Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.12.2022.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jasminko Suljić, generalni direktor Voith Hydro Bosnia - Imamo ugovorene poslove za naredne dvije godine

Jasminko Suljić
Jasminko Suljić (Foto: Voith)
Kompanija Voith Hydro Bosnia formirana je u Lukavcu u oktobru 2020. godine, da bi u julu 2021. godine krenula gradnja pogona u industrijskoj zoni u tom gradu. Testna proizvodnja komponenti za hidroelektrane počela je početkom 2022. godine, da bi ove jeseni uslijedilo zvanično otvaranje pogona.

Voith Hydro Bosnia se bavi proizvodnjom ključnih komponenti za hidrogeneratore i velika pumpna postrojenja koja se ugrađuju u hidrocentrale. Matična firma Voith u Njemačkoj je osnovana 1867. godine, i danas ima oko 20.000 zaposlenih širom svijeta. Njihova godišnja prodaja vrijedna je oko 4,3 mlrd EUR i posluju u više od 60 zemalja. Svrstavaju se u red većih porodičnih kompanija u Evropi.

U intervjuu za eKapiju, generalni direktor Voith Hydro Bosnia Jasminko Suljić govori koliko je izazovno bilo pokrenuti ovaj pogon, šta je bilo presudno u izboru kadrova i kakvi su budući planovi.

eKapija: Skoro je godinu dana prošlo od kada ste pokrenuli proizvodnju u Lukavcu. Koliko ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima i je li bilo izazovno postaviti temelje poslovanja?

- Svaki novi projekat nosi svoje izazove. U slučaju Voith Hydro govorimo o proizvodima koji se po tehnologiji, načinu proizvodnje i upotrebi, pa čak i veličini, nisu nigdje proizvodili na širem području Balkana. Imajući to u vidu, odlučili smo da tokom odabira partnera i saradnika, koji su surađivali s nama sve vrijeme, biramo ljude koji su sposobni prepoznati priliku i spremni preuzeti rizik da tu priliku pretvore u realnost.

Što se tiče izazova, bilo je vrlo teško stranim investitorima, našim vlasnicima, predočiti administrativne prepreke na koje smo nailazili na svakom koraku. Iako nisu bili nesvjesni postojanja komplikovanog administrativnog aparata, njih su bez teksta ostavljali nerealni rokovi rješavanja. Međutim, imali smo možda sreću, mada više mislim da je to bila pozitivna reakcija na energiju, i što smo imali dobro postavljen plan i spremnost na razgovor sve do pronalaska rješenja za trenutni problem. Svaka prepreka je prevaziđena uspješno i bez dodatnih ili troškova ili produženja rokova.

eKapija: Prije nego je poslovanje formirano u Lukavcu na koji način je Voith poslovao u BiH, kako se odvijala saradnja sa domaćim kompanijama?

- Grupacija Voith je u BiH došla sasvim slučajno, kada je divizija Voith Turbo, u sklopu svog strateškog razvoja izvršila akviziciju austrijske firme Ellin Motorren. Igrom slučaja Ellin Motorren je u svom koncernu imala proizvodno postrojenje u Živinicama - Elin Motors Bosnia, osnovano 2015. godine.

Tokom posjete predstavnika Voith-a fabrici u Živinicama uviđen je, između ostalog, potencijal, kvalitet radne snage sa tržišno prihvatljivom cijenom, geografski položaj, blizina većih pomorskih čvorišta i tako dalje, i donesena je odluka o izgradnji novog proizvodnog pogona u sklopu divizija Voith Hydro.

eKapija: Koje poslove ste do sada realizovali i ko su vaši najznačajniji partneri?

- Voith Hydro je zbog prirode proizvoda koje plasira 100% orijentisan na izvoz, u ovom trenutku. U hijerarhiji grupacije, Voith Hydro je interni dobavljač ključnih komponenti hidro generatora za druge operativne jedinice u Voith Hydro diviziji. U globalnoj postavci Voith Hydro Bosnia će snabdijevati potencijalne kupce na zapadnoj hemisferi (Evropa, Sjeverna i Južna Amerika, Afrika).

Pokretanje proizvodnje je i dalje u toku, a prve isporuke se očekuju u prvom kvartalu 2023. godine.

(Foto: Screenshot/YouTube/ Voith Group)
eKapija: Koliki će biti kapaciteti proizvodnje i da li ćete ispuniti zadate ciljeve?

- Trenutno je proizvodni pogon rasterećen, i radi se na postepenom uključivanju svih proizvodnih linija, zavisno kako se process homologacije proizvodnje završava. Trenutno su svi zadati ciljevi ispunjeni bez bilo kakvih kašnjenja ili prekoračenja budzeta.

eKapija: Je li bilo teško naći kvalifikovanu radnu snagu potrebnu za oblast kojom se bavite?

- Kako sam naveo na početku, Voith Hydro Bosnia se bavi proizvodnjom ključnih komponenti za hidro-generatore, koje se do sada nisu proizvodile na širem području Balkana, na osnovu procesa i tehnologije koju Voith koristi. Uzimajući to u obzir nismo očekivali da ćemo moći naći iskusnu radnu snagu sa takvim predznanjem. Međutim, prebacili smo fokus na traženje određenog "stava" u kandidatima koje smo intervijusali i na kraju zapošljavali.

Voith je kompanija koja postoji 156 godina i još uvijek je u porodičnom vlasništvu, pa smo taj aspekt postovanja, uvažavanja i međusobnog partnerstva od samog početka predstavili svim uposlenicima u Voith Hydro Bosnia. Moram reći da sam prezadovoljan dosadašnjim timom, njihovim zalaganjem, strašću, ponekad i razočarenjem u trenucima kada nešto ne ide po planu, tako da mislim da smo za sada na dobrom putu.

eKapija: Koliko je za Voith izazovno tržište BiH? Gdje vidite potenccijal za buduće poslove u domenu hidrotehnike?

- Gdje god postoji hidrocentrala, to je potencijani projekat za Voith Hydro. Na svima nama je da vidimo kako će i u kojem smjeru bilo koji budući oblik saradnje otići. Voith je recimo lider u ekolosko prihvatljivim rješenjima za mini hidro centrale, koje ne remete vodene tokove. Ostaje da se vidi.

eKapija: Koji su to aktuelni projekti na kojima ste angažovani?

- U ovom trenutku taj dio još ne mogu otkriti, ali ono što mogu reći jeste da smo mi već "opteretili" naš proizvodni pogon za naredne dvije godine, u dvije smjene, sa konstantnim pregovorima za nove ugovore.

eKapija: Na čemu će biti fokus poslovanja u narednom periodu? Kako biste voljeli da se razvija Voith Hydro Bosnia?

- Želimo da postanemo uzor kao poslodavac. Da postavimo standard kako ponašanja i odnosa prema uposlenicima, tako i standard kvaliteta i uspješnog i modernog rukovođenja proizvodnjom. Sa operativne strane, proizvodne linije uspostavljene su rezultat zatvaranja postojećih proizvodnih pogona u Kanadi, Brazilu i Njemačkoj, tako da neki pretjerani razvoj načina proizvodnje ne očekujemo, nego samo konstantno usavršavanje sa već ustaljenim proizvodnim procesima.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE