NavMenu

Željka Jakovljević, regionalni marketing menadžer kompanije Sport Vision - Uspjeh dolazi kad volimo ono što radimo

Izvor: eKapija+ Petak, 19.03.2021. 08:31
Komentari
Podeli
Željka JakovljevićŽeljka Jakovljević
Da biste nešto ostvarili u životu definitivno je potrebno biti proaktivan, ali ne u smislu nametanja i isticanja sebe i svojih stavova, već u kreiranju i korišćenju prilika koje nam se pružaju, kaže u intervjuu za eKapiju Željka Jakovljević, regionalni marketing menadžer Sport Visiona za BiH,Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju.

Rodila se u Bijeljini, gdje je završila Gimnaziju, kasnije i fakultet i u tom gradu stekla je i prva radna iskustva.

- Sestra i ja smo u djetinjstvu većinu vremena provodile na otvorenom sa prijateljima. Sportske aktivnosti su uvijek bile dio naših obaveza. Gimnazijski dani su bili veoma prijatni, puno maštanja o putovanjima, i druženja. Iako je bilo potrebno posvetiti dosta vremena učenju, uvijek bi bilo načina da se organizuje i isprati neka vannastavna aktivnost.

Studije ekonomije započela je 2006. u rodnom gradu. Iako, kaže, tokom srednje škole nije baš razmišljala mnogo o ekonomiji kao mogućem zanimanju, desilo se da je odabrala baš to usmjerenje i nije se nikad pokajala.

- Mogu da kažem da je to jedan od najljepših perioda mog života. Pamtim taj period po satima i satima provedenih na predavanjima, naročito prve dvije godine studiranja, ali mi to nikad nije teško padalo. Radili smo u manjim grupama. Profesori su nam bili dostupni za sve ideje i nedoumice. Baš zbog toga se i dan danas sjećam savjeta jednog od asistenata, koji je bio veoma posvećen cijeloj grupi. "Budite proaktivni" - bio je jedan od savjeta kojeg se dobro sjećam. I da, definitivno je to jedan od najkorisnijih savjeta koje sam čula.

Smatra da živimo u vremenu gdje su mladi postali potpuno zavisni od interneta i savremene tehnologije. Danas je, ističe, veoma teško mladom čovjeku da formira svoj stav i mišljenje, jer je sa svih strana bombardovan sa milion informacija, reklama, savjeta, koji sa jedne strane mogu da budu korisni i da podstaknu kreativnost u mladim ljudima, ali takođe mogu i da ih zbune.

- Veliki je izazov pred njima. Naročito u periodu kada je potrebno donijeti tako važnu odluku i opredijeliti se za zanimanje kojim ćeš se baviti. Da bi sebi olakšali taj proces donošenja odluke, mislim da je potrebno da osluškuju svoj unutrašnji osjećaj. Ako im taj izbor koji su napravili stvara prijatan osjećaj zadovoljstva i sreće, na dobrom su putu.

Svijet se mijenja, pa i marketing trendovi

Njeno prvo radno iskustvo odnosilo se na marketing službu jednog privatnog fakulteta u Bijeljini, nakon što je završila studije ekonomije u tom gradu i master u Novom Sadu.

- Na prvom poslu sam provela četiri godine i stekla dragocjeno iskustvo, koje je bilo veoma značajno za nekog ko tek počinje da radi. Počela sam kao referent u marketing odjeljenju, da bih na kraju vodila Odjeljenje koje je činilo mali tim od tri, četiri člana. Nakon toga prelazim u kompaniju Sport Vision BiH, gdje sam danas na poziciji regionalnog marketing menadžera za BiH, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju.

Kada je iz marketinga obrazovnog sektora prešla u marketing prodaje, shvatila je koliko je široka profesija kojom se bavi i koliko kreativnog rada zahtijeva. Različite marketing strategije, ciljne grupe, kanali oglašavanja, a opet cilj svima isti - zadovoljan i srećan krajnji korisnik/potrošač. Smatra da je to najbolja motivacija za svakog ko se bavi ovim poslom.

- Svijet se mijenja, pa tako i marketing trendovi. Zahtjevno je ispratiti trendove sportskih brendova, naročito na našem tržištu, jer se kod nas promjene teže prihvataju. Ali, u drugu ruku to predstavlja veliki izazov za nove ideje. Prošla godina je odličan primjer. Svi sportski brendovi su napravili zaokret i svoju strategiju oglašavanja prilagodili novoj situaciji. Isto to smo i mi morali da primjenimo ina našem tržištu.

Kreiranje marketinških planova za brend kampanje, planiranje oglašavanja u radnjama, razmjena informacija sa poslovnicama i kolegama iz drugih sektora i regiona su samo dio aktivnosti koje sada radi u Sport Visionu.

- Moja organizacija počiva na principu da prijepodnevnu satnicu uvijek koristim za kreativnu stranu posla, dok poslijepodnevne sate koristim za dogovore, sastanke i realizaciju planiranog. Najveći izazov sa kojim se svakodnevno susrećem jeste brzo i adekvatno reagovanje na promjene, koje se nekad dešavaju na dnevnom nivou.

Preduslov je voljeti posao koji radite

Na pitanje da li je uvijek kreirala sebi dobre prilike ili su neke čekale pravi momenat, a da toga nije bila svjesna, kaže nam da je odgovor 50:50.

- Neke poslovne prilike i dobre kampanje su čekale pravi momenat, dok sam neke druge prilike sama kreirala. Smatram, ipak, da se neke prilike dese, i to dese kao posljedica nekog prošlog rada, truda i zalaganja. Međutim, da bismo ostvarili neke svoje ciljeve i iskoristili prilike koje nam se "dese" ipak moramo sami uzeti stvar u svoje ruke i potruditi se oko toga.

Da bimo bili uspješni u onom što radimo, kaže, moramo voljeti taj posao. To je osnovni preduslov. Bez istinskog uživanja i ljubavi u onome što radite, smatra, nema uspjeha.

U svom dosadašnjem radu najveće zadovoljstvo je stekla nakon realizacije većih globalnih brend kampanja na našem tržištu.

Dobri rezultati rada, kaže, dolaze i kada prihvatimo ljude oko nas baš onakve kakve jesu.

- Sa svojim vrlinama, manama, dobrim i lošim osobinama. Tek kada to prihvatimo možemo očekivati jasne rezultate u radu. Tim u kome radim je pun mladih, pozitivnih i ambicioznih ljudi. Ono što je najvažnije jeste da se super uklapamo i dobro funkcionišemo. Međusobna razmjena ideja, mišljenja u timu je veoma bitna. Kolege su uvijek raspoložene za konstruktivnu diskusiju i to je veoma značajno za funkcionisanje našeg tima.

Lekcije iz 2020.


Godina za nama nikom nije bila laka i svi su naučili nešto novo u njoj.

- Bila je to godina velikog izazova. Mislim da je najveća pouka ne samo za mene, nego za sve u našoj branši, ta da je promjena ključ uspjeha. Promjena i prilagođavanje novim okolnostima. Ukoliko to propustite, vrlo brzo će vas tržište samo izbaciti. Ono što je sigurno jeste to da na neke stvari koje su se desile nismo mogli da utičemo. Jednostavno su se desile. Ali ono što možemo je da promijenimo ugao gledanja i da na sve te promjene gledamo kao na izazove. U skladu sa tim i naše reakcije će biti jasnije i preciznije.

Ono što je naučila tokom godine o sebi, a i o drugima, je da definitivno svi možemo da se mijenjamo i da rastemo, a da toga možda do sad nismo ni bili svjesni.

- Neki ljudi se ne mijenjaju sve dok ih neke vanredne okolnosti na to ne natjeraju. Tek onda kada započnu proces promjene - stavova, mišljenja, načina rada, strategije poslovanja i sličnog, i tek onda mogu da vide neki novi potencijal.

Ljubav, porodica i prijatelji su za nju najveće vrijednosti. Divi se roditeljima, "jer sve životne postulate i vrijednosti koje vas formiraju kao uspješnog covjeka nosite iz kuće".

- Imam mnogo neostvarenih želja koje čekaju svoj momenat. U poslovnom smislu u narednom periodu očekujem neke nove velike projekte. Pandemija je napravila zaokret i u svijetu marketinga, pa će period koji je ispred nas biti pun novih ideja i izazova – zaključila je Željka Jakovljević za eKapiju.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.