NavMenu

Šulić: Prioritet pitanje Trgovske gore, u drugoj polovini godine zakon o boravišnoj taksi

Izvor: Glas Srpske Petak, 24.03.2023. 11:42
Komentari
Podeli
rijeka Una (Foto: Nacionalni park Una)rijeka Una
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je će prioritet u njegovom radu biti rješavanje ključnog problema namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini Novog Grada, izgradi odlagalište nuklearnog otpada.

Šulić je rekao u intervjuu Srni da su ugroženi stanovništvo, ali i rijeka Una, za koju ističe da nije samo riječ o biseru Republike Srpske, već Evrope.

- Žao mi je što imamo taj problem. Na osnovu inicijative Vlade Republike Srpske radili smo na zaštiti Une, donosili smo i druge odluke u Narodnoj skupštini. Imali smo diplomatsku ofanzivu predsjednika Srpske Milorada Dodika, nastavila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao što su radili tada i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar Staša Košarac da se sa partnerima u Hrvatskoj nađe drugo rješenje i da odlagalište ne bude na Trgovskoj gori - naveo je Šulić.

On je rekao da je pitanje odlagališta nuklearnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u Hrvatskoj jedino oko kojeg postoji potpuni konsenzus u BiH, odnosno svih političkih predstavnika i udruženja u Srpskoj i FBiH. Šulić je podsjetio da je prije tri godine učestvovao u kampanji da se spriječi izgradnja odlagališta.

Rekordan broj noćenja 2022. godine, dodatno raditi za bolji rezultat

Kada je riječ o broju posjetilaca u Republici Srpskoj, ministar trgovine i turizma podsjetio je da je prošla godina bila rekordna kada je riječ o broju noćenja, te naveo da je premašen broj od milion. Želja je da se trend nastavi i da se, osim na jugu Srpske i na Jahorini, otvara prostor za razvoj dodatnih sadržaja koji bi privukli turiste.

- Zimski turizam je razvijen. Imali smo na početku godine nedostatak snijega na planinama, što se negativno odrazilo na posjete. Srpska će nastaviti da radi na promociji zimskog turizma. Imamo projekat Igrišta, kao i projekat koji je pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - a to je Manjača, kao jedan novi turistički potencijal - naveo je Šulić.

U drugoj polovini godine zakon o boravišnoj taksi

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, Šulić je podsjetio na problem ilegalnog smještaja i naveo da bi u drugoj polovini ove godine trebalo da bude donesen zakon o boravišnoj taksi. Važno je prije toga ostvariti saradnju sa poslovnom zajednicom u čijem je interesu donošenje ovog dokumenta.

- Siguran sam da ćemo provesti široku raspravu prije donošenja nacrta i uključićemo sve relevantne predstavnike organizacija na koje se odnose ova zakonska rješenja. Želimo da dođemo spremni u Narodnu skupštinu Republike Srpske sa nacrtom, a da onda u javnoj raspravi dodatno napravimo još bolji prijedlog pomenutog zakona - istakao je Šulić. Osim regulisanja boravišne takse, odnosno obaveza za pružaoce pomenutih usluga, resorni ministar je naveo da će se dodatno urediti oblast raftinga, ali i iznajmljivanja automobila.

Vaučeri se neće ukidati

Kada je riječ o vaučerima, koje je uvela Vlada Republike Srpske za promociju domaćih turističkih destinacija za vrijeme pandemije, Šulić je rekao da se neće ukidati i naglasio da je na taj način Vlada pomogla i turiste, ali i radnike u toj oblasti.

- Vlada Republike Srpske je izdvojila šest miliona maraka za sektor turizma i ugostiteljstva - dodao je Šulić.

Trgovci da ne zloupotrebljavaju situaciju, pojačati kontolu privrednih subjekata

Kada je riječ o trgovini, Šulić je podsjetio da je prije dvije godine donesena odluka o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, te dodao da je na osnovu toga Inspektorat kaznio neodgovorne. Šulić je izrazio nadu da trgovci osnovnim životnim namirnicama, te naftom i naftnim derivatima neće iskorištavati situaciju za dodatnu i nezakonitu zaradu.

- Mi ćemo nastaviti dalje zajedno sa i predsjedikom Vlade Radovanom Viškovićem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da u javnom prosotru zagovaramo poštovanje odluka Vlade, a zajedno sa Inspektoratom ćemo raditi na pojačavanju kontrole privrednih subjekata - istakao je Šulić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.