NavMenu

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka - Šteta od epidemije milijardu maraka

Izvor: Glas Srpske Petak, 31.07.2020. 12:07
Komentari
Podeli
Goran Račić (Foto: Područna privredna komora Banjaluka)Goran Račić
Epidemija virusa korona nanosi sve veću štetu privredi Srpske, a gubici se već sada mogu procijeniti na oko milijardu maraka, rekao je u intervjuu za Glas Srpske predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i dodao da drugi paket mjera koji sprema Vlada RS, prije svega treba da bude fokusiran na održavanje zaposlenosti.

- Te mjere trebalo bi da već budu poznate u avgustu. Što prije Vlada izađe sa tim paketom mjera, privrednici će biti u izvjesnijoj situaciji i moći će da donose odluke - rekao Račić.

Koje djelatnosti trpe najveću štetu od epidemije?

- Svakome je njegova muka najteža. Hotelijeri su pogođeni posebno jer je popunjenost njihovih kapaciteta svega 7%. Ni epidemiološke mjere im ne idu naruku jer je ograničeno okupljanje na 50 gostiju. Zbog toga smo zatražili da se broj gostiju dozvoli u skladu sa kvadraturom prostora. Slična situacija je i saobraćaju. Veliku štetu trpi i prerađivačka industrija gdje radi najviše ljudi. Nema oblasti koja ne trpi štetu. Posljedice možemo osjetiti i na opštoj situaciji u RS jer su i dotacije od građana Srpske koji žive u inostranstvu znatno pale. Skoro jedan budžet je dolazio iz inostranstva.

Možemo li govoriti koliko šteta iznosi u brojkama?

- Štete u privredi su dosegle iznos od milijardu maraka. Problem je što smo mi u ovu godinu ušli sa padom industrijske proizvodnje, dok je pokrivenost izvoza uvozom iznosila oko 75%. Prva dva mjeseca godine su bila obećavajuća i mi smo očekivali da ćemo ove godine zaustaviti pad i imati pozitivne trendove. Međutim, došla je pandemija.

Koliko su nam pomogle mjere koje je donijela Vlada?

- Da je pomoć Vlade dala rezultate govori podataka da u ovom momentu imamo najmanje otpuštenih radnika u regionu. Taj broj je zanemarljiv kada pogledamo šta se dešava u FBiH, ali i Srbiji, Hrvatskoj ili nekim drugim evropskim zemljama.

Koje sve mjere treba da sadrži drugi paket pomoći?

- Te mjere treba da se odnose na održavanje nivoa zaposlenosti. Pored toga, Investiciono-razvojna banka RS, Garantni fond, ali i poslovne banke moraće da odgovore zadatku i da obezbijede nedostajući obrtni kapital našim kompanijama kako bi one mogle da pokrenu proizvodne procese i nastave sa izvozom. Takođe, mjere se moraju odnositi i na investicije koje treba pokušati oživiti.

Ima li Vlada RS novac za taj drugi paket pomoći?

- Mi ćemo morati da se zadužujemo, kao i sve druge zemlje. Već je Vlada dobila određeni novac od Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija. Taj paket zaduženja će se nastaviti da bi obezbijedili novac koji nam je neophodan za investicije.

Kakva je situacija na tržištu rada u jeku pandemije?

- Mi smo i prije pandemije imali problema sa konkurentnosti i radnom snagom. U ovom trenutku ne pričamo o nedostatku radnika ali čim se situacija malo normalizuje mi ćemo ponovo biti u problemu da očuvamo radnu snagu jer jednostavno naša privreda nije konkurentna da bude pandan kompanijama sa zapada. Naša radna snaga je u svim tim zemljama ocijenjena kao najpoželjnija jer veoma brzo prihvata nova znanja i tehnologije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.