NavMenu

Minela Vilić, direktorica agencije MiVi Communications - Želimo biti strateški partner u brendiranju, marketingu i prodaji

Izvor: eKapija Srijeda, 25.05.2022. 06:57
Komentari
Podeli
Minela Vilić (Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba)Minela Vilić
Ideja o osnivanju sopstvene marketinške agencije "kuvala" se u njoj upravo tokom pandemije i dana kada smo bili "zaključani", i tada je osvijestila svoje želje i u kom pravcu želi da se razvija njena karijera.

Minela Vilić ima dugogodišnje iskustvo u svijetu marketinga, PR-a, oglašavanja. Sve to je sada pretočila u agenciju MiVi Communications i predanim radom ostavlja trag u ovoj oblasti u BiH. Kaže da ima sreću da radi ono što voli i da to njihovi klijenti i te kako prepoznaju.

Sa Minelom smo razgovarali o tekućim projektima i šta je ono što od njene agencije mogu očekivati svi oni koji razmatraju konkretne korake u marketinškom nastupu.

eKapija: Koji je bio presudan momenat da osnujete MiVI Communications i sa kakvim ste ciljevima ušli u osnivanje agencije?

- S obzirom na to da sam vrlo rano uplovila u poslovni svijet, već na drugoj godini redovnog studija, iza mene je 16 godina radnog iskustva u komunikacijskoj i marketinškoj industriji, i pritom sve vrijeme radim za privatne kompanije, bilo je za očekivati da ću napraviti značajne rezove i korake u svojoj karijeri.

Još prije pandemije imala sam "krize" u smislu zasićenja u određenim poslovima, projektima, osjećala sam stagnaciju u svakom smislu, iako sam oduvijek bila proaktivna, konstantno odvajala vrijeme za učenje, istraživanje i neku potpuno novu energiju u kojoj ću da stvaram, nakon 10 godina, koliko sam provela na posljednjem radnom mjestu, jednostavno više nije bilo izvora iz kojih bih se motivirala. Onda je došla i pandemija izazvana virusom COVID-19, period u kojem sam konačno imala vremena da osvijestim sve svoje želje i potrebe, gdje sam i na kojoj ljestvici važnosti tadašnjeg poslodavca, i zapravo shvatila da sam u momentu u kojem, bez obzira koliko on težak bio, moram donijeti odluke koje će obilježiti dalji tok moje karijere i života.

eKapija: Kako je do tada tekao razvoj vaše karijere u PR-u i odnosima sa javnošću? Na koja sve iskustva ste ponosni?

- Ponosna sam na svaki korak u karijeri, jer sam svaki posao i poslodavca birala sama, razvijala se i svakodnevno učila, sasvim zasluženo dobijala sve pozicije koje sam odgovorno i sa strašću obnašala, izdvajala se svojom energijom, posvećenošću i lojalnošću, kako kod poslodavaca, tako i kod klijenata. Rekla bih da sam od onih rijetkih i sretnih, koji od prvog dana rade ono što vole, za što se školuju i što najbolje rade, a to će potvrditi i svi moji rezultati, jer se nikada nisam ponašala kao da radim, već da živim svoj posao.

eKapija: Je li teško danas jednoj dami izgraditi uspješan biznis? Šta smatrate najvećim preprekama i izazovima?

- Najveće strahove i prepreke prevazišla sam u onom trenutku "lokdauna", kada sam se susrela i sa svojom prvom krizom u karijeri, u životu. Kada smo ostali bez posla i nismo znali što će pandemija sve donijeti. Tada sam, u jednom razočaranom stanju ispisala svoj projekat, što bi to MiVi Communications trebalo biti, i u jednom površnom word dokumentu stale su sve moje želje, kako bi izgledao web site da ga imam, što bi bile sekcije i usluge, kroz one sfere komunikacija koje najviše volim i zapravo, tada sam znala da sam na pragu velike odluke, bilo je samo pitanje vremena i povratka u novo-normalno.

Pandemija mi je donijela konačno ono vrijeme koje nisam imala za sebe, da razmislim o svojim željama, snovima, životnoj misiji, da osvijestim svoje potencijale i da se odvažim na veliki korak.

eKapija: Šta biste savjetovali nekog ko prvi put ulazi u preduzetničke vode u BiH - šta dobija, a šta će mu biti najveći izazovi?

- Strah je najveći neprijatelj. Iza svakog straha od nepoznatog, straha od neuspjeha, egzistencije, neprihvatanja…, krije se najveća snaga pojedinca koji ima snove, ambicije i koji uvijek želi više. Važno je da svoje snove i želje pišemo, da im se vraćamo, razmišljamo o njima, da zapisujemo svoje snage, potencijale i prednosti. Da svakodnevno učimo i jačamo samopouzdanje i znanje, jer će doći trenutak kada će sve te pozitivne strane prevagnuti u najbolju životnu odluku. Meni se to dogodilo.

eKapija: Ima li sluha među domaćim kompanijama o važnosti kvalitetnog upravljanja imiždom, brendingom i reputacijom?

- Na moju veliku radost, surađujem sa mnogo domaćih kompanija, brendova i pojedinaca, i u odnosu na samo nekoliko godina ranije, kada smo mnogo vremena trošili na brifiranje i edukaciju klijenata o potrebama upravljanja pozitivnim imidžom kompanija, njihovih lidera, potreba za brendingom i oglašavanjem, sada je to na zavidno većem nivou. Dolaze sami i vrlo dobro znaju što i kako žele.

eKapija: Koje najčešće savjete i upute traže klijenti od vas, šta im prvo sugerišete?

- Ono što uvijek ističem, a to će potvrditi i svi oni koji surađuju sa mnom i mojom agencijom, jeste energija i strast kojom pristupamo poslu i klijentima. Kroz istu tu strast i energiju stvaramo i jedinstvene komunikacijske strategije, marketinške koncepte, PR evente i jedinstvena iskustva koja se pamte. Najčešće mi se klijenti obrate sa upitom za suradnju zbog tog mog odnosa i načina na koji pristupam poslu.

Naš slogan je "Povezani strateškim partnerstvom i komunikacijama" što najbolje govori o pristupu u kojem uvijek gradimo win-win poslovne i prijateljske odnose, koji se zasnivaju na strateškom pristupu i prilagođenim komunikacijskim konceptima, koji uvijek donose željeni rezultat.

Kako najčešće imamo upite za potpuno nove i brze načine postizanja rezultata, to postižemo strateškim upravljanjem integrisanih komunikacija, pružanjem snažnih kontakata i dokazivanjem da su odnosi s javnošću pokretačka snaga za ravoj svakog biznisa. Ubjedljivi smo, utjecajni, kreatori mišljenja i sadržaja, proizvođači jedisntvenih iskustava i to živimo i kroz svaki brend kojim se bavimo.

eKapija: Na koje dosadašnje projekte ste posebno ponosni?

- Istakla sam gore svoje bogato radno iskustvo, koje je grđano na bazi moje profesije i zvanja komunikologinje, što je i moja najveća ljubav. No, bogato agencijsko iskustvo u različitim sferama marketinga, organizaciji događaja kojih sam realizirala stotinama, vođenju PR, digital i social timova, koordinaciji u izdavaštvu lifestyle i stručnih magazina, upravljanju ključnim klijentima, networkingu, edukaciji, javnim nastupima, izrazitim prodajnim i pregovaračkim sposobnostima, odličnim odnosima s medijima, samo su dio vještina iz kojih je uspješno nastajalo, upravljano i realizirano hiljadama projekata, i svaki je na svoj način značio rast i obilježio moju dosadašnju karijeru.


eKapija: Na čemu ste sada angažovani, a koji su to projekti koje biste voljeli sa posebnim žarom raditi?

- Iako sam tek na novom početku, moj svijet se preko noći mijenja, na bolje, i na tome sam jako zahvalna. Novi početak u startu mi je donio potpuno nove poslovne partnere, prijatelje i suradnje, te s ponosom mogu reći da smo ekskluzivni partner u BiH najveće strukovne komunikacijske konferencije PRO.PR nositelji smo franšize za komunikacijsku platformu i projekat Odabrale Mame i partneri komunikacijske platforme za poduzetnice i koroporativne žene u BiH Women in Adria.

Sve su to sfere u kojima sam i do sada aktivno djelovala i samo nastavljam graditi dobre, pozitivne, edukativne i drugačije priče od važnosti za sve one kojima se obraćamo i brendove sa kojima surađujemo.

Osim projekata naša baza klijenata raste svakodnevno, što nas najviše i motivira na još bolje i drugačije pristupe i koncepte koji se pamte.

eKapija: Kako biste voljeli da se vaša agencija dalje razvija?

- Pred nama je sigurno izazovan period, bez obzira na lijep i dobar početak, prihvatanje i podršku koju imam od kolega, klijenata, porodice i prijatelja. Taj izazov ogleda se kroz rast i obim poslovanja, klijenata i širinje tima. Ljudi su mi poseban izazov, i želim biti okružena mladim, proaktivnim, vrijednim i ambicioznim osobama, koje uvijek žele više, koje će da uče od mene, ali i ja od njih, i da svakodnevno slavimo naše male i velike pobjede.

Sigurna sam da ću na pravi način koristiti svoja iskustva sa poslodavcima, i pružati kolegama stimulirajuće okruženje, podršku koju trebaju, edukaciju i motivaciju da budu najbolja verzija sebe svaki dan. Ta energija i mene pokreće.

Osim projekata koje sam ranije navela, "core business" agencije su komunikacije, PR-odnosi s javnošću, krizno komuniciranje, copywriting, content marketing, digital & social, organizacija događaja i consulting. Podrška smo klijentima u upravljanju orijentiranom na tržište i kupce/klijente, u procesima brendiranja i pozicioniranja, integriranim komunikacijskim strategijama i procesima digitalne transformacije. Biramo biti strateški partner u kreiranju strategije i inovacija za brendiranje, marketing i prodaju.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.