NavMenu

Petar Ćorluka, osnivač i vlasnik grupacije Violeta - Od samih početaka vodimo se originalnošću i nastojimo biti drugačiji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.04.2021. 08:07
Komentari
Podeli
Petar Ćorluka (Foto: Gordana Šimović)Petar Ćorluka
Petar Ćorluka osnivač je i vlasnik grupacije Violeta iz Gruda, koja naredne godine obilježava 20 godina poslovanja. Grupacija Violeta, posluje u tri države regiona (Hrvatska, BiH i Slovenija), a u kratkom roku stvorili su prepoznatljiv brend i u širem regionu. Ova kompanija vodeći je distributer u BiH i regionalni lider u proizvodnji higijenskih potrepština, čiji se proizvodi danas mogu pronaći u trgovinama širom jugoistočne Evrope.

- Od samih početaka se vodimo originalnošću i nastojimo biti drugačiji. Naglasak stavljamo na visoku tehnologiju i premium kvalitet, svakodnevno ulažemo u proizvodnju i neprekidno istražujemo potrebe tržišta. Jasna i razumljiva poslovna strategija, ulaganje u razvoj proizvoda i zaposlenih je ključni element za svako uspješno poslovanje. Kao i u početku, tako i sada nastavljamo temeljiti naše poslovanje s ciljem da budemo drugačiji, da uvijek može bolje, uz korak s konkurencijom i istraživanjem tržišta.

Šta se promijenilo na tržištu, a kako ste vi morali da se mijenjate?

- Potrebe tržišta su dinamične i aktivne, svakodnevno ih treba pratiti kroz značajne analize i istraživanja. Skladno rezultatima treba kreirati i prilagoditi uslove i strategiju poslovanja. Ključni prioritet već dugi niz godina u Violeta kompaniji je da služimo i razumijemo naše potrošače bolje od bilo koga drugog. Značajan broj edukacija i alata koje ulažemo u naše zaposlene i proizvodnju daje mogućnost da se naš tim upozna s potrošačima i dobije stvarni uvid potreba tržišta. Neprestano ulažemo u automatizaciju svih procesa koristeći prednosti digitalnog doba. Svakodnevno osluškujemo nove potrebe tržišta i adaptiramo svoje planove i gradimo u skladu sa njima

Šta je Vaš "recept" za dugo i uspješno poslovanje u BiH i regionu?

- Za uspješno i značajno djelovanje na svakoj poslovnoj sceni potrebna je velika kreativnost, što proizlazi iz ljudskog uvida, te kvalitet koji ćete pružiti svim potrošačima i postati konkurentni u samom vrhu. Generacijama je Violeta prepoznata po proizvodnji vrhunskih proizvoda u cijeloj regiji, a mi svakako moramo nastaviti podizati ljestvicu.

Da li ste imali trenutaka kada ste mislili da niste dorasli nekom poslovnom ili menadžerskom izazovu?

- Svako značajno poslovanje podvrgnuto je brojnim izazovima i nepredviđenim situacijama. Zapravo ti izazovi podstaknu vas na još bolje i aktivnije poslovanje prema zadanim ciljevima. Takve situacije nauče da se mora brzo i efikasno adaptirati svim okolnostima te nastaviti ka realizaciji prethodno postavljenih planova. Vrlo je bitno da nas uspijeh ne ponese i da u svakom trenutku ostanemo ponizni i s obje noge na zemlji. Svjesni smo da svakodnevno treba da se više i više dokazujemo potrošačima kako bi ostali na razini kojoj želimo.

Od osnivanja Violete do danas više puta ste širili proizvodni asortiman. Na koji način donosite poslovne odluke, ko vam je najbolji savjetnik?

- Aktivnim istraživanjem tržišta kreiramo razvoj novih proizvoda i samim time širenje postojećeg asortimana. Kooperativno radno okruženje omogućava pojedincima da zajedno uče i rastu, čime dobijamo stručne i kompetentne zaposlene. Uvijek sam otvoren za komunikaciju za sve prijedloge i ideje te praktikujemo demokratski stil upravljanja. Svakodnevno razmijenjujemo ideje i prihvatamo prijedloge koji imaju najjaču argumentaciju. Pratim svaki segment poslovanja i imam vlastiti stav, ali uvijek prihvatam bolja rješenja.

Šta čini jednu firmu uspješnom?

- Svaka uspješna firma ima jasno postavljenu viziju i misiju. Fokus treba biti na stvaranju nečega drugačijeg. Konstantno ulaganje u brend, visoke tehnologije i automatizaciju u proizvodnji, edukacija zaposlenih i negovanje društveno odgovornog poslovanja je put ka uspjehu.

Koji su planovi kompanije za naredni period?

- Grupacija Violeta do sad se bavila proizvodnjom higijenskih potrepština, tekućeg programa i distribucijom poznatih svjetskih brendova. U narednom periodu krećemo s prehrambenom industrijom. Nismo do sada imali dodira s proizvodnjom prehrambene industrije, a ovo je prva investicija što ne znači da je posljednja. Svakako imamo velike planove za Lastu i u drugim kategorijama iz područja hrane. Svi proizvodi će se unaprediti i poboljšati s novim pakovanjima. U ovoj situaciji smo vidjeli da je domaća proizvodnja hrane jako bitna te nam je cilj zadovoljiti domaće tržište svojom cjelokupnom ponudom. Osim ulaganja u proizvodnju hrane, u pripremi su i neke druge investicije u proizvodnju koje bi ojačale našu konkurentnost na tržištu. Van osnovnog biznisa ulažemo u turizam na hrvatskoj obali. Takođe smo u pregovorima oko akvizicije jedne proizvodne firme u zapadnoj Evropi. Uglavnom kod nas nije dosadno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.