Izvor: eKapija | Petak, 15.01.2010.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sanid Zirak, zamjenik načelnika Općine Goražde - Vrhunski stručnjak za organizacioni i strateški menadžment

Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde, rođen je 1976. godine u Foči. Osnovnu školu završio je na Sadbi, mjestu nadomak Goražda, a nakon toga se seli u Novi Pazar, gdje završava srednju Mašinsko-tehničku školu. Po završetsku srednje škole, Sanid upisuje studij filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a isti završava 2000. godine u Sarajevu. Školske 1998./99. godine, kao student sa najboljim prosjekom ocjena na Univerzitetu u Sarajevu, od Soros Fondacije dobija stipendiju, koja je bila značajan podstrek za dalje obrazovanje.

Godine 2000. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu upisuje postiplomski studij koji završava 2003. godine.

Od 1999. godine, u Mješovitoj srednjoj školi Enver Pozderović u Goraždu, Sanid počinje raditi kao predmetni profesor i trener Debatnog centra. Profesorski poziv je 2002. godine zamijenio funkcijom zamjenika načelnika Općine Goražde, gdje i danas radi. Pored ove, također obnaša i funkciju predsjednika Upravnog odbora Udruženja administrativnih i arhivskih radnika Bosansko-podrinjskog kantona (UAAR BPK ) te funkciju regionalnog koordinatora Centra za kulturu dijaloga (CKD) BiH

Sanidova uža specijalnost je organizacioni i strateški menadžment visokog ranga, za šta posjeduje niz završenih škola, seminara, ciklusa, naučnih i stručnih predavanja te certifikata i priznanja. Također, debata, logika i retorika su oblasti u kojima je ostvario vrhunske rezultate.

Ovaj vrsni stručnjak je, međutim, u djetinjstvu razmišljao nečemu sasvim drugačijem od posla koji obavlja danas. Naime, njegov životni san bio je da postane fudbaler, a pohađao je i školu stonog tenisa. Ipak, odlučio se za obrazovanje te je, kako kaže, pomogao sam sebi.

'Uzmi od života sve što ti sobom donosi , ali i učini sve da ga na optimalan način obogatiš i ispuniš' Sanidov je životni moto, dok je u poslovnom svijetu, kaže, važno biti uporan, istrajan i dosljedan, bez obzira na cijenu.

Sa Sanidom smo imali priliku razgovarati i o aktuelnim projektima koji se realiziraju u ovoj općini.

Prema njegovim riječima, trenutno se vode aktivnosti na pripremi, donošenju i usvajanju dokumenta Strategije razvoja omladinske politike Općine Goražde za period 2010. – 2015., a također, tu je i projekat organizacije trinaeste po redu međunarodne kulturne manifestacije Festival prijateljstva Goražde 2010.

Tu je, kaže Sanid na kraju razgovora, i najnoviji projekat koji je u svojoj pripremnoj fazi izgradnje, odnosno fazi dogradnje kompleksa Gradske dvorane, koji će podrazumijevati kompleks podzemnih garaža, poslovnih prostora i proširenja nekih sportskih kapaciteta.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.