NavMenu

Emir Begagić, izvršni direktor kompanije Softray Solutions - U 2019. smo porasli za 200%

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.10.2020. 09:45
Komentari
Podeli
Emir Begagić (Foto: Marko Jovančić)Emir Begagić
Softray Solutions je sarajevska kompanija koja na najbolji način pokazuje koliko je IT sektor razvijen u BiH, kao i već poznatu činjenicu da se naši stručnjaci mogu ravnopravno nositi sa tehnološkim zahtjevima globalnih klijenata.

Ova, relativno mlada kompanija, nastala iz ljubavi prema razvoju i programiranju, svake godine bilježi sve značajniji rast, koji je u 2019. iznosio čak 200%. Kako u intervjuu za eKapiju kaže Emir Begagić, izvršni direktor kompanije Softray Solutions, ni aktuelna pandemija nije značajnije uticala na njihovo poslovanje.

Begagić, između ostalog, posebno ističe kvalitet rada svojih kolega, a navodi da su posebno ponosni što su vrata otvorili za mlade talente, koji danas, skupa sa drugim faktorima, čine okosnicu razvoja kompanije.

Poslove uglavnom rade za velike američke kompanije iz oblasti zdravstva, transporta, saobraćaja, sigurnosti i slično, a planiraju i da prošire međunarodno prisustvo.

eKapija: Kako je nastala kompanija Softray Solutions? Koje su bile prelomne tačke u razvoju?

- Softray Solutions je nastao prije više od pet godina kao rezultat ljubavi prema programiranju i strasti prema tehnologiji. Riječ je o kompaniji koja je svoj put započela skromno, sa lijepom idejom i malim timom, a danas važimo za pouzdanog partnera u oblasti razvoja softvera.

Od samog nastanka, cilj je bio izgraditi kompaniju koja se može pohvaliti kvalitetom koda, stručnim kadrom i pozitivnom organizacijskom kulturom, u kojoj će se zajedno stvarati moderno i napredno poslovno okruženje. Osim toga, željeli smo pružiti priliku mladim talentima da uđu u ovaj svijet, te da dobiju priliku učiti, raditi i napredovati, kako bi dobili adekvatno iskustvo potrebno za rad u IT industriji.

Iz godine u godinu postižemo značajan rast, pa se tako samo za proteklu 2019. godinu koja je bila prekretnica za našu kompaniju, možemo pohvaliti rastom od 200%, a dobitnici smo i raznih priznanja koja nam potvrđuju da smo na dobrom putu. Na tom je putu bilo i brojnih izazova sa kojima smo se susretali i uspješno ih prevazilazili, ali je svakako bilo mnogo više onih svijetlih trenutaka, uz razvoj i implementaciju brojnih softverskih rješenja koja svakodnevno olakšavaju život i poslovanje korisnika naših klijenata.

eKapija: Šta su po vašem mišljenju osnovni uzroci ostvarenog rasta i razvoja?

- Taj prelazak iz male u srednju kompaniju bila je jedna od prelomnih tačaka, s obzirom na to da smo u jednom momentu imali 30 uposlenika, a već u sljedećem skoro 100. Iako je od svojih početaka Softray prošao veliki put, neke stvari su bile konstanta za sve ovo vrijeme. A to je, okupiti tim profesionalaca koji su veoma strastveni u svom poslu, vole i žive softver inženjering, te uz opuštenu atmosferu koja poštuje njihovu kreativnost i individualnost, stvarati vrhunska poslovna softverska rješenja.

Kada sumiramo sve rezultate, ima dosta razloga za ponos i zadovoljstvo, iako je uloženo i mnogo ozbiljnog rada da bi se do toga došlo. Ako se vratimo na sam početak ove priče i uspjeh koji kompanija kontinuirano postiže, to ne bi bilo tako da nema cijelog Softray tima i njihovog rada i vještina koje posjeduju, jer su upravo oni ti koji stvaraju pravu magiju, kada je u pitanju razvoj softverskih rješenja.

(Foto: Aida Redžepagić)
eKapija: Za koje vrste IT poslova je vaša kompanija specijalizovana? Koje usluge nudite i na kojim tržištima radite?

- Kompanija Softray Solutions posluje i pruža svoje usluge razvoja softvera na tržištu SAD-a, za velike enterprise sistema iz sektora zdravstva, transporta, saobraćaja, sigurnosti i slično. Međutim, s obzirom na to da imamo velike ambicije, plan nam je širiti se i na druga međunarodna tržišta izvan SAD-a. Na međunarodnom tržištu otvaraju se vrata za kvalitetne ideje i inovativnost koju možemo pružiti. Tokom dosadašnjeg rada naučili smo kako se nositi sa novim svjetskim trendovima, te ići u korak sa njima. Posvećenim radom uvijek smo ispunjavali očekivanja, kako inostranih klijenata tako i nas samih.

Ponosni smo na nivo usluga koje pružamo klijentima i na feedback koji dobijamo zauzvrat. Upravo zbog toga prepoznati smo kao pouzdani partneri na međunarodnom tržištu, što nam je svakako dodatni motiv da se u budućnosti polako, ali sigurno, širimo i na druge zemlje kako bi naše usluge stigle do korisnika u čitavom svijetu.

eKapija: Čini se da IT sektor u BiH ima dosta snažnu konkurenciju. Po čemu se Softray Solutions izdvaja među ostalima?

- Sve navedeno najbolje potvrđuje slogan kojim se vodimo #wegetITdone u koji je uklesana sva filozofija poslovne, ali i organizacijske kulture koju njegujemo. Tokom cijelog perioda rasta i razvoja poslovnog dijela kompanije, izgradnje odnosa i povjerenja kod klijenata, mi u Softrayu paralelno i intenzivno smo radili na izgradnji jedinstvene organizacijske kulture koja nas čini drugačijim mjestom za rad. Izgradili smo kulturu zasnovanu na povjerenju, predanosti i profesionalizmu.

Naše kolege, njihovo bogato iskustvo i strast za tehnologijom čine nas dinamičnom i poželjnom kompanijom za rad. Odlično radno mjesto kombinuje izuzetne kolege, dobre mentore i izazovne projekte, te pruža izvrsnu motivaciju za dodatnu edukaciju i napredak. Tokom godina rasta, zahvaljujući ulaganjima u edukacije, pažljivim i planiranim odabirima članova tima kojima nudimo konkurentske prednosti i osiguravamo privlačne mogućnosti za karijeru, uspjeli smo sastaviti mozaik motivisanih, lojalnih i visoko kvalifikovanih IT profesionalaca.

eKapija: Da li su u planu novi poslovi, projekti ili nove saradnje u skorijoj budućnosti?

- Svi klijenti sa kojima trenutno sarađuje Softray su velike enterprise kompanije iz SAD-a i to u industrijama koje do sada nisu, niti će vjerovatno biti direktno pogođene korona virusom. S tim u vezi, nove inicijative unutar postojećih projekata su konstante iz još jednog veoma bitnog razloga, a to je kvalitet koji nudimo i pouzdanost kao sigurnog partnera. Uz to mi kontinuirano radimo na akviziciji novih klijenata, jer ne želimo ništa prepustiti slučaju u ovom nestabilnom vremenu koje nas je trenutno zadesilo.

eKapija: Često se pominje nedostatak radne snage u IT sektoru. Na koji način vi prevazilazite taj manjak?

- Nedostatku radne snage pristupamo sistemski i timski. Najprije, značajan trud kompanija ulaže u employer branding, pogodnosti za zaposlenike, ali i sve aktivnosti, kako edukativne, tako i zabavne, kojima bismo privukli kvalitetan kadar. Kada govorimo o nedostatku radne snage, važno je naglasiti da se tu radi o nedostatku kvalitetne radne snage, osoba koje bi mogle brzo da se ostvare na nekoj od traženih pozicija i daju svoj doprinos timu. Međutim, kako ništa ne prepuštamo slučaju imamo rješenje i za to - to rješavamo tako što aktivno ulažemo u prepoznavanje i razvoj potencijala na individualnom nivou i kreiramo sami svoj kvalitetan kadar.

Nudimo interne edukacije u sklopu Softray akademije, onlajn biblioteku, mentorstvo, direktan rad na stvarnim, izazovnim projektima i sl. Privlačenje talenata zahtijeva dosta kreativnosti, ali i kontinuiranog redefinisanja strategije pristupa talentima. Osim toga, najbolji ambasadori naše kompanije jesu upravo naši uposlenici. Iz vlastitog pozitivnog iskustva i visokog zadovoljstva radom u Softray-u mogu da preporuče svojim prijateljima/icama Softray kao sjajnu stepenicu u izgradnji svoje karijere.

eKapija: Koliko je aktuelna pandemija promijenila vaše planove i prioritete poslovanja i na koji način?

(Foto: Aida Redžepagić)
- Mi kao kompanija smo izuzetno dobro dočekali krizu, potpisani projekti su se odvijali izvrsnom dinamikom, s obzirom na to da naši klijenti nisu pogođeni pandemijom kao u drugim branšama. Ono što smo morali mijenjati bile su neke interne procedure, s obzirom na to da nam je bezbjednost uposlenika i njihovih porodica na prvom mjestu. Naravno, kad kažem bezbjednost, mislim i na moralnu i psihološku podršku, a ne samo fizičke mjere koje su preduzete. Donijeli smo dodatne procedure o radu od kuće, te dopunili nekolicinu uputa koje su se odlično uklopile u već postojeće, dobro postavljene od ranije.

Sama produktivnost i dinamika rada je ostala na jednakom nivou, ali politika naše kompanije je svakako takva da omogućuje sigurno okruženje našim uposlenicima, pa tako nismo ni očekivali pad u bilo kojem segmentu poslovanja. Intenzivno smo radili na zapošljavanju novih ljudi, te smo od marta mjeseca zaposlili 30 novih kolega. Cijeli proces zapošljavanja radimo onlajn, pa i onboarding proceduru novih kolega. Sve edukativne, ali i zabavne aktivnosti u velikoj mjeri prebacili smo u online formu kako bi održali timski duh. Uz sve to, dijelili smo i neke korisne savjete i tehnike kako se izboriti sa izolacijom, kako adekvatno upravljati svojim vremenom tokom rada od kuće i sl. Ovom prilikom želim da izrazim veliku zahvalnost cijelom kolektivu što su se od početka pandemije ponašali odgovorno, prema sebi, drugima, ali i poslu.

eKapija: Gdje biste voljeli da kompaniju Softray Solutions vidite za pet godina?

- Nastavljamo vrlo posvećeno da radimo u domenu pomaganja klijentima u razvoju i implementaciji njihovih softverskih rješenja. Osim toga, oduvijek smo bili posvećeni tome i radili intenzivno da Softray bude kompanija koja nudi sigurnost svojim zaposlenim, što se pokazalo i tokom pandemije, a to nam je cilj i za naredni period. S druge strane, radit ćemo na unapređenju organizacijske kulture koja je zasnovana na potpunoj transparentnosti, fleksibilnosti i učenju na sopstvenim greškama te implementaciji povratne informacije za dalji individualni napredak, ali i kontinuiranom zapošljavanju novih kolega.

Ono gdje vidimo veliku šansu i što će nam biti jedan od glavnih fokusa narednih godina jeste da radimo na tome da budemo kompanija koja će doprinijeti još više akademskoj zajednici u stvaranju novog stručnog kadra spremnog za IT tržište. Sve ovo naravno zaokružit ćemo našim društveno odgovornim radom, s obzirom na to da ćemo nastaviti pomagati lokalnoj zajednici u kojoj djelujemo kao i do sada, učešćem u različitim humanitarnim aktivnostima.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.