NavMenu

Nehad Kardović, direktor Velbosa: Njemačka škola - bosanski uspjeh

Izvor: eKapija Srijeda, 23.06.2010. 12:12
Komentari
Podeli

Nehad Kardović, vlasnik firme Velbos, nakon 16 godina rada u Njemačkoj, odlučio je svoj pogon preseliti u Bosnu i Hercegovinu i pomoći razvoj jedine zemlje koju osjeća kao svoju domovinu. Iako su mnogi njegov potez proglasili poslovno i finansijski rizičnim, Kardović nije mario za kritike. "Zašto čekati Francuze, Nijemce, Engleze da investiraju u BiH? Zašto mi ne krenemo prvi sa ulaganjem", bilo je njihovo kontrapitanje.

Firma Velbos, sa sjedištem u Begovom Hranu pored Žepča bavi se proizvodnjom tunelskih nosača, armaturnih mreža, preradom rebrastog betonskog čelika, a posjeduje i vlastitu betonaru. Da je odluka o pokretanju biznisa u BiH bila ispravna, potvrđuju veliki graditeljski poduhvati u kojima je učestvovala firma Velbos, od kojih izdvajamo zgradu Vlade Republike Srpske, Hidroelektranu "Mostarsko blato", BBI Centra u Sarajevu. Također, rijetki su tuneli u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u kojoj nisu ugrađeni Velbosovi tunelski nosači.

Nehad Kardović rođen je 1963. godine u Skoplju – u dijaspori. Naime, njegov djed sa porodicom pedesetih godina prošlog vijeka se iz rodnog Rožaja zaputio u Tursku, ali je igrom slučaja ostao u Makedoniji. U Skoplju je završio Gimnaziju te upisao Elektrotehnički fakultet, ali nikada nije postao elektroinžinjer. Kao student, 1986. godine otputovao je u Njemačku i nije se vraćao u Skoplje. U njemačkom gradu Osnabrucku dvije godine nakon dolaska sa bratom Samirom osnovao je vlastitu firmu.

Kardović se češto prisjeti anegdote kada su mu kao 25-godišnjem vlasniku građevinske firme došli u posjetu predstavnici jedne njemačke osiguravajuće kuće. "Vi ste ovu firmu naslijedili od oca?", prvo je što su pitali Nijemci, uvjereni da je to tajna stabilnosti i uspjeha firme.

Bosanska priča kompanije Velbos i njenog čelnog čovjeka počela je 1998. godine kada su od općine Žepče kupili parcelu za izgradnju proizvodnog pogona.

"Za Begov Han sam se odlučio jer leži na magistralnom putu, ima dobru putnu komunikaciju,blizu je Željezara Zenica što je jako bitno zbog repromaterijala. Ipak, u mojoj odluci doprinijele su i emocije. Ljudi iz Žepča su mi se požalili na siromaštvo i nezaposlenost. Kada smo mi došli, otvorili smo nekoliko pogona u vrlo maloj sredini. U Begovom Hanu i obližnjim mjestima sada nema nijednog nezaposlenog", kaže Kardović za eKapiju.

Lokaciju koju su izabrali za pogon nekadašnje je mjesto gdje su zatvorenici iz Kazneno-popravnog doma Zenica sadili kukuruz. Prije nego što su pokrenuli pogon, morali su prvo ukloniti bodljikavu žicu.

Firmu u Bosni i Hercegovini zvanično je registrovana 2001. godine, a 2004. godine zatvorili su preuzeće u Njemačkoj. Osim tehnike i resursa, na bh. tržište Kardović i njegova firma sa sobom su donijeli i njemačku diciplinu rada.

"Njemačko tržište je jako sređeno tržište. Nijemci probaju sve dobavljače i ako im odgovara kvalitet, cijena, rokovi, oni ne žele mijenjati. Nema puno variranja u cijenama, niti očekivanja velikih dobiti. No, novac je siguran i dolazi tačno na vrijeme", govori Kardović. S druge strane, u Bosni i Hercegovini, problem je što naplata traje jako dugo i često morate biti Don Quijote protiv sistema.

"Jako avanturističko poslovanje", kaže Kardović kroz smijeh.

Uprkos tome, danas se može pohvaliti firmom koja je postala nezabilazan faktor na tržištu i koja zapošljava oko 200 radnika. Jedini recept za uspjeh je zalaganje, Kardovićeva je poruka za sve one koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

"Kada sam u Njemačkoj tek registrovao firmu, radio sam dnevno po 16 sati. Nisam imao kapitala, te sam to morao nadoknaditi vlastitim radom. Neki žele da rade godinu dana, da zarade novac i onda se opuste. Ja sam odlučio da moja firma bude dugoročna. Znači, prvo zalaganje, potom dobre namjere. Kupci moraju imati povjerenjeu direktora firme da on ima poštene namjere. Kupac se mora osjećati da je u dobrim rukama. U protivnom, neće sa vama dalje poslovati", poručuje on.

Iako je zbog posla često mora žrtvovati privatni život, veliku podršku mu pruža supruga Dina, sa kojom ima dvogodišnju kćerku Esmu.

Malo slobodnog vremena koje ima provodi sa porodicom na vlastitoj jahti krstareći Jadranom. Ipak prizanje da najviše voli kad sebi može priuštiti da ništa ne radi. Od sporta je, zbog silnih poslovnih obaveza odustao, iako se u mladosti uspješno bavio boksom.

"Sve što čovjek srcem poželi da ostvari, to mu se i ispuni", životna je filozofija kojom se rukovodi Nehad Kadrović. U ovom trenutku, njegova jedina preostala želja jeste prosperitetna Bosna i Hercegovina.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.