NavMenu

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB RS - Finansijski mehanizam donosi dobre rezultate

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 19.07.2020. 15:57
Komentari
Podeli
Dražen Vrhovac (Foto: YouTube/screenshot)Dražen Vrhovac
Za realizaciju projekata u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske tokom šest ciklusa podrške odobreno je 4,8 mil KM, a taj vid pomoći biće nastavljen.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Dražen Vrhovac, istakavši da su tokom proteklih pet ciklusa finansijskog mehanizma postignuti izuzetno dobri rezultati.

- Realizacijom projekata u šest ciklusa poboljšan je kvalitet javnih usluga u lokalnim zajednicama gdje su projekti implementirani. Raduje činjenica da se efekti projekata u području javnih usluga ne ograničavaju isključivo na urbane sredine. Koristi od njihovog sprovođenja dostupne su i stanovništvu u ruralnim sredinama, čime se doprinosi održivom razvoju i tih područja - istakao je Vrhovac.

Šta je to finansijski mehanizam?

- Finansijski mehanizam je prvi javni instrument za pružanje podrške prioritetnim razvojnim projektima lokalnih zajednica u Srpskoj. Mehanizam slijedi principe i pravila grant šema koje se primjenjuju u zemljama Evropske unije. Projekat je zajednička inicijativa Ministarstva finansija RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, vlade Švajcarske, UNDP-a i IRB-a. Potencijalni korisnici sredstava konkurišu sa svojim projektima putem javnog poziva, a partneri u projektu komisijski odlučuju o najboljim projektima.

Kakvi se projekti najčešće finansiraju?

Završavamo šesti ciklus i do sada je u Srpskoj realizovano 46 projekata, a njihova ukupna vrijednost je oko pet miliona maraka. Bilo je do sada mnogo projekata u oblasti primarne zdravstvene zaštite, rekonstrukcije obdaništa, malih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, kao što su izgradnja malih vodovodnih i kanalizacionih sistema te rekonstrukcija tržnica. Primjera radi, naveo bih Bijeljinu, gdje su već realizovana dva projekta putem ovog mehanizma, jedan je uvođenje GIS informacionog sistema, a drugi projekat odnosio se na izgradnju putne infrastrukture.

Da li će ovaj način finansiranja biti nastavljen?

Čim završimo realizaciju šestog ciklusa, raspisaćemo javni poziv jedinicama lokalne samouprave za sedmi ciklus finansiranja. Očekujemo da to bude krajem avgusta ili početkom septembra i već na ovaj način informišemo lokalne zajedice da pripremaju nove dobre projekte. Dobar projekat treba da ispuni očekivanja koja se pred njega postavljaju te da odgovori na specifične zahtjeve i potrebe ciljnih grupa kojima su i namijenjeni. U konkretnom slučaju finansijskog mehanizma to je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti javnih usluga za građane, stvaranje uslova za održivi ekonomski razvoj ruralnih područja, otvaranje novih radnih mjesta i samozapošljavanje stanovništva.

Šta je sa projektom integrisanog i održivog lokalnog razvoja?

Predstavnici devet opština uskoro potpisuju ugovore s predstavnicima IRB-a, UNDP-a, švajcarske ambasade i Vlade RS o dodjeli skoro 700.000 KM bespovratnih sredstava za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.