Izvor: Promo | Srijeda, 22.12.2021.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Darko Budeč, osnivač i direktor kompanije BUCK lighting - Preduzetnici moraju samo naprijed, hrabro i bez suvišnih emocija

(Darko Budeč) Kompaniju BUCK lighting osnovao je Darko Budeč 1992. godine i gotovo pune tri decenije uspešno razvijaju proizvode iz oblasti osvetljenja. Danas posluju na četiri kontinenta i u preko 40 zemalja, a BUCK rasveta sinonim je za arhitektonsko, medicinsko, industrijsko, sportsko, ulično i spoljno LED osvetljenje najvišeg kvaliteta.

Sa osvivačem i direktorom ove kompanije Darkom Budečem razgovarali smo o tome kako se za ovo vreme menjalo tržište, čemu su morali da se prilagode, ali i kakva su očekivanja i planovi za naredni period.

- Svedoci smo konstantnih promena. Tržište osvetljenja se transformisalo u smeru tehnoloških promena i prelaska na LED svetlosne izvore kao i na pametna rešenja koja su integrisana u pametne zgrade i gradove. Prilagođavanje je bilo prirodno. Naša strategija da budemo u tehnološkom vrhu nam je olakšala rad jer smo praktično prednjačili ispred tržišta sa rešenjima i proizvodima.

Nismo dopustili da nas promene zatiču već smo ih predviđali i preticali. Povećana svest o ekološkim pitanjima je takođe bila na našoj strani, jer LED osvetljenje ekološki održivo, štedi električnu energiju i može da traje i do 20 godina.

Kako ste se suočili sa izazovima koje je donela pandemija? Na koji način je uticala na poslovanje?

- Pandemija predstavlja za sve nas teško i neizvesno iskustvo sa još uvek nesagledivim posledicama.

Prilagodili smo se tehnički i relativno brzo stabilizovali organizaciju, ali bitne promene još uvek traju. Treba biti oprezan sa novim lančanim reakcijama i makroekonomskim rupama koje se krpe ubrizgavanjem likvidnosti, bez krajnje mere na globalnom nivou. Radimo na detaljnim predviđanjanima smera u kom će se tržište kretati, kako bismo mogli da preduzmemo prave korake u pravo vreme.

Na kojim tržištima sve poslujete?

- Poslujemo globalno na četiri kontinenta i u preko 40 zemalja. Radimo na velikom broju projekata u EU, pre svega Austriji i Nemačkoj, a takođe imamo našu kancelariju u Rusiji koja pokriva čitav prostor bivšeg SSSR-a.

Primer upotrebe Clean room svetiljki u KC Niš
Primer upotrebe Clean room svetiljki u KC Niš (Foto: BUCK lighting)
Koje projekte na kojima ste trenutno angažovani biste izdvojili?

- Trenutno, imajući u vidu globalnu situaciju, najčešće radimo bolnice i farmaceutsku industriju kao posledica borbe protiv Covid 19, ali smo prisutni i u infrastrukturi, na sportskim objektima i naravno arhitektonskim projektima. Od nedavno smo se upustili u važne projekte tunelskog osvetljenja u Austriji koji su za nas veliki izazov jer je to novo polje kojim smo ovladali. Zbog specifičnosti samih tunela i zahteva koje nameću, naša multidisciplinarnost je preneta na još viši nivo.

Na koje proizvode i rešenja ste najponosniji?

- Mislim da smo u ponudi svetiljki za čiste prostore (clean room) među najkompetentnijim brendovima globalno. To je veliki uspeh imajući u vidu da smo mi firma iz Srbije koja se takmiči rame uz rame sa velikim svetskih kompanijama.

U okviru arhitektonske rasvete izdvojili bismo našu svetiljku ARIA HCL koju smo razvili na osnovu najnovijih tehnologija koje podržavaju cirkadijalno osvetljenje i HCL (Human Centric Lighting). Kako sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i ne izlažemo se dnevnoj svetlosti, svetiljka koja oponaša uticaj dnevnog svetla na funkcionisanje ljudskog organizma je tehnološki važno dostignuće. Pored ovog koncepta, upustili smo se i u razvoj svetiljki koje odgovaraju modelu cirkularne ekonomije. Ovaj model podrazumeva minimalizaciju otpada, zamenu pojedinačnih komponenti proizvoda umesto kompletnog proizvoda. Servisiraju se i menjaju samo neophodne komponente, a sama svetiljka traje mnogo duže.

(Foto: BUCK lighting)
Šta biste poručili mlađim preduzetnicima, na koji način da vode svoje biznise?

- Smireno i uporno, sa jasnom vizijom i realnim ciljevima. Treba puno da znaju, a još više da budu spremni na kontinuirano učenje. Na kraju, izdržljivost i fokus pažnje razdvaja uspeh od neuspeha.

Samo napred, hrabro i bez suvišnih emocija.

Kakva su očekivanja za 2022. godinu?

- Mislimo da će se 2022. godina znatno razlikovati od prethodne dve godine. Očekujemo potražnju koja će biti veća od ponude, kako u našoj tako i u mnogim drugim industrijama. Treba ojačati logistiku i organizaciju lanca nabavke.
Ne vidim prodaju kao izvorište problema, već prilagođavanje i obraćanja pažnje na veće izazove, koji će se prvi put javiti u značajnoj meri. Očekivanja su usmeren na rast, uz nova iskustva u kriznom upravljanju resursima.

Kakvi su planovi kompanije za naredni period? Da li su u planu neke investicije?

Ovo je idealno vreme za investicije, pod uslovom da možete prepoznati i kontrolisati najveće rizike. Treba iskoristiti period kada potražnja ima rastuću tendenciju i kada poslovi lutaju po tržištu tražeći onoga ko ima mogućnosti da ih realizuje.

Veoma interesantna i jedinstvena šansa za preduzimanje ciljanih strateških koraka na tržištu treba da bude potkrepljen značajnim investicijama. Mi ćemo se svakako kretati u tom pravcu.

Cjelokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDJE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE