NavMenu

Tanja Rosić, viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i ekologiju - Imamo sve preduslove za proizvodnju zdrave hrane

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.03.2022. 07:33
Komentari
Podeli
Tanja Rosić (Foto: Opština Jezero)Tanja Rosić
Zahvaljujući prirodnim okolnostima opština Jezero ima velike potencijale za razvoj poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. S obzirom na njen geografski položaj stočarstvo je najpogodnije za razvoj, pa je zbog toga i poljoprivredna koncepcija opštine usmjerena najviše na stočarsku proizvodnju, tj. govedarsku i ovčarsku, a koje su orjentisane na proizvodnju mesa i mlijeka.

- Svake godine opština u nacrtu budžeta planira određena sredstva za podsticaj stočarstva i domaćinstava koja se bave stočarstvom na području naše opštine. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS odazvali smo se svakom pozivu za podsticaj i sufinansiranje prioritetnih projekata iz ove oblasti. Pružili smo i svu neophodnu nematerijalnu i tehničku pomoć, kao i obuku relevantnog osoblja u cilju što boljeg razvoj stočarstva na našim prostorima – ističe Tanja Rosić, viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i ekologiju koja obavlja i poslove referata Službe za poslove dječije i socijalne, i boračko-invalidske zaštite.

Iz oblasti poljoprivredne proizvodnje u Jezeru posluju, između ostalih, ribogojilište Janj za uzgoj i preradu ribe, poljoprivredna zadruga Perućica koja se bavi uzgojom krupne stoke, gazdinstvo Aleksić koje uzgaja koze, a tu je i Udruženje poljoprivrednika Jezero koje zastupa interese svih koji se bave ili žele da se bave poljoprivredom.

Prema uvidu u demografsku kartu zemljišnih površina, opština Jezero raspolaže sa 25.665.465 hektara šuma. Šumama opštine Jezero gazduje šumsko-privredno gazdinstvo Gorica iz Šiopova. Opština Jezero ima i svoj uređajni elaborat, stanje šuma i neobraslog šumskog zemljišta po gazdinskim klasama i kategorijama šuma.

- Takođe, na području opštine Jezero posluje pilana Šavija koja je jedan od ozbiljnijih poslovnih partnera u ovom kraju za proizvodnju rezane građe i svih vrsta oblovine te svih drugih proizvoda u drvnoj obradi. Raspolažu sa svom potrebnom mehanizacijom i ljudstvom za proizvodnju i obradu većih količina proizvoda od drveta i jedni su od popularnijih i traženijih klijenata za izvoz u Evropsku uniju – ističe Rosić.

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Proizvodnja organske hrane

Opština Jezero ima značajan i vodni potencijal (rijeka Pliva i Jošavka, Perućička rijeka, jezero Đol u Ljoljićima). Ovi potencijali mogu se koristiti za razvoj turizma i hidroloških objekata, kao i u domenu razvoja ekologije i očuvanja ekološki zdrave sredine. Planirana je i gradnja MHE Pliva, ali skupština opštine svojim glasanjem nije usvojila ovaj prijedlog zbog bojazni od štetnih uticaja na životnu sredinu.


- Zahvaljujući prirodnim potencijalima naša opština ima i sve preduslove za proizvodnju zdrave hrane. Na području opštine Jezero postoji nekoliko uspješnih proizvođača meda, koji proizvode vrlo kvalitetan šumski i livadski med. U narednom periodu opština Jezero nastojaće da podrži sve one koji se odluče na proizvodnju organske hrane, te da i na taj način podržimo i ovaj segment razvoja naše opštine – ističe Rosić i dodaje da će fokus Opštine Jezero u narednom periodu biti da doprinese razvoju ruralnog područja, obezbjedi proizvođačima veće prihode i više cijene proizvoda, kao i da sufinansira realizaciju prioritetnih projekata iz lokalne razvojne strategije.

- Kao opština stalno smo na raspolaganju lokalnom stanovništu za sva pitanja i potrebne informacije, a sve u cilju što boljeg razvoja naše lokalne zajednice. I pored svih prirodnih potencijala i povoljnog geografskog položaja koji naša opština ima, potrebna nam je i pomoć institucija, kako bi ostvarili veći uspjeh.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.