Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 12.05.2020.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Miloš Grujić, direktor PREF-a - Korona će pogoditi bilanse svih preduzeća

Miloš Grujić
Miloš Grujić
Sadašnja situacija sa virusom korona se već odrazila na poslovanje svih privrednih društava u Republici Srpskoj, a odraziće se i na bilanse svih preduzeća, rekao je Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS, u intervjuu za Nezavisne, te istakao da je ovo društvo uvijek nastojalo da se ponaša kao partner svim akcionarima u društvima čije akcije posjeduju.
- Radićemo sve što je u našoj moći da pomognemo emitentima iz portfelja da prevaziđu ovu krizu - rekao je Grujić.

Naglasio je da je PREF RS u prošloj godini ostvario neto dobit u iznosu od 8,6 mil KM, što je za oko 40% više nego u 2018. godini, te ističe da ova godina, odnosno naredni period predstavlja period investicija, povećanja izloženosti u rizičnije instrumente, a sve u cilju ostvarenja većih stopa profitabilnosti.

Koliku je dobit PREF ostvario na kraju prošle godine? Da li je ostvareni prihod veći ili manji u odnosu na kraj 2018. godine?

- PREF je ostvario neto dobit u iznosu od 8,664 mil KM, što je za 41,37% više u odnosu na 2018. ili za 22% više nego prosječna dobit od osnivanja. U poređenju sa prosječnom imovinom koja je na kraju godine iznosila oko 232,78 mil KM, to je prinos na imovinu pod upravljanjem oko 3,7%. Kad se uporedi dobit s imovinom koja je zaista pod upravljanjem, još je značajno i veći. Pokazatelji su rezultat strategije na dugi rok još od osnivanja: kontinuiranog restrukturiranja portfelja i povećavanja učešća dužničkih hartija u portfelju PREF-a.

Koliko su iznosili poslovni prihodi na kraju prošle godine i po kom osnovu su ostvareni najveći prihodi?

- Ukupni prihod PREF-a lani iznosio je 12,84 mil KM. Najveći dio prihoda ostvaren je od dividende u iznosu od 5,6 mil KM, od čega se na dividendu emitenta Telekom Srpske odnosi oko 5 mil KM. Raduju i ostali pozitivni primjeri isplaćivanja dividende GP Krajina Banjaluka, Meridian Banjaluka, TGT Laktaši, ZTC Banja Vrućica, Bosnamontaža Prijedor, Gas promet Istočno Sarajevo, Mira Prijedor, Romanijaputevi Sokolac i Boksit Milići.

Koliko akcija je PREF i u kojim preduzećima prodao u prošloj godini?

- U toku prošle godine ukupno je prodano vlasništvo u 10 preduzeća, ukupne vrijednosti 1,45 mil KM. Sve prodaje paketa akcija prethodno su svaki put najavljene u dnevnim novinama i na internet stranici Banjalučke berze i PREF-a. Za sve pakete akcija koje su ponuđene na prodaju, u skladu sa internim aktima, Društvo za upravljanje je određivalo početnu cijenu analizom finansijskih izvještaja, tržišnih cijena i drugih javno dostupnih informacija.

Šta će biti prioritet u radu PREF-a u ovoj godini?

- Naredni period predstavlja period investicija, povećanja izloženosti u rizičnije instrumente, a u cilju ostvarenja većih stopa profitabilnosti. Naše opredjeljenje je da rezultatima opravdamo ukazano povjerenje i iskoristimo šanse koje nam pruža tržište, te izbjegnemo rizike koje mogu narušiti kvalitet portfelja. Tako ćemo podržati obavezno penzijsko osiguranje u RS. Penzijski sistem pokušavamo učiniti stabilnijim ne samo u sadašnjem vremenu, nego i dugoročno. Kao i dosad, svjesni smo povjerenja koje su nam ukazali Vlada RS i naš osnivač Fond PIO RS, te smo ponosni na saradnju s njima. U budućnosti planiramo ulagati u REPO ugovore i u zajednička ulaganja po uzoru na osnivanje Društva za upravljanje Dobrovoljnim penzijskim fondom, ali i hrabriji izlazak na strana tržišta. Još lani smo kreirali procedure i usaglasili posredničke naknade za ovaj izazov.

Koliko ste novca od dividende lani isplatili Fondu PIO?

- PREF je lani imao ukupnu neto dobit od 8,66 mil KM, što je povećanje od oko 41% u odnosu na 2018. Odlučeno je i da se Fondu PIO isplati dividenda od 5,17 mil KM, za 1,68% više nego prošle godine.

Na koji način PREF može doprinijeti prevazilaženju situacije sa pandemijom virusa korona i da li se to odrazilo na vaše poslovanje?

- Početkom aprila učestvovali smo u kupovini obveznica koje je emitovala RS. Nastojali smo da maksimalno podržimo ovu emisiju. Stupili smo u kontakt sa velikim brojem naših predstavnika u organima emitenata iz portfelja. Za sada većina preduzeća iz portfelja održava minimalan proces rada. Bez sumnje, sadašnja situacija se već odrazila na poslovanje svih privrednih društava i odraziće se na poslovanje i na bilanse svih preduzeća. Svjesni smo težine i ozbiljnosti momenta u kojem se nalazi domaća privreda. PREF je uvijek nastojao da se ponaša kao partner svim akcionarima u društvima čije akcije posjedujemo, te će tako biti i ovaj put. Radićemo sve što je u našoj moći da pomognemo emitentima iz portfelja da prevaziđu i ovu krizu. Što se tiče naših zaposlenih, nastojaćemo održati potrošnju i standard zaposlenih, jer na takav način doprinosimo stabilnom budžetu RS.

Kakvi su planovi po pitanju prodaje akcija?

- Sredinom oktobra smo objavili da namjeravamo prodati akcije u 90 kompanija koje se nalaze u našem portfelju. Razlog je što društva koja smo htjeli prodati uglavnom ne isplaćuju dividende te smo nastojali da prodajom takvih akcija oslobodimo sredstva za ulaganje u druge oblike imovine, a slično razmišljamo i sad. Nakon što je na Banjalučkoj berzi objavljeno da Krajinapetrol planira isplatu dividende, odustali smo od prodaje ovih akcija. Ove godine očekujemo isplatu dividende ove kompanije. Svako preduzeće je različito i priča za sebe. Kao partner pratimo razvoj situacije, očekujemo da se ova situacija odrazila na poslovanje svih privrednih društava. Tamo gdje nije narušena likvidnost i postoji kapacitet za isplatu dividende, očekujemo isplatu dividende, te da se ispoštuju politike dividende. Što se tiče ponude za preuzimanje akcija Mire, odlučili smo da prodamo naše akcije. Ponosni smo što kao akcionar i partner održavamo korektne odnose sa svim navedenim društvima otkako postoji PREF.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE