Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.05.2010.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aida Korman, modna dizajnerica - Visoka moda na bosanski način

(Foto: b)

Aida Korman, uspješna modna dizajnerica, rođena je 6. juna 1974. godine u Sarajevu. Nakon školovanja u Prvoj gimnaziji, upisuju Filozofski fakultet u Sarajevu, a studij prekida zbog ratnih dešavanja i seli se u Češku, gdje stvara modnu marku. Tamo okuplja tim ljudi, dizajnira odjeću i nakit, prodaje kreacije u tri vlastite prodavnice i prezentira kolekcije dva puta godišnje.

Sa stečenim modnim i menadžerskim iskustvom, 1997. godine vraća se u Sarajevo i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Nakon završene prve godine na Odsjeku za produkt dizajn, odlučuje se za nastavak studija u Rimu te upisuje modni dizajn na Evropskom institutu za dizajn (Istituto Europeo di Design).

Za diplomski rad pravi kolekciju pod nazivom Hodočašće u stilske pregibe, koja predstavlja redizajn muško-ženske narodne nošnje iz 18. vijeka. Kolekciju 2000. godine prezentira na Sedmici visoke mode u Rimu.

Tokom školovanja, radila je kao saradnik za modnu kuću Gattinoni i to na projektu izrade vjenčanica za modni atelje visoke mode Sorelle Fontana. Po završetku studija odlazi u London gdje počinje raditi za slavnog svjetskog dizajnera Alexandra McQueena.

Nakon određenog vremena i stečenog radnog iskustva, odlučuje se posvetiti vlastitom kreatorskom izražaju te 2001. godine uslijedila je kolekcija Dimije 501 i učešće na X Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana. Dvije godine poslije, u Sarajevu prezentira kolekciju Revival of Tradition, kao i kolekciju Hljeba i igara, koja odiše simbolikom blještavog Sarajeva 80-tih godina.

(Foto: b)

Na Fashion Weeku u Mostaru i Zagrebu 2004. godine nastupa sa Ispod 0, pletenom kolekcijom nadahnutom fotografijama iz porodičnog albuma iz 20-tih i 30-tih godina. U okviru Sedmice visoke mode u Rimu u Hadrijanovom hramu predstavlja kolekciju Na bosanski način (Ad Modum Bosniesem). Istu kolekciju publika je imala priliku vidjeti i u Beogradu, na reviji koja se održala pod pokroviteljstvom MTV-a u kampanji protiv trgovine ljudima.

2005. godine nastaje nova kolekcija Primavera 1426 (Proljeće 2005), koja se inspirativno domiče od srednjovjekovne bosanske teme, slavi narodne običaje i ceremonijalne rituale zemalja Mediterana. Sredinom 2005. godine, Aida Korman otvara svoj modni atelje u Sarajevu pronalazeći saradnike u bosanskim ženama koje održavaju tradiciju starih zanata u BiH.

U septembu 2006. godine u okviru Međunarodne manifestacije Egon von Furstenberg, a u čast ovog princa modnog dizajna, Korman održava modnu reviju u dvorcu Utveggio u Palermu, Sicilija. U julu 2007. godine održala je modnu reviju u World Trade Centru u Dubaiju.

Kolekcije ove mlade i već afirmirane modne dizajnerice prepoznatljive su po originalnoj izradi pri kojoj kombinira prastare tehnike ručnih zanata sa modernom tehnologijom i svjetskim trendovima.

Aidina vizija mode oslikava kulturološki identitet Balkana, njegove različitosti, naklonost svim njenim kulturama i utjecajima - slavenski, italijanski, turski, vizantijski, mađarski, francuski, islamski, stvarajući jedinstvenu vezu između Istoka i Zapada

Izvor: aidakorman.com/ekapija.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.