NavMenu

Nebojša Todić, direktor Turističke organizacije Novi Grad - Obnovom hotela Una, izgradnjom hostela i autokampa povećavamo smještajne kapacitete

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.09.2022. 08:04
Komentari
Podeli
Nebojša Todić (Foto: Turistička organizacija opštine Novi Grad)Nebojša Todić
Smješten na ušću Sane u Unu, na obroncima Kozare i Grmeča, za Novi Grad kažu da je biser koji krasi sjeverozapad zemlje. Gostoljubivo mjesto, puno zelenila, čista i zdrava sredina kojoj mogu da pozavide mnogi moderni gradovi svijeta.

U Novom Gradu su naročito ponosni na prirodna bogatstva, što, između ostalog, daje veliki potencijal za razvoj turizma. Ogromna šansa leži u razvoju banjskog turizma kroz postojeći banjsko-rekreativni centar Lješljani.

Uz sve to, slijedi ulaganje u smještajne kapacitete, kaže Nebojša Todić, direktor Turističke organizacije opštine Novi Grad. Prema njegovim riječima, u planu je gradnja hostela i autokampa, kao i obnova hotela Una, što će riješiti problem sa nedostatkom smještajnih jedinica.

eKapija: Budući da Novi Grad obiluje bogatim prirodnim resursima, koje vidove turizma vrijedi razvijati?

- Opština Novi Grad obiluje prirodnim ljepotama i resursima ali ono što se posebno izdvaja je rijeka Una i banjsko-rekreativni centar Lješljani. Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli "UNA" što bi u prevodu značilo "jedna", "jedina" ili "jedinstvena". Prepoznatljiva je po živopisnoj ljepoti, smaragdnozelenoj boji vode, velikom broju sedri i žuboru njenih slapova koju upotpunjuje netaknuta priroda. Idealna je razvoj avanturističkog, ribolovnog, kamping i sličnih vidova turizma..

Banjsko-rekreativni centar Lješljani se nalazi 19 km od Novog Grada, pored magistralnog puta Novi Grad-Kostajnica te predstavlja ogroman potencijal za razvoj banjskog turizma.

eKapija: Za termomineralnu vodu u Lješljanima kažu da je izuzetno rijetka i ljekovita vode. Koliko je do sada iskorišten taj potencijal i leži li tu šansa za proširenje turističke ponude?


- Ova ljekovita voda spade u grupu hiper-alkalnih voda (Ph=11,85), sa veoma bogatom mineralizacijom od 2.500-2.790 mg/l i temperaturom od 31-350C. Ispitivanja hemijskog sastava 10 uzoraka ove vode od strane raznih profesionalnih institucija potvrđuje da je ova voda veoma ljekovita, jedinstvena i rijetka u svijetu.

Dosad je dokazano da lјekovitost Banje Lješlјani doseže još od Rimskog perioda, a dokaz o njenoj prvoj primjeni datira još iz 1878. godine kada su Austrougari prvi put testirali ovu vodu u Beču. Lješljanska voda se može koristiti u liječenju, prevenciji ili rehabilitaciji raznih oboljenja - kožna, gastrointestinalna, urogenitalna, reumatska, ginekološka, bolesti metabolizma. Posebno se uspješnom pokazala u liječenju psorijaze.

Rijeka Una (Foto: Mladena Bolta)Rijeka Una
Trenutno se na ovom lokalitetu nalaze tuševi, otvoreni bazen i restoran te samim tim iskorištenost ovog potencijala nije dovoljna s obzirom na mogućnosti liječenja ovom termomineralnom vodom. Nadamo da će se u skorijoj budućnosti naći investitor koji će ovaj potencijal uspješno iskoristiti.

eKapija: Za rijeku Unu se vezuje lađarenje, o kakvoj atrakciji je riječ?


- Jedna od specifičnosti rijeke Une je Unska lađa, koja je prepoznatljiva na ovoj rijeci, te je moguće spuštanje mirnijim tokom rijeke. Tokom lađarenja obavezna su zaustavljanja i fotografisanja na brojnim slapovima, sedrama, unskim adama kao i organizovanje ručka u prirodi okruženoj Unom. Posebno će vam se svidjeti plaže uz Unu, koje će vas na svakom koraku mamiti svojim čarobnim bojama i razbiti vam u glavi ono naučeno u djetinjstvu da su sve rijeke plave, jer sa Unom to nije slučaj. Ona je zelena, plava, tirkizna... Za one malo hrabrijeg duha ovakav obilazak se može uraditi kajakom i kanuom. Zahvaljujući ovoj rijeci i mogućnostima koje pruža, tokom ljetnih mjeseci, svi smještajni kapaciteti u Novom Gradu su popunjeni.

eKapija: Sa koliko smještajnih kapaciteta sada raspolaže Novi Grad, da li su neophodna ulaganja u nove objekte? Imate li najave za ulaganja u hotelske kapacitete ili turističke komplekse?

- Najveći nedostatak opštine Novi Grad je mali broj smještajnih jedinica, jer bi se sa povećanjem broja smještajnih jedinica osjetili daleko veći efekti u sektoru turizma. Trenutno u Novom Gradu postoje dva motela i 22 jedinice privatnog tipa - kuća za odmor, apartman i sobe za iznajmljivanje, sa sveukupno 192 ležaja. U posljednje dvije godine došlo je do povećanog interesovanja za registraciju privatnog smještaja i tu se vide pomaci. Takođe, prošle godine je kupljen nekadašnji hotel Una koji nije bio u funkciji dvadesetak godina pa se nadamo da će njegovom obnovom Novi Grad značajno povećati broj smještajnih jedinica koji će kvalitetu usluge podići na viši nivo.

Imajući u vidu povećanu potražnju za turističkim adutima Novog Grada smatramo da će u narednih nekoliko godina problem oko nedostatka smještajnog kapaciteta biti riješen.

eKapija: U kom pravcu će ići dalji razvoj turističke ponude Novog Grada, šta je cilj opštinske uprave i Turističke organizacije?

- Cilj opštinske uprave i Turističke organizacije je povećanje broja dolazaka i noćenja, jer sa što većim brojem dolazaka možemo očekivati veće koristi od sektora turizma. Kao jedan od prvih koraka koji su predviđeni u reviziji Strategije razvoja opštine Novi Grad su podsticaji za povećanje smještajnog kapaciteta. Takođe, za povećanje smještajnog kapaciteta predviđena je izgradnja hostelskog smještaja u neposrednoj blizini Kulturno-obrazovnog centra i izgradnja autokampa sa dodatnim sadržajima kao što su nadstrešnice, roštiljska mjesta, staza uz obalu rijeke Une sa 3-4 kupališta u dužini od 500 m, ribarska koliba i slično, a koji bi se nalazio u neposrednoj blizini stadiona Mlakve.

Lađe na Uni (Foto: Boris Kovačević)Lađe na Uni
Specifičnost ovog autokampa je da bi se nalazio u sredini između tri nacionalna parka Kozara, Una i Plitvice i svojom lokacijom bi privukao posjetioce ovih destinacija. Istovremeno sa ulaganjem u smještajne kapacitete potrebno je ulagati u proširenje sadržaja te je predviđena izrada i realizacija projektne dokumentacije za uređenje obalnog dijela uz gradski kej u dužini od 2 km. Ovaj dio koji je tokom ljeta najatraktivniji za posjetioce Novog Grada potrebno je urediti i obogatiti raznim sadržajem kako bi se na najbolji mogući način iskoristio.

Takođe, predviđeno je mapiranje i markiranje dvije biciklističke staze koje idu obroncima Podgrmeča i Potkozarja, a ujedno se vežu na biciklističke staze koje vode ka planini Kozari.

eKapija: Koje je najznačajnije kulturno nasljeđe ovog kraja? Koliko se radi na njegovoj prezentaciji i turističkoj promociji?

- Najznačajnije kulturno nasljeđe predstavlja Gradska vijećnica – sagrađena 1888. godine u pseudomavarskom stilu. Zgrada je karakterističan primjerak svoje epohe, odnosno, perioda austro-ugarske okupacije ovog područja. Bez obzira na njene relativno male gabarite, zbog svoje dekorativnosti i upečatljivosti, ona se ubraja u red najskladnijih objekata na cijelom prostoru BiH. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2006. godine u Sarajevu donijela odluku kojom se istorijska građevina – Vijećnica u Novom Gradu, proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.


U zgradi Gradske vijećnice je smješten muzej u kojem se izdvaja soba Milana Karanovića, osnivača etnografske zbirke u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a dio njegove bogate zaostavštine porodica je poklonila muzeju u Novom Gradu. Jedan od najvrednijih predmeta koji se nalazi u muzeju je fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg ćiriličnog spomenika južnoslovenske pismenosti iz 12. vijeka.

Ogromna kulturna vrijednost koja se nalazi u Muzeju predstavlja nezaobilazni dio u svim dosadašnjim promocijama, a koje ćemo nastaviti i u budućem periodu.

eKapija: Odakle vam najviše dolaze gosti, koje su prednosti geografske pozicije opštine Novi Grad za razvoj turizma?

Gradska vijećnica (Foto: Indir Merdanović)Gradska vijećnica
- Opština Novi Grad je smještena u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na prelijepim obalama rijeka Une i Sane, ispod padina planina Kozare i Grmeča. Iako je Novi Grad relativno udaljen od glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva (320 km), ipak je veoma dobro povezan sa centralnom Bosnom i Hercegovinom i njenim okruženjem, kroz mrežu drumskih i željezničkih saobraćajnica. Udaljenost između Novog Grada i granice sa Slovenijom je 140 km, granice sa Austrijom 246 km, granice sa Mađarskom 220 km.

Novi Grad je, takođe, mrežom drumskih i željezničkih saobraćajnica veoma dobro povezan sa ostalim dijelom Bosne i Hercegovine i sjevernim dijelom Republike Hrvatske, kao i sa Centralnom Dalmacijom i lukama na Jadranskom moru. Najbliži međunarodni aerodromi se nalaze u Banjoj Luci (BiH) i Zagrebu (Hrvatska) obezbjeđuju dodatnu saobraćajnu povezanost koja rezultira sa posjetom turista iz raznih zemalja. Po podacima Statističkog zavoda Republike Srpske, najveći broj turista dolazi iz okolnih gradova i zemalja (Srbija, Hrvatska i Slovenija), dok se svake godine uvećava broj turista koji dolaze iz Njemačke, Austrije, Turske, Holandije, Francuske, SAD, Kanade i drugih zemalja.

eKapija: Šta biste poručili svakom gostu kada dođe u Novi Grad, kakvu turu da napravi i šta da posjeti?

- Novi Grad je mali grad sa ogromnim potencijalima te bih svakom gostu preporučio da posjete gradsku plažu Ada na samom ušću Sane u Unu, prošetaju gradskim kejom do Gradske vijećnice a dalje da posjete gradsku galeriju, biblioteku i spomenik Majke partizanke. Za one koje dolaze u ljetnom periodu obavezno vožnja unskom lađom, te kupanje i uživanje u smaragdnozelenoj rijeci Uni.

Ljubitelje očuvanog prirodnog ambijenta i kvalitetne domaće kuhinje koja uključuje stare tradicionalne specijalitete u svoju ponudu uvrštavaju šetnje kroz brdsko-planinske predjele Podgrmeča, obilazak vodenice sa učestvovanjem u meljavi brašna, degustacije hladno cijeđenog suncokretovog ulja i salatnog ulja, djevičansko ulje od bundevinog sjemena i bundevine sjemenke uputio bih da posjete PZ Agrojapra. Takođe, preporučio bih obilazak seoskih domaćistava Bundalo i Japundža i degustacije njihovim proizvoda pod brendom krajiški sir.Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Građevina

Javni poziv za sistem vodosnabdijevanja na lijevoj obali Trebišnjice

Grad Trebinje objavio je 8. aprila javni poziv za izvođenje radova za sistem vodosnabdijevanja na lijevoj obali Trebišnjice. Kako se navodi u pozivu, riječ je o jednom od projekata vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Republici Srpskoj, za koje je Bosna i Hercegovina dobila kredit od Evropske investicione banke. Svi zainteresovani ponuđači tendersku dokumentaciju, kako se navodi u pozivu, mogu da preuzmu u prostorijama Grada Trebinje,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.