NavMenu

Emre Tokmak, potpredsjednik kompanije Tasyapi - Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu Evrope

Izvor: Promo Ponedjeljak, 28.12.2020. 09:48
Komentari
Podeli
Emre Tokmak (Foto: Tasyapi)Emre Tokmak
Autoput Beograd-Sarajevo jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu Evrope. Gradnja dionice Kuzmin-Sremska Rača povjerena je turskoj kompaniji Tasyapi.

Potpredsednik te kompanije, Emre Tokmak otkirva u intervjuu za eKapiju koji su najveći građevinski izazovi na projektu, kolika je njegova vrijednost, a govori i o značaju autoputa za regionalno povezivanje i za privlačenje novih investicija.

Kompanija Tasyapi projektuje i gradi autoput Beograd-Sarajevo. Šta je, prema Vašem mišljenju, najveći izazov u građevinskom smislu?

- Budući da je u ovom momentu u izvođačkom smislu ugovorena trasa Kuzmin-Sremska Rača, mogli bismo govoriti samo o složenosti i izazovima sa kojima se suočavamo na ovoj trasi autoputa. Imajući u vidu reljef ovog regiona, možemo reći da će najizazovniji dio biti most preko reke Save u dužini od približno 1.300 metara. Za dio mosta je završen projekat i dobijena građevinska dozvola, dok se za preostali očekuje završetak projekta i građevinska dozvola u kratkom roku. Paralelno sa tim, naši radnici intenzivno rade na izgradnji mosta, što se može i primijetiti na terenu. Tome treba dodati i činjenicu da je Sava zahtijevna rijeka, kao i da postoje dvije različite pravne jurisdikcije. U most treba da budu ugrađene hiljade tona čelika i sve je praćeno složenim dizajnom. Treba napomenuti i da je ovaj dio autoputa dizajniran kao klasični profil autoputa sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom u oba smjera, i sa srednjom razdijelnom zonom, za brzinu od 130 km/h.
Gradnja mosta na Savi (Foto: Tasyapi)Gradnja mosta na Savi
Kolika je okvirna vrijednost čitavog projekta?

- Teško je procijeniti ukupnu vrijednost projekta u ovoj fazi s obzirom na to da je u pitanju jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu Evrope, da ga prate geološka istraživanja, projektovanja i u dijelovima paralelna izgradnja. Pretpostavljamo da će ukupna vrijednost čitavog projekta, kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini, iznositi oko 4 mlrd EUR. Indikativna vrijednost dionice Kuzmin-Sremska Rača iznosi 250 mil EUR.

Koliko će, prema Vašem mišljenju, izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo biti značajna za regionalno povezivanje, ali i za privlačenje novih investicija?

- Ovaj projekat ima jedinstven značaj za razvoj Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i samog regiona i stvara jedinstvenu priliku za unapređenje poslovanja obje države kroz razvoj domaćih i stranih investicija, omogućava brži protok ljudi i robe, što će značajno uticati na dodatni ekonomski razvoj. Balkanski region se u prošlosti suočavao sa ozbiljnim zajedničkim problemima i uvjereni smo da će izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo omogućiti kvalitetniji i bezbijedniji život za građane obje države, ali i bolje povezivanje čitavog regiona. Kao kompanija, Tasyapi je ponosan što predstavlja tursku građevinsku industriju u ovom projektu mira, kroz projektovanje i izgradnju ovog izuzetno važnog projekta.

Kompanija Tasyapi je angažovana i na rekonstrukciji puta Novi Pazar–Tutin. Kako napreduju radovi?

- Riječ je o projektu koji je od posebnog značaja za građane i privredu tog dijela Srbije. Konkretno u ovom slučaju, naš angažman obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projektovanje i izvođenje radova na rekonstrukciji državnog puta II-A reda. Projekat je sam po sebi veoma kompleksan i izazovan, ali možemo reći da radovi dobro napreduju i da naše osoblje i mašine na ovom projektu rade puno radno vrijeme kako bismo posao završili blagovremeno. Bitno je da kažemo i da radovi ne usporavaju život građana Novog Pazara, Tutina i okolnih mjesta.

Gradnja stanova u Vranju (Foto: Tasyapi)Gradnja stanova u Vranju
U Vranju i Nišu ste počeli izgradnju stambenih objekata za pripadnike snaga bezbijednosti Srbije. Kako teku radovi i koliko će stanova biti izgrađeno?

- Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je izgradnja stambenih objekata za pripadnike snaga bezbijednosti Republike Srbije u Vranju uspješno završena. Izgradili smo četiri stambene zgrade sa ukupno 186 stanova za pripadnike snaga bezbijednosti. Želimo da naglasimo da trenutno radimo na izgradnji pet stambenih zgrada u Nišu, takođe za pripadnike snaga bezbijednosti Srbije, koje će imati ukupno 190 stanova. Određeni problemi sa zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima su nešto usporili realizaciju ovog projekta, pa završetak radova očekujemo u 2021. godini.
Kuzmin (Foto: Tasyapi)Kuzmin
Virus COVID-19 je ugrozio ekonomsku stabilnost u čitavom svijetu. Koliko je važno da u ovakvim situacijama kompanije budu društveno odgovorne? Tasyapi je imao niz humanitarnih aktivnosti u proteklom periodu.

- Društvena odgovornost je jedan od najvažnijih segmenata naše korporativne kulture. Smatramo da je od posebne važnosti da kompanije u vanrednim okolnostima, kao što je pandemija virusa COVID-19, pokažu humanost prema društvu u cjelini, a naročito prema onima koji su najugroženiji. Tasyapi je veoma aktivan na polju humanitarnih aktivnosti. Tako smo u proteklih godinu dana donirali značajnu medicinsku opremu za borbu protiv virusa COVID-19. Između ostalog, donirali smo 65 kreveta za intenzivnu njegu, 75 dušeka protiv dekubitusa, 6 aspiratora, više od 500 kompleta posteljine, preko 600 pari cipela za bolničko osoblje, 5.000 testova na virus COVID-19 i još mnogo toga. Donacije su uručene i KBC "Dr Dragiša Mišović"-Dedinje, Opštoj bolnici u Novom Pazaru i Institutu za javno zdravlje Republike Srpske. Tasyapi će svakako nastaviti humanitarne aktivnosti, a u korist onih kojima je pomoć najpotrebnija.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.