NavMenu

Miron Ibrahimpašić, vlasnik IN/OUT arh studija - Strastveni ribolovac i uspješni arhitekta

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2010. 15:43
Komentari
Podeli

Miron Ibrahimpašić, diplomirani inžinjer arhitekture rođen je 1975. godine u Bihaću. Studirao je na arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 2005. godine. Dosadašnja radna iskustva stekao je na arhitektonskom fakultetu u Barceloni, gdje je proveo godinu dana kao gostujući student. Radio je i u općini Barcelona u sektoru za urbanističko projektovanje.

Njegovo radno iskustvo vezano je i za firme Zec iz Sarajeva i Imobiliju iz Bihaća. Trenutno radi u IN/OUT arh studiju u Sarajevu, čiji je i vlasnik. Ibrahimpašić govori engleski i španjolski jezik.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na arhitektonsko-urbanističkim konkursima, a neke od njih su: Paviljon BiH na EXPO 2010 u Shabghai, gdje je dobio nagrada za eksterijer zajedno sa Lamilom Simišić i Jasminom Dizdarević, nagrada za Muzički paviljon u Bihaću (otkup), shopping centar u Posušju, druga nagrada zajedno sa Amirom Vukom Zecom i Most Radićeva - Likovna Akademija, druga nagrada.

Jedan radni dan mladog arhitekte kako kaže, sastoji se od sastanaka, obilazaka gradilišta, projektovanja, crtanja i dogovaranja.

"Zavisno od rokova i obaveza nekad radni dan zna preći i u drugi dan. Najvažnije je posao završiti na obostrano zadovoljstvo kako projektanta, tako i investitora. U našem slučaju često je i više subjekata uključeno u sam proces kako projektovanja, tako i realizacije, i kad su svi zadovoljni to se može nazvati uspješnim poslom. Ipak su investitor, njegove želje, potrebe i mogućnosti u fokusu naše politike uz maksimalno poštivanje same struke", kaže Ibrahimpašić, ističući da kafu sa prijateljima, pa makar i brzu, nastoji ne preskočiti.

Ne boji se konkurencije, jer smatra da je konkurencija kvalitet, te da nema konkurencije, kako kaže, ni kvalitet ne bi postojao.

"Zdrava konkurencija je samo još jedan u nizu podstreka, želja... Mi smo jedno malo tržište, ali opet dovoljno veliko za svakog onog ko hoće i zna da radi", naglašava Ibrahimpašić.

O objektima u svojoj referenc-listi kaže, da ima dosta interesantnih enterijera, realizacija, uspješnih idejnih rješenja (budućih realizacija), raznih konkursa.

"Ipak ću izdvojiti Paviljon Bosne i Hercegovine u Shanghai na World EXPO 2010, restoran PastaZen u Sarajevu, restoran cafe Old friends u Sarajevu, koji sam radio zajedno sa Lamilom Simišić, Spa centar Ma ab u Sarajevu, salon ljepote La mer u Sarajevu, poslovno-stambena zgrada Nova četvrt u Bihaću, restoran Jardin u Bihaću, poslovna zgrada Camelija osiguranja u Bihaću i motel AquaUna u Bihaću", kaže Miron.

Njegovi dalji planovi su usmjereni ka jačanju, boljoj organizaciji studija, pa čak i proširenju djelatnosti.

"Osim projektovanja možda ću se baviti i izvođenjem, ali za to je mislim potreban jedan zdraviji poslovni ambijent u državi. Trenutno smatram da su internacionalni konkursi nešto što je dobro i interesantno, kako za raditi tako i za jednu mentalnu provjeru samog sebe. Tako da zajedno s jednom novooformljenom grupom autora pokušavamo između ostalog i na taj način proširiti djelovanje na inostranstvo", kaže Ibrahimpašić.

Ibrahimpašić je strastveni ribolovac. Ribolov je njegova velika ljubav, ali nažalost nemam puno vremena za to.

"Kad odem do Bihaća nastojim svaki trenutak uživati u prirodi, ribolovu i vožnji biciklom i to, ne samo kao sredstvu rekreacije već nerijetko i kao prevoznom sredstvu", ističe Ibrahimpašić.

Mnogo slobodnog vremena troši na društveni život koji mu je jako važan. Film koji mi je ostao u sjećanju je kako kaže "Elegija" sa Penelope Cruz i Ben Kingsley, jedna divna ljubavna priča satkana u samom naslovu.

"Što se tiče knjiga preporučio bih knjigu `O roštilju i raznim smetnjama`, Nihada Hasanovića bosanskohercegovačkog književnika. Knjiga koja se čita u dahu."

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.