NavMenu

Dado Ruvić, fotograf: Jazz trubač sa akreditacijom Reutersa

Izvor: eKapija Srijeda, 01.12.2010. 09:11
Komentari
Podeli

(Foto: lična arhiva)

Dado Ruvić ima tek dvadeset i jednu godinu, i posao na kojem bi mu pozavidio skoro svaki vršnjak. U zadnju godinu dana, Ruvić radi za renomiranu svjetsku novinsku kuću Reuters, a njegove fotografije obilaze cijeli svijet.

Rođen je 26. avgusta 1989. godine u Doboju. Završio je Srednju muzičku školu/jazz trubač u Zenici, a trenutno je student Kriminalističkih nauka, smjer Sigurnosne studije u Sarajevu.

Prije nego što se počeo baviti fotografijom, želio je postati vrstan jazz trubač, a zatim policijski inspektor. No, ubrzo je otkrio da je fotografisanje njegov posao iz snova.

"Fotografijom sam se počeo baviti sasvim slučajno, spletom okolnosti. Moj prvi komšija bio je kamerman, svidjelo mi se to što radi, pokušao sam i vidio sam da mi to ide. Nakon godine bavljenja kamerom i video montažom, upoznao sam kamermana BHT-a Jazida Ahmetkadića. Da bi savladao kadrove na kameri morao sam odlično poznavati rad s fotoaparatom i 2006. kupio sam svoj prvi fotoaparat i tada je sve krenulo u drugom smjeru", priča nam Ruvić.

Prvo zaposlenje dobio je u zeničkoj novinskoj agenciji "Zeda" prije četiri godine, a nakon toga, zapošljava se u tadašnjem Avazovom izdanju dnevne novine "As" . Uporedo je radio za magazin "Gracija" i zenički biznis magazin "Euromanager".

Prije dvije godine prelazi u najveću hrvatsku fotoagenciju "Cropix" iz Zagreba, gdje i sad povremeno radi. Prije više od godinu dana, dobio je posao u jednoj od najvećih novinskih agencija na svijetu "Reuters". Prelaskom u ovu kuću, imao je sreću da upozna fotografa Damira Šagolja, od kojeg uči tajne zanata.

"Od njega sam naučio da svakodnevno trebamo stvarati nemoguće fotografije da bi bili prepoznatljivi i uspješni", kaže Ruvić.

Jedna od njegovih najupečatljivijih fotografija nastala je tokom protesta pred zgradom Vlade, na kojoj jedan od protestanata trči za pripadnikom specijalne jedinice sa metalnom šipkom u ruci. Ostale slike su, nažalost, sa mjesta stradanja tokom rata u BiH, njihove porodice, prijatelji, grobnice i masovni ukopi.

Poštuje sve vrste fotografije, ali na prvo mjesto stavlja news fotografiju. S obzirom da po prirodi voli ekstremne stvari, želja mu je da postane ratni fotograf.

"U ratnom stanju u nekoliko minuta možete napraviti fotografije koje ovdje nećete napraviti za deset godina. Sve zavisi od situacije do situacije. Nekog privlači novac koji zarade ratni fotografi, a mene najviše iskustvo i dobra fotografija", kaže on.

Osim fotografije, jedna od njegovih najvećih strasti je downhill biking, najekstremiji oblik brdskog biciklizma.

Kada bi neko od njega tražio da se predstavi u jednoj rečenici, rekao bi da je 'fotograf koji bi se doveo u svakakve neprilike radi dobre fotografije, ljubitelj dobre muzike i neko ko, poslije radnih obaveza i fakulteta, lomi ruke i noge vozeći bicikl'.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.