Izvor: eKapija | Srijeda, 24.03.2010.| 15:01

Arnela Odžaković, karatistkinja – bh. "zlatna djevojka"

Arnela Odžaković, karatistkinja ili kako je mnogi zovu bh. "zlatna djevojka", rođena je 05. septembra 1983. godine u Trebinju.

Završila je Srednju medicinsku školu u Sarajevu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, gdje se trenutno nalazi na master studiju.

Karateom se počela baviti u osmoj godini života. U svojoj karijeri osvojila je više od 200 medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Arnela Odžaković je dvostruka juniorska prvakinja Evrope, ekipno i pojedinačno, višestruka prvakinja Balkana, osvajačica trećeg mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu ekipno, višestruka prvakinja države, osvajačica zlatne medalje na Mediteranskim igrama, peta na Svjetskom seniorskom prvenstvu 2006., viceprvakinja Evrope 2007. godine pojedinačno, i viceprvakinja Evrope ekipno, viceprvakinja Evrope 2008. godine pojedinačno i treće mjesto ekipno, prvakinja na Svjetskim igrama 2009. godine u Kaohsingu (Tajvan ) pojedinačno.

Titulu sportašice godine u BiH i Kantona Sarajevo nosi već četiri godine, a na zadnje održanom izboru sportiste godine proglašena je i sportašicom decenije u BiH.

U razgovoru za portal eKapija.ba, Arnela Odžaković ističe, da se njen život znatno promijenio kad je prestala aktivno trenirati i raditi kao trener.

Umjesto dosadašnjeg odlaska u teretanu, Arnela dan započinje u krevetu, laganom muzikom i vježbama, nakon čega odlazi u karate kluba "Sarajevo-ZOI `84", gdje je pokrenula kurs samoodbrane za žene.

"Zadovoljna sam radom kluba, iako mislim da treba još vremena da u našoj zemlji proradi svijest žena o značaju samoodbrane", pojašnjava Arnela, nadajući se da će u BiH stasati nove generacije djevojaka, koje će ostariti zavidne rezultate na svjetskim i evropskim prvenstvima za BiH.

"Za ovo što imam danas trebalo je puno rada, truda i odricanja, prolivenog znoja", kaže ona.

Osim sporta, Arnela voli puno čitati i putovati, a kao prioritete u životu navodi zdravlje, prijatelje i posao kojim se bavi.

U narednih deset godina sebe vidi kao uzornu majku, suprugu i ženu, a njen životni moto je "Najbolji prolaze najteži put, zato i jesu najbolji".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.