NavMenu

Maja Ibrišimović, direktorica kompanije IGEPA bh: Bilo je pitanje dana kada će uspjeti

Izvor: eKapija Subota, 29.01.2011. 13:35
Komentari
Podeli

Maja Ibrišimović direktorica je kompanije IGEPA bh, najmlađe članice njemačke grupacije Igepagroup, jednog od tri vodeća veletrgovca grafičkim papirom u Evropi sa prometom od preko 1.7 miliona tona papira godišnje u 28 zemalja širom svijeta. IGEPA bh je osnovana 2008. godine, a ima ambiciju postati lider na bosanskohercegovačom tržištu.

Stupanjem na direktorsku poziciju, ova mlada dama uspjela je stvoriti kvalitetan kolektiv koji je odgovorio na sve izazove i poteškoće sa kojima se susreće start-up biznis generalno, a posebno u našoj sredini. Nije ni čudo se najviše ponosi sa svojim zaposlenim, koji su predanošću i odgovornošću prema poslu, i možda još važnije, odgovornošću jednih prema drugima, kreirali radno okruženje koje motivira i u kojem se svi zajedno osjećaju ugodno.

Maja Ibrišimović rođena je 16. maja 1979. godine u Tuzli. U rodnom gradu je završila srednju školu, fakultet u Sarajevu, a postdiplomski studij nastavila i završila u Sloveniji. Posao kojim se bavi je, kako kaže, za nju bio potpuno prirodan izbor nakon odrastanja u porodici sa naglašenom sklonošću ka poduzetništvu.

"Moj otac me jedino molio da ne završim medicinu, bojeći se da se ne razočaram neadekvatnim omjerom neophodnog truda i nagrade koju bi bilo prirodno dobiti za njega", priča Ibrišimović za portal eKapija.

U djetinjstvu je često razmišljala o "inžinjerskoj" karijeri, kao što je arhitektura, no budući da je vrlo društvena osoba koja energiju dobija upravo iz kontakata sa drugim ljudima, smatrala je da bi ta dimenzija njenih potreba ostala zakinuta odabirom ovakvog poziva.

"Fizika je bila moja simpatija, a danas tiha patnja. U srednjoškolskoj dobi sam se usuđivala maštati da ću biti fizičar, no sumnjajući da ću imati priliku oplemeniti i primjeniti svoje znanje negdje gdje se naučni rad malo više cijeni, odustala sam od te ideje", prisjeća se Ibrišimović.

Njena karijera je počela radom sa strancima u nekoliko stranih organizacija koje kod nas postoje već nekoliko godina. Tako je u vrijeme studija radila u USAID-u, a na zadnjoj godini fakulteta započela i posao sa punim radnim vremenom u OSCE-u, gdje je ostala sve do odlaska na postdiplomski studij.

Vrlo brzo je uvidjela da nije sklona radu u budžetskim ustanovama i da joj treba adrenalin poslovnog okruženja. Iskoristila je priliku odlaska na dvogodišnji MBA i definitivno odlučila da se neće vraćati u budžetski sektor. Nakon toga, nepunu godinu dana živjela je i radila u Sloveniji, u marketing odjelu firme GORENJE d.d., gdje je stekla značajno poslovno, a i životno iskustvo.

Ubrzo je došla ponuda od kompanije Igepagroup, oko koje se nije dvojila i nakon isteka ugovora u Sloveniji, vratila se u Sarajevo i započela posao kojim se i danas bavi.

Govoreći o životnim prekretnicama, u njenom slučaju to je definitivno i bez konkurencije bio MBA studij, nakon kojeg jednostavno više ništa nije bilo isto. "Moram istaći da mi je širini razmišljanja značajno doprinijelo i iskustvo rada u drugoj zemlji, kada se čovjek pomjeri iz svoje zone komfora i odjednom shvati da sve privilegije i olakšice na koje je navikao živeći i poznavajući svoju okolinu, više ne postoje", prisjeća se ona.

IGEPA bh danas sarađuje sa svim štamparijama u BiH, koje su njihovi glavni kupci. Njihova vizija je da u naredne tri godine postanu sinonim za kvalitetne papire i pouzdanu uslugu.

Poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini je zahtjevno, tvrdi Ibrišimović, jer sa jedne strane trebate ponuditi kvalitetu, a s druge strane ste neprestano izloženi pritisku ograničene kupovne moći i aktivnog i konstantnog nedostatka novca na tržištu. Kada konačno postignete kompromis u tom smislu i sklopite posao, bilo bi sasvim normalno da više ne razmišljate o tom poslu, kako to i biva u ekonomski stabilnim i organizovanim sredinama. Kod nas ste, međutim, tu tek na pola puta, pri čemu je druga polovina još neizvjesnija i riskantnija, objašnjava ona.

"Uz sve to ne postoji efikasan institucionalni okvir koji bi se trebao starati o sprovođenju dobrih poslovnih principa i kojem biste se mogli obratiti u slučaju da imate problem. Znači, ovdje govorim samo o sprečavanju štete i smanjenju rizika, dok o podršci biznisu više niko niti ne razmišlja. Međutim, čvrstog sam uvjerenja da te stvari mogu ići samo na bolje i da neprestanim trudom i radom unutar odabranih, zdravih principa i moralnih uzusa, samo je pitanje dana kada će vam se stvari posložiti i kada ćete shvatiti da ste zapravo uspjeli", smatra Ibrišimović.

U poslovnom i privatnom životu, naša sagovornica se oslanja savjete koje je dobila od bliskih ljudi, prvenstveno od roditelja. Jedan od dražih je da su rad i skromnost najveće bogatstvo koje bi od života mogli zatražiti. Ona smatra da je to formula za sreću i to ne zato što će te život nagraditi ako si skroman, nego zato što jednostavno ne trebaš više. Ideja o skromnosti joj se čini veličanstvenom, baš u kontekstu današnje instant kulture koja svakodnevno urušava vlastite sisteme vrijednosti koje je čovječanstvo gradilo vijekovima.

"Lagala bih kada bih rekla da me ambicija ne ponese i da ponekad ne zamahnem previše, kako privatno tako i poslovno, ali se istinski trudim da ta ambicija bude zdrava i korisna, ne samo meni, nego i drugima oko mene", naglašava ona.

Za sebe kaže da je iznimno druželjubiva osoba, koja iznad svega uživa upravo u druženju sa prijateljima i ponosna je na činjenicu da ima kvalitetne i inspirativne ljude oko sebe. Konzumira život vrlo aktivno i temeljito, te nastoji učiti iz svake, pa i najmanje životne situacije i pri tome imati što manje predrasuda i nimalo isključivosti.

Zahvaljujući prirodi svog posla putuje prilično puno, izlazi gotovo jednako toliko, a jako joj je važno baviti se sportom, koliko god joj prilike omogućavaju i lijenost ne sprečava. Malo zna o filmovima, ali za muziku smatra da je najbolji čovjekov izum. Prigovara si što ne čita onoliko koliko bi voljela, ali kako je po prirodi zagriženi optimista, vjeruje da će i knjige više cirkulirati u njenoj budućnosti.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.