Izvor: magazin Gracija | Utorak, 26.10.2010.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Minja Stjepanović - Dizajnerica koja je spojila IT i modu

(Foto: b)

Produkt dizajnerica Minja Stjepanović (32), rođena u Gračanici, modnim dizajnom bavi se posljednjih deset godina. Da je moda njen izbor, spoznala je na trećoj godini Akademije likovnih umjetnosti, kada su prve hlače koje je kreirala označile početak dugogodišnje ljubavi.

Još kao djevojčica satima je posmatrala majku kako kroji i igrala se šivaćim alatima pokušavajući napraviti nešto svoje. Kreacije je izlagala, između ostalog, na sedmicama mode u Makedoniji, Luksemburgu i Islandu, Bijenalu mladih umjetnika u Napulju, te je učestvovala na sajmu tekstila u Njemačkoj.

Svoje kreacije opisuje kao originalne, dosljedne, ženstvene, seksepilne i prepoznatljive. Za sebe kaže da je jaka i samosvjesna mlada žena koja je uvijek spremna na izazove.

Pored saradnje s članovima kraljevskog društva iz Njemačke i predstavljanja kreacija u čast Malezijskog kralja i kraljice, velikim uspjehom smatra i dugogodišnju saradnju s HP kompanijom, na osnovu koje je nastala i njena najbolja kolekcija RaviH Param, ali i projekt Personaliziraj ga. Po prvi put dizajnira nešto što nije odjeća – računare.

"Danas je skoro nemoguće zamisliti svakodnevnicu bez laptopa. Svuda ih nosimo sa sobom, toliko su postali lični da je nemoguće ne spojiti informatičku tehnologiju i modu", govori Minja, koja je dizajnirala ženske i muške personalne računare, dok je kostimografkinja i grafička dizajnerica Linda Polloshka osmislila kreacije za djecu.

Dizajn ženskih personalnih računara predstavljen je u svijetlim i nježnim bojama, dok drugi dizajn odražava muškarca koji je uvijek u žurbi, u nastojanju da ispuni dnevne zadatke i stigne na sastanke.

Minja želi da se dodatno usavrši i unaprijedi modni biznis, a čitateljima Gracije poručuje: "Ove jeseni se definitivno nose HP naljepnice za laptope."

pišu: Anida Sokol - Dženat Dreković

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Poziv na pretplatu

(Foto: b)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.