Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.09.2020.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milan Curović, direktor SRC Glasinac - Razvijamo destinaciju za pripreme sportista i sportskih klubova

Milan Curović (Foto: Vedrana Renovica)
Sportski centar Glasinac i Opština Sokolac žele da ova lokalna zajednica postane prepoznatljiva destinacija za pripreme sportista i sportskih klubova. Kako za eKapiju kaže Milan Curović, direktor Sportsko-rekreativnog centra Glasinac, početne korake su već napravili na unapređenju postojeće infrastrukture.

Glavni teren za fudbal, tartan staza i kompletni prilazi stadionu rekonstruisani su pred 56. MOSI Sokolac 2019. godine dok su teniski i tereni za odbojku na pijesku izgrađeni po svim standardima. Planovi za nastavak ovog projekta dio su i strategije razvoja opštine Sokolac 2020-2030.

Curović kaže da neki planirani projekti predstavljaju veliki poduhvat i iskorak, ne samo kada su u pitanju okviri ove opštine, već i Republike Srpske, pa i šire.

eKapija: Predstavite nam rad Sportsko-rekreativnog centra Glasinac. Osnovani ste 2017. godine i da li ste uspjeli da za to vrijeme unaprijedite sportski život u Sokocu?

- JU SRC Glasinac Sokolac je najmlađa ustanova u opštini. Osnovana je 2017. godine na sjednici skupštine opštine Sokolac. Poslije svih administrativnih procedura, registracije, zvanično počinje rad 2019. godine. Cilj osnivanja, odnosno razlog našeg nastanka je poboljšanje uslova za sport i rekreaciju u opštini Sokolac kao i aktivan rad na razvoju sportskog turizma. JU SRC Glasinac je učestvovala u organizaciji 56. MOSI igara Sokolac 2019. i to kao tehnički organizator, vodeći računa o pripremi sportskih borilišta i rekonsrtukciji istih, naravno u saradnji sa opštinskim vlastima. Trudimo i trudićemo se da odgovorimo na sve zahtjeve i potrebe naših sportskih klubova i rekreativaca, a nadam se i sve većeg broja sportista koji će u Sokolac dolaziti na pripreme.

Sokolko - zvanična maskota (Foto: Dragan Nešković)
eKapija: Koji su sportski kapaciteti kojima raspolažete i da li su planirana njihova proširenja?

- Ustanova trenutno gazduje sa skoro svim sportskim objektima na području opštine Sokolac. U sklopu sportske dvorane nalazi se velika sala za sve dvoranske sportove, mala sala za borilačke sportove i aerobik, teretana koju mogu koristiti svi naši sportisti pa i rekreativci kao i streljana gdje se naši strelci spremaju za svoja takmičenja. Osim sportske dvorane ustanova gazduje sa stadionom Bara, koji sa svojim kapacitetima, od terena preko atetske staze, pomoćnog terena, do prostorija za konferencije i sastanke pruža dobre uslove i za organizaciju svih takmičenja po kalendaru Atletskog saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine kao i fudbalskih prvenstava svih nivoa i uzrasta u Republici Srpskoj. Za sve popularnije dvoranske sportove na otvorenom imamo više uređenih i osvjetljenih terena, dva terena za mali fudbal (fucal) na kojima se već tradicionalno oraganizuju turniri u fucalu, odbojci i basketu. Od pomenutih MOSI igara bogatiji smo za teniske terene, na kojima naši rekreativci traže termin više.

Sokočani poznaju i vole odbojku, a za to zasluge pripadaju odbojkašicama Glasinca. Zbog toga su i tereni za odbojku i odbojku na pijesku veoma važni i za našu ustanovu i za sve u Sokocu.

Kada je riječ o planovima želimo da postanemo prepoznatljiva destinacija za pripreme sportista i sportskih klubova. Početne korake smo već napravili na unapređenju postojeće infrastrukture, glavni teren za fudbal, tartan staza i kompletni prilazi stadionu rekonstruisani su pred 56. MOSI Sokolac 2019. godine dok su teniski i tereni za odbojku na pijesku izgrađeni po svim standardima.

Sporstko-rekreativni centar Bara (Foto: Opština Sokolac)
Planovi za nastavak ovog projekta dio su i strategije razvoja opštine Sokolac 2020-2030. Neki od njih predstavljaju veliki poduhvat i iskorak ne samo kada su u pitanju okviri našeg grada već i Repbike Srpske, pa i šire. Takav je planirani projekat izgradnje zatvorenog bazena, kao i izgradnja tribina na stadionu kapaciteta 5 000 sjedećih mjesta. Kada je riječ o kratkoročnim projektima, plan nam je da u narednom periodu opremimo teretanu najmodernijim spravama i fitnes opremom. Potom da neiskorišteni prostor na stadionu pretvorimo u smještajne kapacitete za sportiste koji gostuju ili se pripremaju kod nas.

eKapija: Kakvi su prošle godine bili poslovni rezultati, te koja su vaša očekivanja ove godine?

- Ustanova se finansira iz budžeta opštine Sokolac i iz naših prihoda. Sportski tereni su rijetko bilo gdje upotpunosti rentabilni, tačnije, ne mogu se finansirati samo iz vlastitih prihoda, zato za plate radnika i materijalne troškove moramo imati pomoć lokalne zajednice. Što se tiče 2019. godine smatramo je veoma uspješnom u svim segmentima našeg djelovanja. Imajući u vidu stepen razvoja sporta i fizičke kulture, te ostvarene rezultate naših sportista, kao i organizaciju sportskih manifestacija u 2019. godini može se zaključiti da je JU SRC Glasinac Sokolac uspješno realizovala programske ciljeve i zadatke. U realizaciji istih korektna i konstantna saradnja bila je sa predstavnicima sportskih klubova, a sve aktivnosti izvršavale su se u skladu sa zakonskim propisima, Statutom, Odlukama te uputstvima i preporukama Ministarstva porodice omladine i sporta. Tu je organizacija MOSI igara gdje smo ugostili 2.000 sportista iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U dogovoru sa načelnikom opštine Sokolac i sa direktorom srednjoškolskog centra Sv. Vasilije Ostroški od 2019. godine u sportskoj dvorani počela je da se održava nastava fizičkog vaspitanja za učenike srednjoškolskog centra. Naši srednjoškolci koriste sve jutarnje termine za časove fizičkog vaspitanja. U popodnevnim časovima termine koriste naši sportski klubovi dok su vikendi rezervisani za utakmice. Virus korona je značajno uticao na rad ustanove, sva sportska takmičenja su prekinuta, škole su prestale sa radom, sportska dvorana je zatvorena. Sa radom smo krenuli 1. juna 2020. godine veoma oprezno sa određenim brojem sportista u zatvorenom prostoru, obaveznom dezinfekcijom površna i provjetravanjem svih prostorija koje se koriste za vrijeme treninga, dezinfekcijom sprava i koliko je to moguće fizičkom distancom. Pridržavamo se naredbi Republičkog i Opštinskog štaba za vanredne situacije. Nadamo se da će ovo ubrzo da se završi i da se vratimo normalnim aktivnostima.

eKapija: Kojom se sportskom disciplinom Sokolac posebno ponosi? Koja su sportska imena proslavila vašu opštinu?

Stadion Bara (Foto: Opština Sokolac)
- Možemo reći da su najbolji ambasadori grada Sokoca atletičari. Osim atletike tu su odbojka, košarka i fucal koji igraju prvu ligu Republike Srpske, naši fudbaleri i rukometaši igraju drugu ligu, tu su od pojedinačnih sportova strijelci, karatisti i bokseri. Naši sportisti su veoma uspješni na državnim prvenstvima, veliki broj državnih prvaka i osvajača medalja, kao i veliki broj reprezentativaca.

Našu opštinu su proslavili atletičari Gorana Cvijetić, Mladena Petrušić, Sara Lučić, Aleksandar Lučić i Ilija Cvijetić to su višestuki prvaci Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, osvajači medalja na Balkanskim prvenstvima, učesnici Evropskih i Svjetskih prvenstava i dugogodišnji državni reprezentativci. Veliki broj naših mladih sportista je u sastavu reprezentacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

eKapija: Gdje vidite dodatni, do sada neiskorišten prostor za unapređenje rada i djelovanja sportskih klubova u Sokocu?

- Moje lično mišljene je da treba u klubove ne samo u Sokocu, nego u cijeloj državi, uključiti što veći broj školovanog kadra, a to su diplomirani treneri i profesori fizičke kulture. Uz taj stručni kadar mislim da bi unaprijedili rad naših klubova i genrealno razvoju sporta. Samim tim bismo dobili ne samo bolje sportiste nego i zdraviju djecu sa pravilnim tjelesnim razvojem i sa manje deformiteta.

eKapija: Šta će biti fokus djelovanja SRC Glasinac u narednom periodu?

- Fokus će nam biti da podignemo kvalitet naših usluga na veći nivo. Da u saradnji sa klubovima motivišemo što veći broj djece da se bave sportom. Na nama je kao radnicima JU SRC Glasinac Sokolac da čuvamo i održavamo naše terene, dok apelujemo na sve sugrađane da vode računa i čuvaju svoju opštinu jer je ipak ostavljamo svojoj djeci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.