Izvor: eKapija | Srijeda, 15.07.2020.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mario Nenadić, premijer KS - Želimo privredi da vratimo život

Mario Nenadić (Foto: YouTube/screenshot)
Praktično prva tri mjeseca od preuzimanja dužnosti, početkom marta, su nam u potpunosti obilježena borbom protiv koronavirusa, uspostavom odgovarajućih preventivnih i zaštitnih mehanizama i borbom, skupa sa stanovništvom Kantona Sarajevo, protiv ovog nepoznatog zla koje je zadesilo kanton, BiH i čitav svijet, kazao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, čija Vlada je preuzela dužnost 3. marta ove godine.

- Ono što smo vrlo odlučno krenuli, a to smo najavili i u našem ekspozeu, nakon smirivanja prvog talasa pandemije, zaključno sa petim mjesecom ove godine i do polovine šestog mjeseca, jeste da smo pokrenuli čitav niz, prije svega infrastrukturnih projekata, projekata u oblasti zdravstva, školstva, socijalne zaštite, komunalne privrede, ali posebno javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. Dakle, ono što smo najavili u našem ekspozeu, nakon 15. maja, zaista se krenulo vrlo intenzivno i današnji rezultati na terenu o tome dovoljno govore - kazao je Nenadić.

Naglasio je da je Vlada KS trenutno posvećena uspostavi sistema implementacije projekata, posebno, kako je rekao, angažiranje značajnih budžetskih, kreditnih i drugih resursa za realizaciju projekata.

- Najveća briga za KS zaista jeste ova pandemija. Znamo da u oblasti zdravstva u BiH godinama, decenijama, stvari nisu u potpunosti posložene. Taj čuveni, kako ga zovu, put pacijenta, sistem koji označava na koji način građani KS-a, pacijenti, pristupaju sistemu zdravstvene zaštite, to je nešto na čemu se radilo i tokom pandemije, onda jačanje kapaciteta u oblasti zdravstvenih ustanova. Dali smo više od 100 odobrenja za popunu upražnjenih radnih mjesta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sekundarnoj i tercijarnoj. Također, puno je urađeno na nabavci opreme, na obnovi zdravstvenih ustanova, neki projekti su tek u toku. Do kraja godine u ovaj sistem uložit će se još puno - kazao je Nenadić.

Saradnji sa mladima

Istakao je dalje kako jedan od ključnih problema u Kantonu Sarajevo socijalna zaštita, napominjući da je kanton socijalno dosta opterećen.

- To su velike grupe socijalno ugroženih kategorija. Posvetili smo se, također, puno i saradnji sa mladima. Želimo da promijenimo neke za nas nedovoljno pouzdane sisteme rješavanja stambenih pitanja za mlade, zatim njihovog zapošljavanja. Imali smo jako puno aktivnosti na pokretanju projekta Prve transverzale, Devete, Južne longitudinale, izgradnje određenih parkinga - rekao je Nenadić.

Naveo je da do jeseni planiraju iskoristiti vrijeme kako bi unaprijedili infrastrukturne projekte.

- Paralelno sa tim ćemo u sistemu i administraciji mijenjati određene propise. Radimo dosta na poboljšanju sistema, upravo ono što je nevidljivo u prvom trenutku. Međutim, jako je važno za funkcioniranje sistema. Paralelno sa tim, idemo dublje u realizaciju ovih ključnih projekata. Zainteresirani smo da vratimo privredi život, da udahnemo život toj nastradaloj privredi, posebno u okolnostima korone, da jednostavno ubrizgamo novac u privredne tokove. Želimo da privreda što intenzivnije funkcionira, da ljudi rade i zarade svoje plate - kazao je Nenadić.

Podrška privredi

Podsjetio je da je Vlada KS pružila podršku privrednim subjektima koji su pogođeni pandemijom, dodajući da je jedan dio tih isplata već realiziran.

- Korona zakonom smo se obavezali da ćemo podržati za april i maj, a prije toga je bila kratkoročna mjera za mart, sve one privredne subjekte koji su naredbama vlasti u Federaciji i KS obustavili svoj rad. Jedan dio tih isplata u iznosu od oko 1,5 mil KM smo realizirali još prije dva mjeseca, Međutim, jako smo opterećeni tim da sredstva FBiH od MMF-a još nisu uplaćena kantonima. Završili smo procedure, pregledali aplikacije. Međutim, sredstva još uvijek nisu prebačena. Onaj dan kada budu prebačena od Federacije, spremni smo da ih isplatimo za april i maj svim privrednim subjektima koji su ispunili kriterije - rekao je Nenadić.

Komentirajući oblike podrške sektoru turizma i turističkim djelatnicima, istakao je da turizam ne može preživjeti od jednokratnih injekcija, nego je potreban sistemski pristup.

- Mogu reći da je naša turistička zajednica jedina turistička zajednica u BiH, a čini mi se i u regionu, koja je sredstva koja su prikupljena na računu turističke zajednice usmjerila prema turističkim radnicima, turističkim firmama. To je bilo vrlo razumno i opravdano. Međutim, to je nedovoljno. Turizam neće preživjeti od tih jednokratnih injekcija koje ubrizgava vlada. Tu u saradnji sa Federacijom tražimo brža i povoljnija rješenja. Znamo da je nedavno na Vladi Federacije BiH donesena odluka kojom će Vlada intervenirati za onaj nivo turističke djelatnosti koja je u njihovoj nadležnosti, a to su hoteli sa četiri i pet zvjezdica, kako bi, nadamo se već u narednim danima, dogovorili ove vaučere i omogućili hotelima u Kantonu Sarajevo i u Federaciji da pod određenim povoljnim uslovima, nekim primamljivim ponudama za građane, da koriste vaučere za smještaj u hotelima u KS i u Federaciji i u čitavoj BiH. To je još jedan od doprinosa kojim se planira pomoći turizam - kazao je premijer KS.

Nismo zadovoljni uređenim u turizmu

Ipak, napomenuo je da će vlasti na nivou BiH morati mnogo raditi, jer teško je očekivati pokretanje turizma ako su blokirane granice, obustavljen avionski saobraćaj i ako nisu ponuđene značajne olakšice da se proširi turistička ponuda u ovih nekoliko mjeseci.

- Znamo da je i jesen turistički vrlo atraktivna u Kantonu Sarajevo. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija pred Sarajevo Film Festival. Uglavnom, nismo zadovoljni onim što je do sada urađeno za turizam i turističku djelatnost, a generalno prema privredi, mislim da smo intervenirali vrlo pristojno, osiguranjem plata i osiguranjem određenih olakšica, kreditnim aranžmanima, osiguranjem mjera za likvidnost i održivost privrede. Nije ni to u punom kapacitetu možda dovoljno, ali urađeno je dosta - rekao je Nenadić.

Na kraju je pozvao građane da nastave poštovati mjere i preporuke kako bi se što uspješnije i efikasnije vodila borba sa pandemijom koronavirusa.

- Osigurali smo za naredni period, odnosno imamo određene rezerve u smislu nabavke zaštitne-medicinske opreme, pratimo skupa sa UNDP-om stanje, pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i stručnjaka u BiH. Ono što je obaveza vlasti jeste da osigura zaštitne mjere, smještajne kapacitete, da osigura odgovarajuće mjere kojih bi se građani svakako trebali pridržavati. Ova situacija se može samo zajednički kontrolirati i paralelno sa tim odgovornim ponašanjem građana. Takav jedan odgovoran odnos građana u prvom periodu borbe protiv korone dao je odlične rezultate i poručio bih građanima da moramo zajedno voditi borbu protiv korone - kazao je Nenadić za AA.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.