Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.06.2021.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Safet Husić, direktor MKF MI-BOSPO - Želimo biti vodeći u finansiranju ženskog preduzetništva

Safet Husić
Safet Husić (Foto: Ramiz Čanić, Foto Žunić Tuzla)
Mikrokreditna fondacija MI BOSPO prije 25 godina ušla je "tiho" na finansijsko tržište BiH, sa osnovnim ciljem da pomogne razvoj ženskog preduzetništva, a i da ih ekonomski osnaži.

U turbulentnim vremenima koja će uslijediti uspjeli su da očuvaju svoje početne vrijednosti, ali ne samo to, već i da unaprijede cijeli sistem poslovanja, kao i kvalitet i portfolio usluga.

Safet Husić, direktor MKF MI BOSPO, za eKapiju ističe da su prvi krediti bili pokretački, uglavnom za startape, nižih iznosa, dok je sada to sasvim druga slika, i kada se posmatraju klijenti, ali i njihova ponuda.

- Važno je bilo jedino obezbjediti dostupnost novca. Sada se to podrazumijeva dok je važnije sve ostalo - brzina, usluga, vrsta proizvoda, kanali komunikacije - istakao je Husić.

Smatra da mikrokreditne organizacije mogu da daju veliki doprinos u post-kovid oporavku, pa i da budu nosioci oporavka u pojedinim sektorima. Želja im je da poslovanje prošire na teritoriju cijele BiH, a ove godine kreću sa izradom strategije za digitalnu transformaciju organizacije.

eKapija: Ove godine MI-BOSPO je obilježio 25 godina poslovanja u BiH. Za taj četvrt vijeka šta biste izdvojili kao prekretnice u razvoju poslovanja?

- MI-BOSPO je prva mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini i prvi smo počeli sa plasmanom mikrokredita, a tokom godina poslovanja uvijek smo bili pokretači mnogih promjena i nosioci novih ideja. Svakako da je bilo prekretnih trenutaka. Naši počeci u kreditiranju vezani su za kreditiranje isključivo žena poduzetnica, a uvođenje muških klijenata u program je bila velika promjena za nas. Takođe, u početku svoga rada koristili smo metodologiju solidarne grupe, a kasniji prelazak na isključivo individualnu metodologiju je bio neobičan i za nas i za naše klijente. Uvijek spominjemo 2008. godinu, za koju se vežu dvije velike promjene i to u zakonskom smislu. Te godine je započeto poslovanje MKO u BiH po novom zakonu i pod supervizijom Agencije za bankarstvo, a sa druge strane ta godina je bila početak krize koja je trajala narednih nekoliko godina.

Ove godine iako su bile krizne donijele su mnoge promjene u načinu rada, metodologiji, jačanju uloge risk menadžmenta u upravljanju, a rekao bih da su bile i jedna pozitivna prekretnica u upravljanju portfoliom. Imali smo niz inicijativa. Vrijedno je pomenuti i projekat nefinansijskih usluga za preduzetnice koji je u to vrijeme dao mnogo na jačanju potencijala ženskog poduzetništva. Trenutno smo među prvima kada je u pitanju digitalizacija i novi kanali komunikacije sa klijentima kao i isporuke kredita. I sada, u vrijeme pandemije, vrlo brzo smo prilagodili naše poslovanje kako bismo što bolje odgovorili izazovima, a onda i klijentima olakšali otplatu kredita. Istrajali smo u sprovedbi naših temeljnih vrijednosti. Napredovali smo i inovirali procese i to je ono što ističemo povodom našeg velikog jubileja - 25 godina rada.

eKapija: Da li primjećujete i koje bi to bile osnovne razlike u oblasti mikrokredita kada ste počinjali u odnosu na danas?


- Počeli smo, sada već davne, 1996. godine. Bio je to težak period za zemlju generalno. Sasvim drugačije je danas, naravno i velike razlike su kada to poredimo. Prije svega, velike razlike su u ponašanju tržišta tada i sada, mislim na klijente, ulaganja, očekivanja koja su imali od kreditnih organizacija.Danas je mikrokreditni sektor izuzetno regulisan, ima dobre prakse prema klijentima, a prakse odgovornog finansiranja slijedi većina organizacija. Tehnološki napredak, razvijenost organizacija u sektoru, informisanost klijenata, dostupnost informacija, konkurencija - doveli su do velike razlike u načinu kreditiranja i kvalitetu usluga koji se pružaju klijentima danas u odnosu na prilike koje su vladale prije dvadesetak godina. Svakako, desile su se pozitivine promjene.

(Foto: Unsplash / Brooke Lark)
eKapija: Koliko se portfolio usluga MI BOSPO promijenio, i koji su se proizvodi pokazali kao najtraženiji?

- Naš portfolio čine krediti klijentima, pretežno ženama, prosječnog iznosa 2.700 KM. Kako se mijenjalo tržište i potrebe klijenata, tako je naša ponuda pratila trend, te smo razvili kreditnu ponudu koja sadrži proizvode za ključne biznis namjene, zatim za segment žena poduzetnica, ali i za specifične potrebe kao što su potrebe sezone u poljoprivredi, energijska efikasnost. Razvili smo i brzi onlajn kredit, pristup kratkoročnom kreditu putem aplikacije i sistema kreditnog bodovanja. Klijenti u našem sektoru najviše traže jednostavne proizvode. Mnogo im je važan pristup i način obrade, brzina obrade i usluga. Godinama smo dobijali najviše ocjene od klijenata za naše proizvode i uslugu i vjerujemo da će tako i ostati.

eKapija: Kako ste poslovno završili prošlu godinu, te koja su ovogodišnja očekivanja?

- S obzirom na pandemiju koju ne možemo ne pomenuti zadovoljni smo sa poslovanjem tokom 2020. godine. Radili smo na zaštiti klijenata, našeg osoblja i na očuvanju stabilnosti organizacije. Uradili smo mnogo, veoma brzo kvantificirali potrebe za posebnim mjerama, donijeli odluke za davanje moratorija i posebnih mjera klijentima tokom pandemije, a onda i smanjili kamatu tokom moratorija čak za 50% u odnosu na ugovorenu stopu. Na ovaj način odrekli smo se dijela profitabilnosti u korist klijenata, jer smo se vodili time da smo tu uvijek za klijente i ovaj put, baš kao što je to bilo prilikom velike finansijske krize 2008. i poplava iz 2014. godine.

Donijeli smo odluke i za smanjenje troškova i niz planiranih aktivnosti obustavil kako bismo kompenzirali smanjenje kamate, a dio sredstava usmjerili i u donacije kliničkim centrima odnosno tamo gdje je bilo najpotrebnije. Završili smo godinu pozitivnim finansijskim rezultatom, stabilnim portfoliom, zadovoljnim klijentima i povjeriocima, a i radnicima. To nam je veoma važno.

eKapija: Da li planirate nove investicije, širenja tržišta, možda i regionalno?

- MI-BOSPO ima mrežu od 38 ureda,a to znači da nemamo urede i ne plasiramo kredite na području cijele BiH. Imamo u planu širenje na području zemlje. Vjerujemo da će okolnosti biti povoljne i da ćemo uspjeti proširiti poslovanje na području cijele BiH. Takođe, planiramo uvođenje novih tehnologija u poslovanje i ove godine pristupamo izradi strategije za digitalnu transformaciju organizacije.

eKapija: U fokusu vašeg rada jeste žensko preduzetništvo. Vidite li pomaka u ovoj oblasti? Da li su žene ohrabrenije da pokreću poslove?

- Naša je vizija da budemo vodeća mikrofinansijska organizacija za pružanje finansijskih usluga ženama. Svakako da smo na pravom putu, jer 25 godina smo u službi klijenticama prevashodno ženama. Sigurno je da su žene pažljivije, opreznije, i to je naša praksa dokazala, ali jesu sigurno i ohrabrenije, sigurnije. Poslovi koje vode žene su stabilni. Pokretanje posla danas je težak poduhvat bez razlika po pitanju da li su žene ili muškarci na čelu biznisa. Poslovna klima u BiH je nepovoljna, te postoji mnogo barijera i demotivirajućih faktora za pokretanje posla, ali gledajući sveukupno segment ženskog poduzetništva pomaci su pozitivni.

eKapija: Vi ste takođe 20 godina u MI-BOSPO. Danas kad se osvrnete na svoje početke, da li biste nešto promijenili i šta?

- Sa ove distance smatram da je MI-BOSPO dobro poslovao svih 25 godina. Ipak kada bih mogao da se vratim i nešto promijenim, primjenio bih hrabriji pristup geografskom širenju u godinama kada su okolnosti bile povoljnije. Danas je to složen, skup i dugotrajan proces.

eKapija: Prošle godine, pa i ove, pandemija snažno potresa finansijske tokove. Kako ocjenjujete položaj finansijskog tržišta BiH? Da li i kako mikrokredinte fondacije mogu doprinijeti ublažavanju posljedica?

- Smatram da je finansijsko tržište u BiH izuzetno stabilno, ali isto tako postoji nekoliko sektora privrede koji su jako teško pogođeni pandemijom, prije svega mislim na turizam i ugostiteljstvo. Smatram da mikrokreditne organizacije mogu da daju veliki doprinos oporavku, pa i da budu nosioci oporavka u pojedinim sektorima.

Mikrokreditne organizacije mogu da daju veliki doprinos u oživljavanju proizvodnje na selu, koja je posljednjih godina zapostavljena. Tu mislim na mala poljoprivredna gazdinstva i proizvodnju hrane kojima se može dati doprinos u brzom pristupu sredstvima kako bi oporavili vlastiti biznis. Mikrokreditne organizacije mogu, takođe, dati podršku osnivanju startapa kako bi se započeli novi poslovi ili preorijentisali oni posrnuli. Svakako, u procesu ublažavanja posljedica trebalo bi da budu ujedinjeni svi faktori - vlada, udruženja, finansijske institucije itd.

eKapija: Gdje biste voljeli da vidite MKF MI-BOSPO u narednih 25 godina?

- Vidim MI-BOSPO kao modernu mikrokreditnu organizaciju koja posluje na području cijele BiH, koja je lider u pružanju finansijskih usluga ženama preduzetnicama, koja je jak faktor u podršci ženskom poduzetništvu i koja daje veliki doprinos mladim ljudima u pokretanju vlastitih poslova i na taj način ostaju da žive i rade u BiH.

Senka Trivić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE