NavMenu

Milorad Kaurin, saradnik za urbanističko-građevinske poslove - Izgradnja u skladu sa zahtjevima ekologije

Izvor: eKapija Petak, 11.03.2022. 12:30
Komentari
Podeli
Milorad Kaurin (Foto: Opština Jezero)Milorad Kaurin
Strategija razvoja opštine Jezero je dokument nastao 2019. i odnosi se na naredni desetogodišnji period, odnosno do 2028. godine. U njemu se ističu brojni, nedovoljno iskorišteni potencijali kao i oblasti koje su urgentne za djelovanje. Navode se i važni infrastrukturni projekti, kao i nužnost dobijanja prostornog plana, koji ova opština nikad nije imala.

Sa Miloradom Kaurinom, dipl. inž. građevinarstva, vještakom građevinske struke, a u Opštini Jezero angažovanom na poslovima savjetovanja iz djelokruga urbanističko-građevinskih poslova, razgovarali smo o predviđenim daljim koracima kada su u pitanju planirani infrastrukturni i ekološki projekti.

eKapija: Opština Jezero ima usvojenu Strategiju razvoja do 2028. godine. Sa aspekta urbanizma i prostornog planiranja koje su najznačajnije stavke predviđene ovim dokumentom?

- Strategija opštine Jezero predstavlja planski dokument u kojem su integrisana sva tri sektora koja čine osnovu organizovanja života građana opštine Jezero: ekonomskog sektora, društvenog sektora i sektora zaštite životne sredine i infrastrukture. Dokument je rađen na bazi participacije sva tri ključna sektora: javnog, privatnog i nevladinog sektora, uvažavajući uključenost marginalizovanih grupa i rodnu ravnopravnost. Ovdje se prije svega misli na zelene gradove, energetsku efikasnost baziranu na odabiru prirodnih materijala, obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom na bazi selektivnog prikupljanja i recikliranja, održivo i ekološki prihvatljivo upravljanje prirodnim resusrima uz maksimiziranje ukupnih efekata, razvoj zadrugarstva baziran na konceptu "zelenih zadruga", "zeleni porezi" i "zelene javne nabavke" i dr. Predviđen je razvoj turizma i obezbijeđena prioritetna sportsko-rekreativna i infrastruktura u opštini Jezero.

eKapija: Da li su planirane poslovne zone i lokacije atraktivne za buduće investitore?

- Planirane su poslovne zone i lokacije atraktivne za buduće investitore na području jezera Đol za potencijelne investicije, zatim nastavak izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda i kanalizacija, i formiranje industrijske zone duž magistralnog puta M-5.

eKapija: Кoliko je vremenski potrebno da se u Jezeru dobiju lokacijski uslovi, a koliko za građevinsku i upotrebnu dozvolu. Da li postoji prostor da se ove aktivnosti ubrazaju radi lakšeg privlačenja investitora?

- Lokacijski uslovi u Jezeru se dobijaju u vremenskom intervalu od oko 8 dana, a za građevinsku i upotrebnu dozvolu predviđen je rok od 15 dana. Smatram da je moguće ubrzati ove aktivnosti radi lakšeg privlačenja investitora i olakšanja birokratskih procedura.

eKapija: Koji su razvojni prvaci opštine u pogledu implementacije načela zelenih gradova i zaštite životne sredine?

- Izgradnja u skladu sa projektom i zahtjevima ekologije, razvoj turizma, izrada solarnih panela, po mogućnosti izrada mini hidroelektrane koja neće narušiti ekologiju, razvoj banjskog turizma, i vršenje ukrasnog rastinja na području opštine Jezero, i ostalih zasada na zemljištu u poljoprivredne svrhe, šumskom zemljištu i građevinskom zemljištu.

(Foto: Opština Jezero)
eKapija: U pripremi je projekat upravljanja i sakupljanja otpada u opštini. Šta su sve planirane aktivnosti na uređenju ove oblasti?

- Potpisan je ugovor o nabavci 30 kontejnera za odvoz otpada čija realizacija je u vezi sa realizacijom projekta podržanog od Savjeta Evrope i potpisanog sporazuma između opštine Jezero i opštine Jajce u svrhu jačanja međuopštinske saradnje.

eKapija: Koje bi druge projekte iz domena zaštite životne sredine izdvojili?

- Rješavanje problema divljih deponija i stavljanje kompletnog otpada pod kontrolu izradom projekta prikupljanja i upravljanja svim otpadom na teritoriji naše opštine.

eKapija: Kako biste ocijenili stanje vodovodne i kanalizacione mreže na području opštine, u kojim dijelovima je primarno djelovati?

- Vodovodna mreža i snabdijevanje vodom se obezbjeđuje iz dva rezervoara koji zadovoljavaju potrebe opštine Jezero. Trenutno vodovodna mreža zadovoljava uslove snabdijevanja s tim da je kao poslednji projekat rađen moderni sistem kontrole hlorisanja vode za potrošnju korisnika. Kanalizaciona mreža nije urađena u opštini Jezero te je prioritet da se izvrši kompletno projektovanje i izgradnja mreže.

eKapija: Koji su najbitniji infrastrukturni projekti za opštinu Jezero u narednom periodu?

- Izrada kanalizacije, regulacija vodotoka rijeke Jošavke i Plive zbog poplava koje se javljaju najmanje dvaput godišnje, rekonstrukcija lokalnih puteva i održavanje postojećih, izrada saobraćajne signalizacije, geološko ispitivanje zemljišta na kojem se nalazi uži dio opštine Jezero Đol radi izgradnje objekata na istom, kao izrada Plana područja posebne namjene na području Velikog jezera Đol.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.