NavMenu

Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije Republike Srpske - Podržali smo zapošljavanje 300 osoba

Izvor: eKapija+ Četvrtak, 15.10.2020. 09:01
Komentari
Podeli
Marinko Đukić (Foto: RARS)Marinko Đukić
Zahvalјujući finansijskoj podršci Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) podržali smo zapošljavanje 300 osoba u Republici Srpskoj, ali i zadržavanje posla za više od 1.700 postojećih radnika, kaže u intervjuu za ekapiju direktor Razvojne agencije RS Marinko Đukić.

Iz fonda uspostavlјenog u okviru projekta Challenge to Change odobreno je, kaže 3,3 mil KM granta za inovativne projekte 70 poslovnih subjekata iz Republike Srpske. Među njima su poslovni subjekti iz oblasti polјoprivredne i prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, metaloprerade, drvoprerade, informaciono-komunikacionih tehnologija, ali i reciklaže različitih vrsta otpada, alternativnih izvora energije, proizvodnje građevinskih materijala, elektro industrije i usluga.

- Projekat je u završnoj fazi realizacije i mi smo izuzetno zadovolјni postignutim efektima, kao i visokim ocjenama samog donatora. Ovaj projekat realizuje se na području cijele BiH, a partner je razvojna agencija SERDA – ističe Đukić.

eKapija: Koja je vrijednost pojedinačnog granta koji su dobili privredni subjekti i koje kategorije stanovništva su dobile priliku za zapošljavanje?

- Zahvalјujući realizaciji ovih projekata omogućeno je zapošlјavanje posebno osjetlјivih kategorija kao što su mladi, stanovništvo iz nerazvijenih i ruralnih područja, žene i slično. Korisnici iz kategorije startap mogli su dobiti maksimalni grant do 10.000 EUR, dok su korisnici iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji obavlјaju djelatnost duže od dvije godine, mogli računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR uz minimalno vlastito učešće od najmanje 50% ukupne vrijednosti projekta.

eKapija: Koje još programe je RARS u proteklom periodu realizovao kako bi podstakao osnivanje novih i rast i razvoj postojećih preduzeća?

- Kroz akcelerator program koji je namijenjen početnicima u poslu prošlo je 75 budućih preduzetnika, a u saradnji sa partnerima na lokalnom nivou 32 najuspješnijih smo nagradili novčano ili nekom vrstom nefinansijske podrške. Vjerujemo da će većina njih pokrenuti poslovnu aktivnost i izboriti se za svoje mjesto na tržištu. Takođe, i ove godine naši mentori pružiće besplatnu mentoring uslugu za 16 preduzeća koja su iskazala interes i ispunila uslove javnog poziva. Inače, ovu uslugu do sada je koristilo 38 privrednih subjekata, a mentoring sistem uspostavili smo zahvalјujući projektu koji je podržala Japanska agencija za međunarodnu saradnju. Sufinansirali smo i konsultantske usluge za određeni broj preduzeća.

eKapija: Kako pomažete privrednicima u prevazilaženju poteškoća u radu?

- Kroz projekat Danube Chance 2.0 realizujemo program podrške preduzetnicima sa poteškoćama u poslovanju. Kroz iskustva partnera u projektu razvijamo novi mehanizam za podršku privrednicima koji se suočavaju sa problemima u poslu. To je posebno važno sada kad privrednici imaju dodatne probleme koji su nastali kao posljedica pandemije korona virusa.


eKapija: Prošlogodišnjim izmjenama zakona RARS je dobila nove nadležnosti koje se odnose na privlačenje i realizaciju ulaganja. Šta ste uradili u tom segmentu?

- Koristeći iskustva iz Srbije koja je lider u privlačenju i realizaciji ulaganja, ne samo u regionu nego i šire, u proteklom periodu smo radili na uspostavlјanju i testiranju informacionog sistema kao jednog od važnih alata za realizaciju ovog posla. Okosnicu informacionog sistema čine dvije baze i to baza lokacija i baza dobavlјača, kao i investicioni vodič koji su integrisani u web stranicu agencije. Naš cilј je da postanemo kontakt tačka i pouzdan partner potencijalnim ulagačima za lakšu, bržu i efikasniju realizaciju ulaganja.

eKapija: Šta taj informacioni sistem znači za potencijalne ulagače i preduzeća?

- Bazu lokacija kreirali smo u saradnji sa lokalnim zajednicama u Srpskoj i ona sadrži dosta relevantnih podataka o raspoloživim lokacijama za investiranje. Ta baza će se konstantno ažurirati jer će se neke lokacije prodavati, a pojavlјivaće se neke nove. U bazi dobavlјača nalaze se domaće kompanije koje imaju kapacitet da budu ozbilјan dobavlјač nekom investitoru. Registrovanjem u ovoj bazi naša preduzeća postaju dodatno vidlјiva za potencijalna partnerstva i poslovnu saradnju čime dodatno jačamo njihov proizvodni potencijal. Ono što predstoji u narednom periodu je ozbilјnija promocija aktuelne ponude investitorima.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.