Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.08.2010.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mirza Hajrić, direktor Agencije SINE QUA NON: Zaštitnik bez kojeg se ne može

(Foto: b)

Mirza Hajrić, direktor Agencije za zastupanje i zaštitu autorskih prava SINE QUA NON, izborio se za luksuz da voli ono što radi i radi ono što voli. Posao kojim se bavi, zaštita autorskih prava, stalna je borba jer svijet i tehnologija uvijek diktiraju tempo.

Ipak, polazeći od uvjerenja u vrijednost naših autora, nastoji da uloži maksimalan trud kako bi poboljšao njihov status i položaj u društvu.

Mirza Hajrić rođen je 17. novembra 1959. godine u Kozluku, a studij novinarstva je završio na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Aktivno govori engleski, a služi se i francuskim jezikom.

Karijeru je započeo kao dopisnik Oslobođenja iz Londona 1988. godine, gdje je radio narednih pet godina. Nakon toga, godinu dana obavlja funkciju šefa BH Informativnog centra u Londonu. Od 1994. do 1996. godine angažovan je kao savjetnik ministra vanjskih poslova i portparol Ministarstva. Od 1996. do 2001. godine radi kao savjetnik Predsjedništva RBiH za vanjsku politiku, pa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za vanjsku politiku i provedbu Dejtonskog sporazuma.

2001. godine stupa na funkciju generalnog direktora Agencije za promociju stranih ulaganja FIPA, gdje se zadržava do 2004. godine. Od 2005. do 2008. godine bio je zaposlen kao savjetnik izvršnog direktora Svjetske banke. Sadašnju poziciju generalnog direktora Agencije SINE QUA NON preuzeo je 2009., a prije toga bio je osnivač vlastite firme Hajrić Davidson Consulting.

Njegov uobičajni radni dan počinje radnim buđenjem u pet sati.

"Čitam knjige ili poslovnu literature u krevetu, a potom ustajem oko sedam sati. Uzimam veliku posuda čaja od nane i novine... U kancelariji sam oko osam. Obično sam do podne fokusiran na rad sa uposlenicima, od podne nadalje sam generalno fokusiran na klijente i komunikaciju van kancelarije. Budući da je rad vezan za industriju zabave, ima dosta obaveza tokom vikenda, kao što su prijemi i promocije", priča Hajrić za eKapiju.

Prednosti njegovog posla, koje su ujedno i svojevrsni izazovi, su zastupanje vodećih autora iz BiH u zemlji u kojoj nadležne institucije okreću glavu od svojih odgovornosti. Svestranom poslovnom čovjeku kao što je Mirza Hajrić teško je izdvojiti najveći uspjeh u karijeri.

"U životu sam se kroz muziku, novinarstvo, vanjsku politiku, menadžerstvo bavio sa toliko različitih stvari da je teško staviti jedno pod drugo u nekom logičnom redu. Imam nekih menadžerskih nagrada i priznanja, ali najviše cijenim one od saradnika i klijenata", ističe Hajrić.

Njegove ambicije su olimpijske : brže, bolje, više, jače! Voli aktivno provedeno slobodno vrijeme, iako priznaje da ponekad dopusti sebi lijenčarenje pred TV-om. Za druženje prioritet ima uski krug ljudi na čelu sa porodicom.

"Opušta me sviranje gitare, volim skijati, družiti se sa zanimljivim ljudima... Uživam u vožnji motociklom. Opuštaju me stvari koje zahtijevaju maksimalnu koncentraciju", ističe on.

Čitanje za njega predstavlja pravu strast, a u posljednje vrijeme se sa velikim merakom vratio ruskim klasicima. Za omiljenog muzičara, kaže da je nastao ukrštanjem Erica Claptona, U2-a, Rolling Stonesa i Beatlesa.

Njegova životna filozofija je uradi najbolje što možeš danas. Tako i sutra.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.