NavMenu

Melina Kamerić, književnica - U životu je sve moguće, pa i drveni šporet

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.11.2010. 16:35
Komentari
Podeli

Prijatelji za Melinu Kamerić kažu da je kao Marmite (namaz od kvasca i povrća), ili je obožavaš ili mrziš, nema sredine. Široj javnosti je poznata po književnom prvjencu, zbirci kratkih priča od nazivom "Cipele za dodjelu Oscara", za koju kritičari kažu da je "sjajan priručnik iz kojeg saznajemo o čemu žene misle kad vole".

Melina Kamerić rođena je 11. marta 1972. godine u Sarajevu. Pohađala je Treću gimnaziju i studij Opće književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Kao mala, nikada nije znala šta želi postati kad poraste, jedino je sanjala da živi život.

"Mislim da je mene, ekstrovertu koji uživa u životu, profesija sama našla. Ja duboko vjerujem da se neke stvari mogu naučiti, ali je za neke stvari pored obrazovanja potreban i urođeni instinkt. Talenat. Ja jednostavno lako stupam u kontak sa ljudima, lako komuniciram i imam oko za detalje", priča Melina.

Njeno prvo pravo radno iskustvo je bilo 1990. godine, kada je bila "minder" reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je u Sarajevu boravila na šampionatu u sjedećoj odbojci. Radila je i za nekolicinu stranih novinskih ekipa koje su pred početak rata boravile u Sarajevu.

Trenutno radi kao freelance PR/publicity/protokol konsultant. Iza sebe ima 17 godina iskustva rada u različitim organizacijama kao što su Ljekari bez granica, City Link Amsterdam Sarajevo i British Council, gdje je radila deset godina. Posebno izdavaja svoj angažman na 15. po redu Sarajevo Film Festivalu, gdje je bila zadužena za menadžment i organizaciju oko 150 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.

Status freelancera ostavlja joj dovoljno prostora da ispolji svoju kreativnost. Redovna je kolumnistica sedmičnog life-style magazina Azra, a piše i kratke priče, scenarije, dramske tekstove.

"Biti freelance znači preuzeti odgovornost za vlastitu karijeru, ali i imati jako puno slobode. Ponekad raditi danima i noćima bez prestanka. Radni rad nekada izgleda kao adrenalinom napakovanih 20 pa i više sati. Ali biti freelancer znači imati i dovoljno slobodnog vremena za uživanje u životu", ističe ona.

Svaki posao koji radi za nju je izazov, a prednost to što uživa u svom poslu. Privatno, smatra da je njena knjiga "Cipele za dodjelu Oskara", koja je u samo godinu dana doživjela treće izdanje u BiH, njen najveći dosadašnji uspjeh.

"Za uspjeh je potrebno vjerovati. Raditi predano, uživati u onom sto radiš, ali na prvom mjestu vjerovati. U uspjeh. U sebe samog", tvrdi Melina.

Slobodno vrijeme provodi sa prijateljima i porodicom, u kafani ili kuhajući. Kaže da nema te karijere koja može zamijeniti vrijeme provedeno sa porodicom ili prijateljima.

"Mislim da sam jako bogata što imam malu, ali punu ljubavi i podrške porodicu, i jedno šaroliku grupu prijatelja koji su nezamjenjivi, koji me raduju i koje neizmjerno poštujem i volim", kaže ona.

Relaksira se uz knjigu i muziku. Od književnika, cijeni Mešu, Paula Austera, Markesa. Muzika zavisi od raspoloženja. Ali je to širok dijapazon od Bruce Springsteena do Marie Joae i Marize. Ali i dobre sevdalinke koje pjeva njena prijateljica Amira Medunjanin i muzike koju svira njen prijatelj Sharan i njegove Letu Štuke. No, voli slušati i Balaševića, Tomu Zdravkovića i Armina Šakovića.

Oni koji je dobro poznaju, uvijek se nasmiju kada govori o životnoj filozofiji kojom se rukovodi.

"Ja imam jednu filozofiju, a to je da je sve moguće. Pa i drveni šporet. Makar samo u jednom pokušaju. Važno je uživati u životu", poručuje Melina.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.