NavMenu

Gordan Kolak, predsjednik Uprave kompanije KONČAR - Okrenuti smo razvoju tehnologija i proizvoda koji će spajati zeleno i pametno

Izvor: eKapija+ Ponedjeljak, 12.04.2021. 11:10
Komentari
Podeli
Gordan Kolak (Foto: Darko Tomaš- Cropix)Gordan Kolak
Kada u ekonomiji jedne zemlje postoji kompanija koja proslavi 100. rođendan i koja je svojim proizvodima dospjela do tržišta 130 zemalja svijeta i ne namjerava stati u razvoju i inovacijama, jasno je koliki značaj i doprinos daruju privredi, široj zajednici i nauci.

U elektroenergetskom sektoru ne samo Hrvatske, već i regiona i svijeta ime KONČAR danas je sinonim za tradiciju, povjerenje, znanje, inovacije i savremenost.

U razgovoru za eKapiju predsjednik Uprave KONČAR-a Gordan Kolak sa ponosom govori o prethodnim decenijama rada i razvoja ove kompanije, kako su postavili nove temelje razvoja u skladu sa aktuelnim tehnologijama, ali i uspjesima u izvozu i doprinosu hrvatskoj ekonomiji. U svjetlu energetske tranzicije Kolak ističe da nema uspjeha bez sinergije zelenih i pametnih rješenja, i da će digitalizacija biti ključna za pozicioniranje na tržištu.

eKapija: KONČAR ove godine proslavlja 100 godina poslovanja, što je jubilej za ponos ne samo vama kao kompaniji nego i cijeloj Hrvatskoj. Kako se razvijao KONČAR za ovaj vijek poslovanja i na kakvim temeljima se danas razvija?

- Grupa KONČAR danas slavi 100 godina poslovanja protkanih radom i predanošću svojih znanstvenika, inženjera, stručnjaka i svih zaposlenika, kroz generacije onih koji su unaprijedili i razvili brend danas poznat i vjerodostojan u cijelom svijetu. Ta tradicija i kontinuitet duboko su utkani u našu povijest te predstavljaju jamstvo dugoročne održivosti i predanosti kupcu, zaposlenicima i zajednici. KONČAR je tijekom stoljeća poslovanja uvijek stremio izvrsnosti, inovativnosti i konkurentnosti, što je dokazao razvojem i proizvodnjom visokotehnoloških proizvoda koje smo izvezli u gotovo 130 zemalja svijeta.

Teško je izdvojiti dostignuća koja su obilježila poslovanje Grupe KONČAR te nam otvorila brojna tržišta na kojima danas djelujemo po principu jedinstvenog pristupa svakom kupcu ponaosob, što nas razlikuje od nekih većih svjetskih kompanija. Zahvaljujući tom individualnom pristupu te stalnom ulaganju u razvoj i u svoje stručnjake, danas s ponosom možemo reći da smo regionalni lider u području elektroindustrije i tračničkih vozila.

eKapija: Nevjerovatan je broj realizovanih investicija, tržišta na koje izvozite, projekata koje ste radili širom svijeta. Šta je bio najveći izazov u ovih prvih 100 godina rada?

- Izazova je bilo puno, a KONČAR je kroz svoju povijest prošao razne društveno-političke promjene, ali i značajno smanjenje domicilnog tržišta, što smatram našim najvećim povijesnim izazovom. Razvojni zamah KONČARA započeo je isporukom prvog većeg transformatora te prvog vlastitog generatora 40-ih godina prošlog stoljeća. Danas su oni, kao i cijeli niz drugih elektroenergetskih proizvoda i usluga, isporučeni na sve kontinente svijeta.

(Foto: Končar)
Tijekom godina smo prilagođavali naše poslovne modele trenutnim tržišnim okolnostima, nekad s više, a ponekad i s nešto manje uspjeha. Ipak, uz vlastiti rast i razvoj na domaćem tržištu, u stanju rapidne industrijalizacije tijekom 20. stoljeća, već 1970. godine svoja područja djelovanja širili smo integracijom novih društava pod imenom RADE KONČAR, da bi do kraja 80-ih zapošljavali više od 24.000 ljudi u Hrvatskoj i šire. Nakon više desetaka godina koje smo obilježili kao renomirani proizvođač električnih lokomotiva, proširili smo proizvodnju i na tračnička vozila, poput niskopodnih tramvaja i vlakova, visokotehnološke proizvode razvijene i proizvedene u KONČARU.

U okolnostima globalnih tržišnih promjena te izazova izazvanih raspadom tada značajnog domaćeg tržišta, u suvremenoj Hrvatskoj posvetili smo se osnaživanju komercijalnih temelja našeg poslovanja i izgradnje naše niše za daljnji postojan i održiv put. Danas Grupa KONČAR posluje u područjima energetike, tračničkih vozila i infrastrukture, industrije, s fokusom na vlastiti razvoj i inovacije te laboratorijska ispitivanja i certificiranja.

eKapija: Koliko i kako su se na razvoj, viziju i planove KONČARA odražavale promjene u energetskom sektoru? Nekada je fokus bio na hidro i termoenergetskim objektima, danas su to obnovljivi izvori energije, solari i vjetroparkovi – kako ste reagovali na promjene?


- Posljednje desetljeće tehnološki smo iskoračili u jedno od najdinamičnijih razvojnih razdoblja, a posljednjih nekoliko godina promijenila se i cijela paradigma elektroenergetskog sustava koji je bio poznat do nedavno. Mijenjaju se primarni resursi u proizvodnji električne energije, elektroenergetska mreža uskoro neće biti ista, mijenjaju se navike potrošača i očekivanja kupaca. Energetska učinkovitost, samodostatnost, prosumeri, e-mobilnost - danas čine jednu novu energetsku stvarnost, u kojoj KONČAR aktivno sudjeluje, što govori u prilog tome da je KONČAR na vrijeme i uspješno reagirao na te promjene.

Naš cilj je i dalje jačati elektroenergetski portfelj, odnosno jačati našu ulogu u području razvoja i isporuke rješenja iz područja obnovljivih izvora energije. Potvrdili smo svoju snagu u razvoju, proizvodnji te isporuci elektroenergetske opreme i izgradnji složenih elektroenergetskih postrojenja diljem svijeta, prvenstveno hidroelektrana. Danas razvijamo one segmente u kojima možemo osigurati najvišu dodanu vrijednost, s fokusom na energiju vjetra, sunca i vode. Nadalje, sinergija zelenog i pametnog u idućem razdoblju je neizostavna. Istinska zelena tranzicija iziskuje pozitivan učinak na cijeli eko sustav. Proteklo razdoblje bilo je orijentirano na pojedine ciljane i fragmentirane dijelove energetske tranzicije, dok će se iduće razdoblje fokusirati na prilagodbu i promjenu cjelovitih energetskih sustava. KONČAR se upravo okrenuo daljnjem razvoju tehnologija i proizvoda, koji će spajati zeleno i pametno te našim partnerima omogućiti da budu u tijeku s europskim trendovima, odnosno globalnom inicijativom i smjerom u području elektroenergetike.

Solarna elektrana Vis (Foto: Končar)Solarna elektrana Vis
U godinama koje slijede sve će se digitalizirati, jer bez digitalne prilagodbe nećete biti konkurentni. Tako i KONČAR treba osigurati tehnološku osnovu kroz sveobuhvatnu digitalnu transformaciju i to ne samo naših proizvoda nego i procesa, kako bismo optimalno iskoristili potencijal i kapacitete koji su nam na raspolaganju. To će od nas zahtijevati snažniji investicijski zamah kako bismo doveli naše proizvodne pogone na razinu koja je neophodna za jaču prisutnost i opstojnost na globalnom tržištu.

eKapija: U čemu je danas najveća snaga KONČARA kada govorimo o doprinosu privredi jedne zemlje, pa i regiona?

- Nedavno je hrvatski poslovni časopis Lider, objavio reportažu o najvećim hrvatskim neto izvoznicima, gdje je, između ostaloga, prikazao rezultate izvoza po grupacijama. Navedena izvozna konsolidacija znatno je bliža stvarnim konsolidiranim rezultatima jer se u prihodima, pa i novostvorenoj vrijednosti, od zbrojenih prihoda oduzelo međusobno trgovanje unutar grupacije. Zbrojeno, sedam KONČAREVIH tvrtki s 2,5 mlrd EUR ukupnog izvoza drži treće mjesto, iza Ine i Plive. Prema istraživanju, kad se od tih izvoznih rezultata oduzme uvoz, najveći hrvatski neto izvoznik u desetljeću je KONČAR, čijih je sedam tvrtki s rang-liste ostvarilo gotovo 1,5 mlrd EUR čistog izvoza.

Kada govorimo o regiji, ne postoji zemlja u kojoj KONČAR nema značajne reference, a brojna su elektroenergetska postrojenja zasnovana na proizvodima KONČARA. Ovdje prije svega mislim na hidroelektrane te brojne izgrađene transformatorske stanice. Nama je regija oduvijek bila tržište od najvećeg prioriteta te desetljećima gradimo odlične poslovne odnose sa svim elektroprivredama i Operatorima prijenosnih sustava tih zemalja. BiH je svakako tržište od posebnog značaja za KONČAR te kontinuirano sudjelujemo u obnovi postojećih, ali i gradnji novih elektroenergetskih objekata.

U Republici Sjevernoj Makedoniji trenutno revitaliziramo nekoliko postrojenja, ali i gradimo jednu novu 400 kV TS Ohrid. Aktivni smo i u Albaniji gdje KONČAR ostvaruje značaje rezultate u posljednjih 15-ak godina u području prijenosa električne energije, a aktivirali smo naše aktivnosti i u Crnoj Gori gdje se nadamo u znatno većem obimu participirati na planiranim infrastrukturnim projektima te time ostvariti povratak na to tržište. U kontekstu referenci, ali i veličine i potencijala, svakako se ističe tržište Srbije na kojem za sada nismo ostvarili značajnije rezultate, ali se svakako nadamo u budućnosti i u suradnji s lokalnim partnerima, doprinijeti razvoju lokalnog gospodarstva kroz realizaciju energetskih infrastrukturnih projekata.

eKapija: Koje vaše usluge, proizvodi i ekspertiza su najtraženiji?


- Ako gledamo prema udjelu u prihodima od prodaje, najveći dio njih, točnije 45% odnosi se na prihode od transformatorskog biznisa. Slijede prihodi od usluga inženjeringa, prihodi od rotacionih strojeva, tračničkih vozila te industrijske elektronike i razvoja. Energetika, odnosno preciznije elektroindustrija je oduvijek bila najznačajnija u strukturi prihoda Grupe KONČAR. U segmentu transformatora prošle smo godine učinili nekoliko novih značajnih iskoraka vrijednih spomena. Društvo KONČAR – Mjerni transformatori je 2020. godine napravilo novi iskorak u proizvodnom asortimanu te za kupca u SAD-u isporučilo devet transformatora za vlastito napajanje trafostanica naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. To su ujedno najveći transformatori koje je Društvo dosad proizvelo te među najvećima na svijetu tog tipa, s obzirom na naponski nivo i snagu. Kupac je jedna od strateški najvažnijih elektroprivreda u SAD-u.

KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (KD&ST), s jednim od najvećih distributera električne energije u Švedskoj, ugovorilo dva transformatora nazivne snage 130 MVA i tri transformatora 120 MVA - naponskog nivoa 170 kV. Transformatori su ugovoreni za projekte vjetroelektrana, čime se KD&ST potvrdio kao pouzdan dobavljač i na tom segmentu tržišta. Za još jedan značajan projekt svjetskog dosega zaslužno je društvo KONČAR – Energetski transformatori, u zajedničkom vlasništvu Siemens Energy i KONČARA, koje je kupcu iz Houstona u Teksasu isporučilo mrežni transformator, nazivne snage 425 MVA i prijenosnog omjera 525/ 34,5/ (13,8) kV, za najveći baterijski spremnik električne energije na svijetu nedaleko od elektrane Moss Landing u Kaliforniji. Ovaj transformator, namijenjen za prijenos električne energije iz baterijskog spremnika na 500 kV sabirnice električnih vodova, ujedno predstavlja i najveći transformator na svijetu koji će se napajati iz baterijskog spremnika energije.

HE Brezice (Foto: Končar)HE Brezice
KONČAR je prošle godine pojačao aktivnosti na svojim top tržištima poput Austrije i Njemačke. Ugovoreni su novi projekti hidroelektrana na europskom tržištu, od kojih neki uključuju najzahtjevnije i najveće revitalizacije hidrogeneratora. KONČAR ima jaku prisutnost i na skandinavskom tržištu, ali i na mnogim udaljenim tržištima poput Indonezije. U prošloj godini KONČAR je završio revitalizaciju HE Kamburu u Keniji, puštanjem u pogon i trećeg agregata.

U slijedeće dvije godine očekujemo jačanje udjela u tračničkom segmentu, primarno radi isporuke tramvaja latvijskom kupcu te vlakova HŽ Putničkom prijevozu. Veliko je zadovoljstvo prošetati ovih dana proizvodnjom KONČAR – Električnih vozila, gdje se užurbano i vrijedno radi na završnoj montaži tramvaja i vlakova, visokotehnoloških proizvoda vlastitog razvoja Grupe KONČAR.


eKapija: U međuvremenu ste se posebno posvetili jačanju odjela za istraživanje i razvoj. Na čemu sada rade vaši stručnjaci i na koje to tehnologije i znanja se mogu ubuduće osloniti vaši partneri i klijenti?

- Istraživanje i razvoj oduvijek su bili važna komponenta u poslovanju KONČARA, u kontinuirano ulaganje u istraživanje i razvoj, u korak s tehničkim i tehnološkim trendovima u industriji, što ga čini otpornijim na izazove koje donosi budućnost. Ovdje bih svakako istaknuo naš Institut za elektrotehniku, koji je već 70 godina kreator razvoja Grupe Končar. U sklopu Instituta djeluje akreditirani Laboratorijski centar koji je osnovan zbog potreba društava Grupe KONČAR, hrvatskog gospodarstva te kao odgovor na zahtjeve globalnog tržišta. Naš laboratorijski centar čini osam laboratorija osposobljenih za provođenje brojnih metoda ispitivanja i umjeravanja prema zahtjevima međunarodnih normi i tehničkih specifikacija.

Razmišljamo o jednom drugačijem pristupu, primjerice kroz koncept Innovation laboratorija, odnosno Digital Factory laboratorija, kojim bismo omogućili svim sastavnicama Grupe KONČAR da razvijaju, testiraju, unaprjeđuju, digitaliziraju i virtualiziraju vlastita rješenja, kao pripremu za Internet of Things (IoT). Važno je istaknuti i dugogodišnju uspješnu suradnju u tom području sa stručnom i akademskom zajednicom, u cilju razvoja i zadržavanja stručnog kadra, kako u KONČARU, tako i u Hrvatskoj.

eKapija: Na koji način motivišite mlade stručnjake da se uključe u razvoj svojih znanja, pa i vaše kompanije i ekspertize?

- Kontinuiran tehnološki razvoj zahtijeva ozbiljno ulaganje u obrazovanje, a KONČAR je od samih početaka usko povezan s fakultetima u Hrvatskoj i drugim zemljama. Još 1961. osnovan je naš Elektrotehnički institut, a do danas je KONČAR hrvatskoj akademskoj i stručnoj zajednici darovao šest dekana fakulteta, šest dekana veleučilišta, dva profesora emeritusa, više od 30 sveučilišnih profesora, više od 50 veleučilišnih profesora i predavača, dva direktora Instituta Ruđer Bošković, 91 doktoranta, više od 200 magistara znanosti i više od 120 originalnih rješenja kroz odobrene patente. Naposljetku, potvrdu izvrsnosti čine i 42 republičke nagrade za znanost te dvije nagrade HAZU-a za znanstveni doprinos, čemu posebnu težinu pridaje činjenica kako su sva nagrađivana postignuća vezana za realne izazove proizvodnje KONČARA.

U KONČARU zaposlenici predstavljaju našu konkurentsku prednost, s kojom se uspješno razvijajmo te ostvarujemo svoje poslovne ciljeve sve ove godine. Ljudski potencijali sigurno su duboko utkani u temelje našeg uspjeha. Cijeli set vrijednosti koje zaposlenici žive i kroz svoj rad svakodnevno pokazuju, a to je da su odgovorni, pošteni, kompetentni, inovativni, vrijedni, izvrsni, su iste vrijednosti koje kupci prepoznaju i u brendu KONČAR. Od samih svojih početaka, kroz razne programe, prepoznajemo i ohrabrujemo talente te ulažemo u njih i njihovo daljnje obrazovanje i usavršavanje.

eKapija: Planirate li saradnje sa kompanijama iz energetskog sektora i možda zajedničko učešće na drugim tržištima?

- KONČAR surađuje s raznim kompanijama od kojih su mnoge mikro i mala poduzeća. Oni su nam važni partneri na pojedinim projektima te dobavljači vrijednih proizvoda i usluga koji se integriraju u naša kompleksna rješenja te nam osiguravaju određeni set kompetencija. Velike, globalne kompanije mogu biti partner s kojim stvarate tzv. excellence in a niche. Primjer toga je uspješna suradnja sa Siemensom duga 25 godina, s kojim gradimo taj za obje strane vrlo važan joint venture globalno jakog partnera Siemens Energy i KONČARA koji je u tu suradnju donio specifična znanja i ekspertizu. Na toj uzajamnoj međuovisnosti gradimo i osnažujemo jedni druge od čega šira okolina ima brojne koristi. Vjerujem da bi cijelo hrvatsko, ali i europsko gospodarstvo, imalo interesa od više takvih partnerstva te ćemo i u budućnosti biti otvoreni za sličnu suradnju s drugim globalnim, ali i kompanijama u regiji.

eKapija: Šta ćete iz KONČARA ove godine predstaviti na Samitu energetike Trebinje?

- S obzirom na ulogu i značaj KONČARA u ukupnom elektroenergetskom sustavu regije, ovogodišnjem Samitu priključili smo se kao srebrni pokrovitelj. Prvi dan, odmah nakon otvaranja, održaćemo svoju stručnu prezentaciju pod nazivom KONČAR – Rješenja za digitalizaciju elektroenergetskog sustava. U sklopu prezentacije naši će stručnjaci dati pregled referenci i rješenja iz područja baterijskih sustava, condition monitoringa, nove digitalne platforme za upravljačko-nadzorne sustave te ostalih noviteta u digitalnim rješenjima kojima doprinosimo uspješnoj zelenoj tranziciji. Vjerujem kako će svaki sudionik imati prilike pronaći temu i područje koje mu je od interesa za njegov posao ili za tvrtku iz koje dolazi, a imati će i prilike razgovarati detaljnije s predstavnicima nekoliko društava Grupe KONČAR.

Dodatno ćemo se u program Samita uključiti sudjelovanjem na panelu "Hibridna energetska budućnost" na kojem ćemo detaljnije razgovarati o digitalnoj energetskoj budućnosti, bržem regionalnom razvoju i tranziciji energetskog sektora koja je u tijeku.

Samit energetike SET 2021 se u organizaciji Elektroprivrede RS i firme SET održava 20. i 21. maja, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlade RS i kompanije Končar, uz generalno sponzorstvo kompanije Elnos Group i podršku Infinity group i kompanije Dwelt.

Portal eKapija je medijski pokrovitelj Samita energetike Trebinje 2021.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.