NavMenu

Marko Todorović, načelnik Odjeljenja za finansije Opštine Vlasenica - Obezbijedili smo paket olakšica za buduće investitore

Izvor: eKapija Petak, 15.07.2022. 12:23
Komentari
Podeli
Marko Todorović (Foto: Opština Vlasenica)Marko Todorović
Da bi se dao dalji doprinos razvoju preduzetništva, kao i cjelokupnom razvoju opštine Vlasenica, u toku je formiranje industrijske zone, odnosno, obezbjeđivanje i uređenje zemljišta, kako bi investitori imali pripremljen teren za ulaganje.

- Kada je riječ o doprinosu odsjeka i opštinske uprave, mi smo obezbijedili paket olakšica za buduće investitore - kaže za eKapiju načelnik Odjeljenja za finansije Opštine Vlasenica Marko Todorović.

eKapija: Želja svih lokalnih uprava je da im budžet bude razvojni, međutim, usljed mnogih kriza koje su nas zadesile u posljednje vrijeme želja i realnost nisu u skladu. Kakav je budžet Vlasenice za ovu godinu? Koliko novca je usmjereno na razvojne projekte?

- Opština Vlasenica je opština koja sve više ide razvojnom uzlaznom putanjom, i trudimo se da obezbjedimo sredstva koja su potrebna da razvojni projekti budu realizovani. I pored kriza, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou, ove godine je budžet opštine povećan u odnosu na prethodnu godinu. U ovoj godini uspjevamo da obezbjedimo 500.000 KM za razvojne projekte.

eKapija: Kada govorimo o razvoju Vlasenice, koje su vaše prognoze za naredni period? Koje oblasti imaju potencijal da se posebno razviju?

- U narednom periodu, oblast turizma ima najveći potencijal da se razvije. Zimski turizam, posebno. U saradnji sa OC Jahorina i Vladom Republike Srpske, u izgradnju i rekonstrukciju ski-centra Igrišta, biće uloženo 40 mil KM. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u posljedih nekoliko godina. Opština Vlasenica se tranzitno nalazi na veoma dobrom položaju, i realizacijom ovom projekta, sigurno bi privukli veliki broj turista i zaljubljenika u zimske sportove.

eKapija: Vaše odjeljenje se bavi poslovima naplate komunalnih usluga u sistemu objedinjene naplate. Da li ima većih problema prilikom prikupljanja novca? Šta predlažete da se dodatno uradi kako bi se redovno izmirivali računi?

- Kada je riječ o objedinjenoj naplati, Opštinska uprava opštine Vlasenica maksimalno izlazi u susret privrednicima kako bismo im olakšali poslovanje. S tim u vezi, ukinute su sve administrativne takse. Privrednici redovno izmiruju svoje obaveze i nema problema prilikom naplate računa.

eKapija: Koje kapitalne investicije su planirane u narednom periodu?

- U narednom periodu biće realizovan projekat izgradnje ski-centra Igrišta koji je jedan od najznačajnijih projekata za našu lokalnu zajednicu. Zatim, imamo i projekat uređenje gradskog trga i postavljanje centralnog spomenika palim borcima.

eKapija: Na koji način će se finansirati njihova realizacija?

- S obzirom na to da opština Vlasenica raspolaže skromnim budžetom, sve navedene investicije će se realizovati u saradnji sa Vladom Republike Srpske, iz donatorskih sredstava kao i dijelom iz sopstvenih izvora.

eKapija: Na čemu će vaš odsjek raditi u narednom periodu kako bi se dao dalji doprinos razvoju preduzetništva, kao i cjelokupnom razvoju opštine?

- Da bi se dao dalji doprinos razvoju preduzetništva kao i cjelokupnom razvoju opštine, u toku je formiranje industrijske zone, odnosno, obezbjeđivanje i uređenje zemljišta, kako bi investitori imali pripremljen teren za ulaganje.

Kada je riječ o doprinosu odsjeka i opštinske uprave, mi smo obezbijedili paket olakšica za buduće investitore. Što se tiče taksi za izdavanje lokacijskih uslova, ona košta 20 KM, dok je taksa za izdavanje odobrenja za građenje 0,05% predračunske vrijednosti objekta. Naknada za finansiranje poslova premjera i uspostavljanje katastra nepokretnosti, 0,30% predračunske vrijednosti građevinskih dozvola. Naknada za jednokratnu rentu, III zona, u iznosu od 28,14 KM x korisna površina. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta, privredno-proizvodni - ne plaća se, poslovni, II zona, 16,50 KM x korisna površina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.