NavMenu

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banja Luke - U životu je potrebno imati realan cilj

Izvor: eKapija Petak, 18.02.2011. 16:11
Komentari
Podeli

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banja Luke (TOBL), slobodno vrijeme najviše voli provoditi sa porodicom te na uređenju ambijenta na porodičnom imanju. Kako voli voćarstvo i cvijeće za to također izdvaja dosta vremena.

Smatra da je u životu potrebno imati cilj koji je realan, ići ka njemu, ali ne na štetu drugih. Najviše ga nasmijava snobizam i snobovi. Što se tiče putovanja kaže da voli putovati te da mu to uvijek predstavlja zadovoljstvo.

Može se reći da je ponosan na nekoliko projekta. Neki od njih su projekt "Ušće rijeka Vrbanja i Vrbas" i projekat samofinasiranja dijela aktivnosti Turističke organizacije. Izdvaja i projekt "Kozarski etno: kulturni turizam rješenje za napuštena ruralna područja" vrijedan 130.100 KM koji je usmjeran na razvoj ruralnih zajednica Kozare i Potkozarja na bazi kulturnih i tradicionalnih vrijednosti. Projekt rade sa njihovim dugogodišnjim partnerom na promociji kulturnog turizma Potkozarja -KUD-om Piskavica koji je i nositelj ovog projekta.

Što se tiče planova za ovu godinu cilj im je nastaviti sa promocijom potencijala Banja Luke na turističkom tržištu. Kao najjače turističke potencijale izdvaja avanturistički turizam, sportsko-rekretativni i eko turizam te kulturno nasljeđe, a tu je i gastonomija kao neizostavna komponenta u okviru ukupne turističke ponude Grada.

"Planiramo i izgradnju centralnog turističkog info panoa u centru grada te uključivanje Banja Luke na mapu regionalnih kongresnih centara. Cilj nam je i pronalaženje investitore za dalja ulaganja u turistički razvoj Grada", kaže Barašin.

Što se tiče generalne percepcije turista prema BiH i upoznatosti sa njenim potencijalima ističe da se ona u posljednjih nekoliko godina dosta promijenila, ali da je to još nije ni izbliza dovoljno. Naime, smatra da nije učinjeno gotovo ništa značajno na brendiranju države kao destinacije. Na sajmovima se nastupa bez državne strategije, a tu je i nedostatak zajedničkih predstavljanja.

Kako bi se se poradilo na tome TOBL je od oktobra 2010. godine prihvatio inicijativu projekta "Turizam plus" i Turističke agencije Respect iz Zenice da zajednički rade na promociji turizma pod nazivom "BIH na drugi način". U okviru ovog projekta rade zajednički program turističke ponude te predstavljanje različitih sadržaja za nekoliko gradova u BiH.

Inače, Barašin koji je rođen 13.5.1958. u Srbcu od 1977. - 1999. bio je profesionalni oficir u JNA i VRS na različitim komandnim dužnostima. Radio je i kao nastavnik na Vojnoj akademiji JNA i kao savjetnik predsjednika RS za odbranu i sigurnost. Od 2000.-2001. godine radio u stručnoj službi Narodne skupštine RS. Od 2001-2009. godine radio u bankarskom sektoru u RS-u na različitim pozicijama. U periodu od 2001.-2008. godine završio postdiplomske studije na Univerzitetu u Banja Luci, smjer savremena sociologija. Magistrirao 2004., a doktorirao 2008. godine. Od 15. maja 2009. direktor je Turističke organizacije grada Banja Luka.

LIČNA KARTA:

Najdraža knjiga?

Tri ratna druga, od Erich Maria Remarquea. Definitivo najsnažnija knjiga koju sam čitao. Posije prvog čitanja nisam baš sve razumio. Danas razumijem mnogo više, isprepletenost snažnih emocija i surove realnosti. Danas sam siguran da se ništa ne može bez pravih prijatelja i drugova, kojih imamo sve manje, a bez njih se ne može. Sjajno i neprolazno štivo.

U autu slušam?

Istinsku narodnu i klasičnu muziku. Volim i pop u nekim trenucima posebnog raspoloženja. Te CD-ove imam uvijek u autu.

Koje jezike govorite?

Engleski, koji još usavršavam.

Neostvarene želje?

Na svu sreću, nemam ih.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.