NavMenu

Nevena Stupar, načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje - Prostornim planom predviđeno formiranje preduzetničkih zona

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.07.2022. 10:18
Komentari
Podeli
Nevena Stupar (Foto: Ozrenko Draškić)Nevena Stupar
Prostorni plan opštine Vlasenica važi do 2030. U budućim strateškim opredjeljenjima teritorijalnog razvoja naselja Vlasenica, Prostornim planom predlaže se formiranje preduzetničkih zona, kao i zona liberalnijeg-pojednostavljenog planiranja, rekla je u intrvjuu za eKapiju načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Nevena Stupar.

eKapija: Koji su najznačajnici pravci i mogućnosti budućeg razvoja opštine, kako u prostornom pogledu, tako i u privrednom i ostalim pravcima?

- Formiranje preduzetničkih zona vezano je za podsticaj razvoju preduzetništva, jer su one instrument za smanjenje regionalnih razlika u nivou razvijenosti i lociraju se u nedovoljno razvijenim područjima. Preduzetničke zone osniva država u većim gradovima nerazvijenog područja radi podsticaja preduzetništva, ublažavanja urbanističkih uslova i olakšanog pribavljanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole, daju se odgovarajuće olakšice i subvencije u finansiranju saobraćajne i komunalne infrastructure. Povlašteni režim aktivnosti u poduzetničkoj zoni obično je za period od deset godina.

Takođe, predviđene su i zone pojednostavljenog/olakšanog planiranja. Ovaj oblik intervencije sličan je prethodnom. Razlika je u tome što ove zone inicira lokalna vlast i što se u njima predviđaju sve namjene korištenja zemljišta, takođe uz povlašteni režim u desetogodišnjem periodu.

eKapija: Da li su ovim planom predviđenje nove poslovne zone, kao i proširenje postojećih?

- Prostornim planom je predviđeno proširivanje postojećih proizvodno-poslovnih zona i izgradnja novih u skladu sa dinamikom privrednog razvoja.

eKapija: U septembru prošle godine raspisan je poziv za izradu Regulacionog plana zimsko sportsko-rekreativnog centra Igrišta. Kojoj firmi je pripao ovaj posao? U kojoj fazi je njegova izrada?

- Nosilac izrade plana je AD Projekt Banjaluka. Plan je u fazi prednacrta.

eKapija: Da li trenutno radite na novim planovima - urbanističkim i regulacionim?

- U toku je izrada Regulacionog plana za područja Kruševik, Zajednica i Lijepa Ravan na teritoriji opštine Vlasenica i Regulacionog plana zimskog sportsko-rekreativnog centra Igrišta.

eKapija: Koliko je vremenski potrebno da se u Vlasenici dobiju lokacijski uslovi, koliko za građevinsku i upotrebnu dozvolu. Da li postoji prostor da se ove aktivnosti ubrazaju radi lakšeg privlačenja investitora?

- Za izdavanje lokacijskih uslova potrebna su 2 dana, za izdavanje građevinske dozvole tri, dok je za izdavanje upotrebne dozvole potrebno 3 dana od dostavljanja urednog zapisnika i Izvještaja komisije za tehnički pregled, tako da nema prostora da se ove aktivnosti ubrzaju.

eKapija: U RS je zaživio sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola. Kako teče implementacija ovog integrisanog sistema u Vlasenici?

- Kod nas još nije zaživio sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro, Industrija

Domaći agrar spao na jeftine proizvode, većina usmjerena na kukuruz i krompir

sa usitnjenim zemljištem (šest do osam parcela). - Ta gazdinstva najvećim dijelom proizvode za vlastite potrebe ili samo djelimično viškove za prodaju, što uzrokuje nisku produktivnost, niske prihode, male količine, upitan kvalitet i konzistentnost tržišne proizvodnje. Kod proizvođača i prerađivača postoji nedostatak poznavanja i razumijevanja standarda kvaliteta, te ograničen pristup i korištenje inovacijskih i modernih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.