se pretvorili u ratnu zonu u kojoj se morate smiriti i skoncentrisati na svoj posao, a ne suzavce i kamenje koji vam lete oko glave", priča Ruvić.

Skokovi u sarajevskoj mahali

Teško se odlučuje za omiljenu fotografiju, no kad bi morao izabrati, na prvom mjestu bi se pored fotografije nastale tokom protesta ispred Vlade FBiH, svakako našla i fotografija Reqiuem for a city, snimljena sa nebodera koji se nalaze uz Miljacku na Grbavici.

"U tom periodu sam imao običaj da se penjem po zgradama koje nisu bile u funkciji jer sam znao da se iz tih uglova mogu napraviti dobre fotografije. Tako je bilo i u ovom slučaju, kad sam svog druga Jasmina ulovio kako fotografiše zalazak sunca u Sarajevu", ističe Ruvić.

Među najbolje ubraja i fotografiju Kroz prepreku, napravljena na downhill utrci koja je održana po mahalama u Sarajevu. Kako bi uhvatio ovaj trenutak, autor se morao zavući u prepreku koja je postavljena na putu i hvatati skokove koje su pravili takmičari.

Ruvić je i lično veliki ljubitelj svih vrsta sportova, posebno košarke i trčanja. Rado testira svoje fizičke mogućnosti, pa iza sebe ima i tri pretrčana polumaratona koja su se održala u Sarajevu. Osim toga, voli planinarenje i često osvaja neke od vrhova u okolini rodnog grada.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.