NavMenu

Arma Tanović - Branković, glumica: Umjetnička strana poznatog TV lica

Izvor: eKapija Petak, 27.08.2010. 16:27
Komentari
Podeli

Arma Tanović - Branković rođena je u Sarajevu 1978. godine. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti 1997. i diplomirala glumu u klasi profesora Admira Glamočaka na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Iste godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek - pedagog likovne kulture i odsjek restauracije. Danas je asistent na Akademiji scenskih umjetnosti, gdje vodi radionice "Izrada maski" za studente glume i režije.

Svoje glumačke vještine usavršavala je na prestižnim školama i ljetnim radionicama u New Yorku, Avinjonu, Puli, Sarajevu... Igrala je u nekoliko teatarskih, filmskih i TV projekata te bila dvije godine član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Značajnije uloge ostvarila je u predstavama "Ne mogu da platim i neću da platim" u režiji Slavenka Saletovića, "Udovice" u režiji Adisa Bakrača, "Buba u uhu" u režiji Admira Glamočaka... Igrala je u filmovima "Dobro uštimani mrtvaci" i "Ljeto u zlatnoj dolini", te u TV serijama "Lud, zbunjen, normalan", "Viza za budućnost", "Crna hronika".

U saradnji sa akademskom slikarkom, dizajnerkom i likovnom kritičarkom Aidom Pašić snimila je video rad "Derbi" koji je premijerno prikazan u okviru izložbe mladih umjetnika u Accessu 2003. godine, a zatim na festivalima u BiH, Hrvatskoj , Francuskoj i Koreji. 2004. godine u okviru festivala Sarajevska zima publici se predstavila sa video radom "Mahrem" na izložbi "Žene vole razlike". Ovaj rad je, potom otvorio F.A.K.I. Festival u Zagrebu.

Njen treći video projekat (takođe rađen sa Aidom Pašić) "Tanatus" prikazan je na prestižnom Bijenalu mladih umjetnika Mediterana u Napulju 2005. godine, te odmah slijedeće godine na Bijenalu u Aleksandriji. Kao prvi asistent sarađivala je sa priznatom holandskom umjetnicom Ann Verhoizen na projektu Genesis 3. Osim likovnog i teatarskog angažmana, Arma Tanović radi kao dramski pedagog u centru Hermman Gminer - SOS Kinderdorf International i kao art terapeut u Savezu gluhih i nagluhih BiH. Režirala je nekoliko predstava za djecu i mlade, među kojima izdvajamo mjuzikl "Chicago" rađen u produkciji HGSC Centra za mlade i predstavu "Djevojčica koja zalijeva bosiljak i princ Zapitkivalo" u produkciji Ambasade Kraljevine Španije.

Izuzev režije bila je zadužena za čitav vizuelni identitet predstava. Bila je član Youth Foruma British Councila BIH za Art & Creativity odjel. Kao likovni kritičar pisala za Urban Bug, magazin za mlade i on line magazine Po.drum.ba. Jedan je od osnivača Grupe za vizuelnu umjetnost Inter-nos i Producentsko-teatarske agencije Alteatar.

Izvor: artstock.ba; asu.unsa.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.