NavMenu

Đenan Bogdanić, direktor Prvog faktora: Faktoring kao novi izazov

Izvor: eKapija Srijeda, 01.12.2010. 09:58
Komentari
Podeli

Đenan Bogdanić na poziciju direktora "Prvog faktora", prve firme u Bosni i Hercegovini koja se počela baviti uslugama faktoringa, stupio je u martu 2010. godine. Na ovo mjesto dolazi sa višegodišnjim iskustvom iz mikrofinansija i namjerom da pokrene nove trendove u oblasti faktoringa.

Rođen je 17. maja 1975. godine u Sarajevu, gdje je završio Srednju Elektrotehničku školu i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Trenutno se nalazi pred odbranom magistarskog rada na temu "Upravljanje kreditnim rizikom u mikrokreditnim organizacijama".

Prva radno iskustvo stekao je u jednoj od najjačih državnih kompanija "BH Telecom", gdje se zaposlio 1998. godine kao student druge godine Ekonomije. Nakon samo devet mjeseci, odlazi iz "BH Telecoma" te prelazi u "Mikrokreditnu fondaciju LOK". Sam priznaje da je bio `više hrabar nego pametan` kada je napustio firmu iz koje, prema općem mišljenju, zaposlenici idu u penziju. No, nikad se nije pokajao zbog svoje odluke.

"Kada sam se zaposlio u Telecomu, vrlo brzo sam shvatio da sebe ne vidim u tako velikom sistemu niti u poslovima koji podrazumijevaju telekomunikacije. Moji interesi i ambicije bili su usmjereni ka ekonomiji koju sam tada studirao. Prešao sam u radno okruženje koje je bilo malo, ali istovremeno vrlo prijateljski nastrojeno prema ljudima koji su željeli da uče i napreduju", prisjetio se Bogdanić.

Uz podršku i razumijevanje tadašnjeg poslodavca, uspio je 2001. godine diplomirati na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U "Mikrokreditnoj fondaciji LOK" napredovao je od mjesta kreditnog službenika, rukovodioca regionalnog ureda za Sarajevo do izvršnog direktora za kredite.

"Zahvaljujući Svjetskoj banci koja je davala snažan podsticaj razvoju mikrofinansija i organizacijskoj kulturi firme u kojoj smo radio, tokom tih deset godina obišao sam skoro cijeli svijet te prohađao veliki broj treninga. Također, iskustvo rada sa malim privrednicima mnogo mi je koristilo u narednom poslu", ističe Bogdanić za eKapiju.

Početkom ove godine, dolazi na čelo firme "Prvi Faktor" iz Sarajeva koju čine mlad i kompaktan tim profesionalaca. Prvi faktor osnovan je 2006. godine od strane najvećeg faktoring društva u Sloveniji "Prvog faktora" Ljubljana. Njihova glavna djelatnost jeste otkup potraživanja od kompanija te njihovo usmjeravanje prema kupcima u zemlji i inostranstvu.

Bogdanić ističe da je "Prvi faktor" organizacija koja vodi računa o zaposlenima, tako da je bilo vrlo lako prihvatiti njihovu ponudu već na prvom razgovoru.

Slobodno vrijeme uglavnom provodi sa svojom porodicom, suprugom Lejlom, kćerkom Emom i sinom Dinom, kao i sa prijateljima iz djetinjstva.

Voli putovati te je imao sreću da obiđe sve kontinente osim Australije. Posebno draga su ona `egzotična putovanja`, kao što su put u Mongoliju, Sudan i Singapur.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.