NavMenu

Nenad Božić, CEO kompanije SmartCat - PropTech rješenja postaće neophodna za razvoj i optimizaciju poslovanja u oblasti nekretnina

Izvor: eKapija Srijeda, 01.02.2023. 07:37
Komentari
Podeli
Nenad Božić (Foto: SmartCat)Nenad Božić
PropTech rješenja u regionu su još uvijek u ranoj fazi razvoja i na njih se gleda kao na luksuz. Međutim, energetska kriza kojoj svjedočimo tokom poslednjih godinu dana, učinila je još očiglednijom potrebu za optimizacijom potrošnje energije. Investitori su sve više spremni da ulažu u ovakva rješenja, jer se sve više shvata koliko su ona važna za održivost i efikasnost u poslovanju.

To u razgovoru za eKapiju kaže Nenad Božić, CEO novosadske kompanije SmartCat, koja se više od sedam godina uspješno bavi razvojem rješenja zasnovanih na vještačkoj inteligenciji.

Kako navodi, kompanija SmartCat osnovana je s jednim ciljem - da pomogne ljudima da donesu bolje, odnosno pametnije odluke koristeći vještačku inteligenciju (AI) i podatke (Data).

- Vidjeli smo potencijal jer smo i mi sami kao osnivači dosta analitični i shvatamo koliko je bitno imati pravu informaciju u pravo vrijeme. AI dolazi kao šlag na tortu, da se neke stvari učine optimalnim, da se ljudski potencijal oslobodi repetitivnog posla i bavi kreativnim. SmartCat je osmišljen da se bavi end-to-end rješenjima zasnovanim na podacima, što znači da smo u stanju da od ideje do produkcije razvijemo rješenje koje se oslanja na podatke - kaže nam Božić.

Navodi da je kroz sedam godina, SmartCat prošao dug put. Tim koji trenutno čini 70 ljudi, pokriva sve potrebne role za realizaciju ovakvih rješenja.

- Infrastrukturni inženjeri, data inženjeri, data analitičari, biznis analitičari i softver developeri su samo neki od stručnjaka koji se nalaze u timu. Fokusirani smo na oblasti upravljanja energijom, pametnih zgrada, zdravstva, retail-a i e-commerca i uspjeli smo da razvijemo više od 20 rješenja koja su pomogla našim klijentima da uštede novac i vrijeme. SmartCat je kompanija koja se razvija i raste svakodnevno i mi smo ponosni što smo u mogućnosti da pomognemo našim klijentima da se fokusiraju na ono što je najvažnije - donošenje pametnijih odluka upotrebom podataka - dodaje.

SmartCat se uspješno pozicionirao i u PropTech-u, koji je tokom poslednjih nekoliko godina, postao "vruća tema". Nastupanjem energetske krize, ovaj sektor, čini se, još više dobija na značaju. Božić za naš portal kaže da se kompanija u ovom segmentu uspješno pozicinirala kroz kombinaciju internog ulaganja i razvoja, kao i rada sa klijentima na sličnim problemima.

- Na primjer, prethodne četiri godine smo posvetili razvoju sofisticiranog rješenja za automatizaciju kontrole uređaja za ventilaciju, grijanje i hlađenje u kancelarijskim prostorima, koristeći senzorske podatke i vještačku inteligenciju. Ovo omogućava preciznu i efikasnu optimizaciju potrošnje energije, čime se postiže značajna ušteda u troškovima. Takođe smo radili sa klijentima koji se bave analitikom prostora, što omogućava bolje razumijevanje korišćenja prostora i njihovu optimizaciju. Ova analitika se koristi za poboljšanje efikasnosti, povećanje prodaje ili smanjenje troškova - ističe Božić dodajući da su menadžment energije i analitika prostora jedne od najperspektivnijih grana PropTech-a u kojima vide najveći potencijal za rast i razvoj.

Govoreći o prednostima primjene ovakvih rješenja, sagovornik eKapije kaže da se ona, prije svega ogleda u smanjenju potrošnje energije i poboljšanju efikasnosti.

- Automatizacija kontrole uređaja za ventilaciju, grijanje i hlađenje, kombinovana sa analitikom prostora, omogućava preciznu i efikasnu optimizaciju potrošnje energije, što se odražava na smanjenje troškova za krajnjeg korisnika. Osim toga, analitika prostora omogućava bolje razumijevanje korišćenja prostora, što se može iskoristiti za poboljšanje efikasnosti, povećanje prodaje ili smanjenje troškova - dodaje.

Što se tiče troškova implementacije, kaže, ne bi trebalo da su visoki, jer je u većini slučajeva riječ o uređajima novije generacije koji imaju sposobnost da šalju podatke na server i prikupljaju daljinske komande, uglavnom se odnose na postavljanje senzorike.

- Ovakva rješenja su prvenstveno namijenjena prostorima sa velikom potrošnjom energije, kao što su industrijski i komercijalni objekti, kao i prostorima sa novijom opremom - navodi.

Kako je tržište nekretnina u regionu u ekspanziji, sve je više pametnih zgrada, a energetska rješenja su postala nužnost, pitali smo Božića koliko su PropTech rješenja zastupljena kod nas, i koliko su investitori spremni za ulaganje u njih.

- PropTech rješenja su u Srbiji i regionu još uvijek u relativno ranoj fazi razvoja i na njih se gleda kao na luksuz. Međutim, primijetan je porast interesovanja za ovu oblast u poslednjih godinu dana, posebno nakon što je energetska kriza učinila još očiglednijim potrebu za optimizacijom potrošnje energije. Investitori u regionu su sve više spremni da ulažu u ovakva rješenja, jer se sve više shvata koliko su ona važna za održivost i efikasnost u poslovanju - kaže sagovornik eKapije.

- S obzirom na to da se očekuje da tržište pametnih zgrada poraste četiri puta u narednih deset godina, možemo očekivati još jaču integraciju tehnologije u operacije i sisteme upravljanja zgradama - dodaje.

Kako kaže, podaci i analitika generisani ovim sistemima mogu značajno poboljšati naš život i okolinu, pružajući nam uvid i omogućavajući automatizaciju, upravljanje i optimizaciju različitih sistema unutar zgrade, kao što su HVAC, sigurnost, osvjetljenje i vodosnabdijevanje.

- Ovo može dovesti do ušteda troškova za vlasnike i stanare u dugoročnom periodu, kao i smanjenje otpada zgrade i igranje važnu ulogu u postizanju ciljeva neto nula emisije. Uz korišćenje Machine Learning/Artificial Intelligence, vlasnici mogu optimizovati profit, troškove i uštede - pojašnjava Božić.

Navodi i da je važno naglasiti da još postoji potreba za edukacijom i promovisanjem ovih tehnologija kako bi se povećalo razumijevanje njihovog potencijala i povećala spremnost investitora da ih koriste.

- Izvjesno je da će PropTech rješenja u budućnosti postati neophodna za razvoj i optimizaciju poslovanja u oblasti nekretnina, što će dovesti do povećanja interesovanja i ulaganja u ovu oblast, a onda su nam i potrebna softverska rješenja kojima ćemo ovo i postići - ističe.

Upitan da li smatra da upotreba ovakvih rješenja može da ublaži energetsku krizu, ali i doprinese zaštiti životne sredine, Božić odgovara:

- Definitivno! Implementacija PropTech rješenja za optimizaciju potrošnje energije indirektno utiče na okolinu. Povećanjem efikasnosti energije i smanjenjem potrošnje, smanjuje se nivo emisije CO2. Sa jedne strane, uzima se manje energije sa mreže, što smanjuje potrebu za proizvodnjom resursa. Sa druge strane, optimizacijom rada uređaja smanjuje se nivo emisije CO2. Volim da kažem da, PropTech rješenja štede vaš novac i planetu istovremeno. Ne moramo da žrtvujemo jedno zarad drugog, samo da upotrijebimo smart tehnologiju.

Kako se SmartCat razvojem PropTech rješenja bavi već četiri godine, naš sagovornik kaže da je njihov tim posebno fokusiran na energetsku efikasnost zgrada (Building Energy Efficiency), upravljanje imovinom i održavanjem (Asset & Maintenance Management), optimizaciju prostora (Space optimization), analizu prostora i kretanja ljudi (Location Analytics and People Movement), kao i distribuirane energetske resurse (Distributed Energy Resources).

- Smatramo da su PropTech rješenja ključan faktor za postizanje dugoročnog uspjeha u svijetu pametnih zgrada i uopšte u biznisu. Naš tim se posebno usredsređuje na razvoj tehnologija koje omogućavaju efikasnije upravljanje nekretninama i poboljšanje kvaliteta životnog prostora. Korišćenjem inteligentnih sistema, pametnih uređaja i senzora, naši klijenti generišu podatke iz kojih crpe dalje odluke, što dovodi do unapređenja njihovih poslovnih rezultata i povećanja konkurentnosti na tržištu. Mi smo uvjereni da će PropTech rješenja biti ključna za uspjeh naših klijenata u budućnosti, pogotovo u vremenu koje dolazi, a to je vrijeme enegetski efikasnih rješenja - ističe Božić za eKapiju.

SmartCat je razvio i rješenje Optimus Power sa kojim su 2019. godine ušli u 14 najboljih evropskih timova na prestižnom PowerUP takmičenju iz oblasti energije i čistih tehnologija, ali i privukli pažnju inostranih investitora. Božić nam kaže da je riječ o inovativnom PropTech softverskom rješenju za analitiku i pametno upravljanje uređajima za klimatizaciju, grijanje i hlađenje, koji pruža rješenje za energetsku efikasnost u komercijalnim objektima.

- Proizvod smo razvili 2019. i vrlo brzo smo shvatili da je softver samo dio cijele priče, a priča zapravo počinje od građevinskih inženjera i projektanata koji biraju same uređaje prema potrebama prostora, zatim automatičara koji povezuju sisteme kako bi podatke prenosili na centralni server. Trenutno smo u potrazi za partnerima, sa jedne strane su to građevinski inženjeri, projektanti, kao i automatičari, a sa druge strane tražimo pilote (zgrade koje imaju potrebnu instalaciju) kako bismo pokazali vrijednost proizvoda - navodi.

Optimus Power je osvojio nagradu SmartCat na prestižnom takmičenju PowerUp! od strane InnoEnergy.

- Problem koji želimo da riješimo je kako da gradimo energetski efikasne zgrade i prestanemo da gubimo energiju, a istovremeno generišemo jak ekonomski uticaj na bilans naših klijenata. Optimus Power omogućava da uštedite do 35% energije, kreirajući značajne uštede u vašem budžetu. Trenutna situacija je odlična prilika za preusmjerenje novca u nove tehnologije i poslovne prilike - navodi.

Sagovornik eKapije smatra da PropTech sektor definitivno ima svijetlu i pozitivnu budućnost, jer je sve veća potreba za razvojem tehnologija koje će pomoći u održivom upravljanju nekretninama i smanjenju negativnog uticaja na okolinu.

- Regulativa koja se tiče smanjenja emisije CO2 i zaštite životne sredine, te energetska kriza će sigurno imati uticaja na razvoj ovog sektora. Nije loše spomenuti da postoji cilj da se do 2030. godine postigne 0% emisije CO2 koji je donijet kao dio Pariskog sporazuma, koji je okupio više od 190 zemalja iz cijelog svijeta. Pariski sporazum je dogovoren na COP21 (21. konferencija stranaka Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama) u decembru 2015. godine, a cilj mu je da se smanji globalno zagrijavanje na nivo ispod 2 stepena Celzijusa, kroz smanjenje emisije štetnih gasova. Sve zemlje su se obavezale da predlože i redovno izvještavaju o svojim nacionalnim ciljevima za smanjenje emisije. Cilj 0% emisije CO2 je jedan od najambicioznijih ciljeva Pariskog sporazuma, koji podrazumijeva potpuno prelazak na obnovljive izvore energije i smanjenje emisije štetnih gasova u industriji, transportu i gradnji - kaže naš sagovornik.

Govoreći o planovima kompanije SmartCat, ističe da će nastaviti da se fokusiraju na PropTech tehnologije, ulažući u RnD i produbljivanje znanja kroz rad sa klijentima.

- Planiramo da se usredsredimo na pametna rešenja za efikasnije upravljanje nekretninama i da iskoristimo potencijal koji vidimo u ovom sektoru - zaključuje u razgovoru za eKapiju Nenad Božić, CEO kompanije SmartCat.


Dragana Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.