NavMenu

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja SWOT- Predvodnik nove generacije ekonomista

Izvor: eKapija Utorak, 15.06.2010. 16:07
Komentari
Podeli

SWOT analiza najpoznatija je svjetska ekonomska metoda za procjenu trenutne situacije u određenom preduzeću, a na osnovu koje se najbolje sagledava poslovno okruženje, te vlastite prednosti i mogućnosti. Tri godine nakon osnivanja Udruženja ekonomista RS znakovitog imena S.W.O.T. jasno je koje su njegove snage i prilike - ekonomisti iz ovog udruženja ozbiljno su se prihvatili posla stvaranja novih vrijednosti i pristupa kada je ekonomija Republike Srpske u pitanju.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac smatra da se od ekonomista u svakom društvu sa pravom puno očekuje te da oni moraju dati svoj doprinos razvoju i prosperitetu društva.

Saša Grabovac rođen je 28. juna 1972. godine u Banjaluci, gdje je pohađao Elektro-tehničku školu. Nakon završene srednje škole, upisuje Ekonomski fakultet u Banja Luci, gdje je i nastala ideja o osnivanju udruženja koje će okupljati ekonomiste i unaprijeđivati ekonomsku struku.

"Osim formalnog obrazovanja, svoje znanje sam usavršavaju pohađujući brojne seminare iz područja PR-a, marketinga, prodaje, menadžmenta, istraživanja tržišta, kreiranja novih proizvoda na televiziji, istraživanja gledanosti TV stanica i slušanosti radio stanica, korporativnog upravljanja", navodi Grabovac.

Poziciju izvršnog direktora u SWOT-u preuzeo je u martu 2008. godine, nakon što je stekao bogato radno iskustvo u poslovima prodaje i finansija. Tokom 1998. godine obavljao je posao komercijaliste za preduzeće "Ogimil", dok je od 1999. godine do 2000. godine radio kao koordinator povratka izbjeglica za međunarodnu organizaciju OIM.

U julu 2000. godine zapošljava se kako agent prodaje na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, stanici koja je jedan od osnivača prve komercijalne mreže u BiH, Mreže plus. Četiri godine poslije u ovoj televizijskoj kući preuzima poziciju PR managera, a potom biva promoviran u zamjenika direktora prodaje. U periodu od avgusta 2007. do 2008. godine radio je u firmi Profi Nova, gdje je imenovan za direktora poslovnice u Bijeljini.

U aprilu ove godine ponovno se vraća na ATV i to u ulozi direktora prodaje. Alternativna televizija danas pokriva teritoriju sa oko 1,5 miliona stanovnika u BiH i izvan nje, te je druga najveća komercijalna stanica u BiH.

"Posao kojim se bavim podrazumijeva puno komunikacije sa različitim ljudima, puno putovanja, organizacije i uopšte životne dinamike, a to je ono što odgovara mom karakteru. Puno poznanstava sa mnoštvom različitih ljudi najčešće sa sobom nosi i vrlo prijatna iskustva", kaže Grabovac za eKapiju, govoreći o prednostima i izazovima svoga posla.

Najvećim poslovnim uspjehom smatra osnivanje Udruženja ekonomista RS SWOT, a najvažniji projekat kojem se trenutno posvetio je pokretanje kvartalnog ekonomskog monitora- štamparska publikacija.

U privatnom životu ponosan je na svoje troje djece i na mnogobrojne prijatelje.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.