NavMenu

Milan Božić, direktor Banjalučke berze - Rijetki ulažu u akcije jer nema dividendi

Izvor: Glas Srpske Petak, 21.01.2022. 10:50
Komentari
Podeli
Milan Božić (Foto: YouTube/Screenshot)Milan Božić
Banjalučka berza proslavlja dvije decenije od zaključivanja prve transakcije, a tokom tih godina ostvaren je ukupan promet u iznosu od 7,44 mlrd KM, rekao je u intervjuu za Glas direktor Berze, Milan Božić.

Naglasio je da je osnivanje Berze obilježio veliki entuzijazam, kao i želja da se u kratkom vremenu omogući akcionarima da trguju na uređenom tržištu hartija od vrijednosti.

- Redovan promet iznosio je 2,62 mlrd KM. Sklopljeno je 946.910 poslova. Putem našeg sistema za aukcije obveznica i trezorskih zapisa ukupno je emitovano 2,2 mlrd KM državnih i municipalnih obveznica i 1,5 mlrd KM trezorskih zapisa RS - pojasnio je Božić.

Šta je obilježilo poslovanje i šta je bio najveći izazov?

- Bili smo radosni kada je 14. marta 2002. godine na Banjalučkoj berzi zaključena prva transakcija u istoriji BiH. Prve godine obilježili su veliki prometi s akcijama privrednih društava koja su prošla vaučersku privatizaciju. Uslijedio je period u kojem su dominirali dužnički instrumenti, obveznice i trezorski zapisi RS. Berza je razvila veliki broj savremenih elektronskih platformi za trgovanje. Internet portal berze smatra se najboljim u regionu sa stanovišta dostupnosti informacija o trgovanju i emitentima. Razvijeni su sistemi za brokerske kuće, investicione fondove, tržište novca i multilateralne kompenzacije. O pouzdanosti naših tehnologija govori podatak da za 20 godina na berzi nije zabilježeno nepravilno funkcionisanje sistema. Banjalučka berza u potpunosti je integrisana u najvažnije međunarodne medijske platforme koje prate tržišta kapitala, Thomson Reuters, Bloomberg, SIX Telekurs, Morningstar, Teletrader, što čini naše tržište kapitala vidljivim za međunarodne investitore.

Koliko je popularno trgovanje hartijama od vrijednosti?

- Relativno mali dio stanovništva ulaže u akcije, jer se nakon početne euforije pokazalo da većina društava ne isplaćuje dividende. Osim Telekoma Srpske, koji u kontinuitetu isplaćuje znatne iznose, samo nekoliko akcionarskih društava je nastojalo da isplatom obraduje akcionare. Stoga se interes za ulaganje pomjerao ka obveznicama. Postoje nagovještaji da bi se interes za ulaganje u akcije mogao obnavljati s obzirom da su kamatne stope na obveznice i štednju znatno smanjene.

Da li građani Srpske prepoznaju ulaganje u tržište kapitala kao vid štednje za stare dane?

- Oni koji mogu priuštiti štednju za stare dane danas uglavnom razmišljaju o nekretninama. Podaci iz razvijenih zemalja pokazuju da se najveći dio ušteđevine, ipak, nalazi u instrumentima koji su povezani sa tržištem kapitala. Oni koji više razumiju poslovanje akcionarskih društava ulažu direktno, većina kroz investicione i penzijske fondove.

Kakvi su planovi za ovu godinu?

- U martu ćemo obilježiti 20 godina od prve transakcije. U zavisnosti od epidemioloških mjera organizovaćemo jedan centralni ili više manjih događaja povodom jubileja. Planiramo organizovanje okruglih stolova na temu budućnosti akcionarstva u Srpskoj, gdje ćemo akcenat staviti na razradu koncepta radničkog akcionarstva u RS.

Veze s regionom

Da li su i koliko povezane berze u regionu?

- Banjalučka berza u avgustu 2017. godine postala je član regionalne platforme za trgovanje hartijama od vrijednosti SEE Link. Osnova tog projekta jeste infrastruktura za preusmjeravanje naloga, tako da brokerske kuće iz regiona mogu pristupiti svim berzama koje su članice. Trenutno se na ovoj platformi može trgovati sa 1.200 hartija od vrijednosti sa osam regionalnih tržišta kapitala. Za povezivanje su korištena softverska rješenja koja je razvio IT tim Banjalučke berze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.