NavMenu

Blaženka Mišković, zamjenica direktorice FIPA-e: Pozitivnim stavom ruši sve barijere i ostvaruje ciljeve

Izvor: eKapija Srijeda, 07.07.2010. 15:33
Komentari
Podeli

Ključ uspjeha u životu i poslu Blaženke Mišković, zamjenice direktorice Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) je odgovorno ponašanje prije svega prema samom sebi ali i svemu što nas okružuje. Ona kaže da se samo takvim ponašanjem i pozitivnim stavom sve barijere mogu prevazići i ostvariti postavljeni ciljevi.

Tridesetčetverogodišnja Blaženka Mišković svoju karijeru počela je graditi u Srednoj školi u Travniku gdje je predavala zemljopis, a nakon čega radi kao Projekt menadžer na projektu ESC-Educational Center.

Njena biografija nastavila se puniti. Od 2007.-2009. godine radi kao profesorica Marketinga u Srednjoj školi Travnik, od marta 2009. do januara 2010. radi kao zamjenica direktora Agencije za promociju stranih investicija, a od januara do 1. jula ove godine i kao v.d. direktorica FIPA-e. Od 1. jula zvanično se vratila na svoje staro mjesto zamjenice direktora Agencije za promociju stranih investicija.

Od ostalih aktivnosti rado izdvaja rad u Organizacionom odboru manifestacije Dani kulture i sporta Nova Bila, gdje je jedno vrijeme bila predsjednica odbora, a kasnije i član. Od 2004. – 2006. bila je predsjednica Školskog odbora Srednje škole Travnik, kada je radila i kao zastupnik u Općinskom vijeću Travnik. Od 2008. – 2009. godine predsjednica je radne skupine za izradu Strategije partnerstva Općine Travnik sa građanima. Članica je Udruženja Association des Diplômés Groupe ESC Clermont.

Osnovnu školu završila je u Novoj Biloj, Srednju u Vitezu. Zvanje profesora povijesti i zemljopisa dobila je na Pedagoškom fakultetu u Mostaru, dok je 2008. godine u Francuskoj stekla akademsko zvanje Mr.sc. u Međunarodnom projekt menadžmentu i profesijonalno zvanje Export menadžer.

Druga žena Agencije za promociju stranih investicija kaže kako su njeni dalji planovi usmjereni na nastavak njenog profesionalnog usavršavanja. Osim što se aktivno koristi engleskim jezikom, pasivno francuskim njena želja je da usavrši francuski te nauči i italijanski i španski jezik.

"Nastavit ću raditi na osobnom napretku i ostati živjeti u BiH“, kaže Mišković.

Pojašnjavajući kako smo svjedoci brojnih društvenih promjena kada je u pitanju položaj žena, Mišković kaže: "Promjene lagano idu u korist žena, što dokazuju činjenice da je veća zastupljenost žena u poslovnom svijetu, ali i veći broj onih koje su na rukovodnim radnim mjestima. Međutim, bez obzira na predanost i posvećenost radu, uspješnost u ostvarivanju radnih zadataka i dokazanu marljivost i ustrajnost te kreativnijem načinu u iznalaženju rješenja ipak bih rekla kako je položaj žena općenito, pa tako i u poslovnom svijetu, u odnosu na muškarce još uvijek nepovoljniji te smatram kako će trebati još dosta vremena da se to stanje promijeni kako bi žene u cijelosti bile ravnopravne“, zaključuje Mišković.

Lična karta:

Posebni talenti i vještine?

Razumijevanje i poznavanje različitih kultura i načina poslovanja i odlično snalaženje u poslovima u međunarodnom okruženju.

Slabe tačke?

Velika doza povjerenja prema ljudima.

U autu sluša?

Radio ili glazbu koja me opušta, kao što su Oliver Dragojević, Gibonni, Joe Cocker,a ponekad i neke vesele pjesme različitih izvođača...

Najviše me nasmijavaju?

Anegdote iz života, bilo da se radi o mom životu ili životu ljudi koje poznajem.

Životni moto?

"Ne radi drugima što ne želiš da tebi drugi rade."

"Život je prekratak da bi ga trošili na gluposti."

Najdraže putovanje?

Buenos Aires-Argentina-definitivno najljepši grad i Argentina je najljepša zemlja koju sam vidjela i doživjela do sada.

Najdraža knjiga?

Pored stručne i znanstvene literature, volim čitati različite žanrove: istinite životne priče, krimiće,...međutim ipak bih rekla kako mi je najdraži povijesni roman "Vojača" autorice Jagode Truhelke.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.