NavMenu

Jaroslaw Lindenberg, ambasador Poljske u BiH - Prirodni i organski proizvodi imaju šanse na velikom tržištu Poljske

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.03.2020. 08:49
Komentari
Podeli
Jaroslaw Lindenberg (Foto: Krystyna Żukowska-Efendić)Jaroslaw Lindenberg
Poljski proizvodi u BiH su sve popularniji, a ova država godinama se nalazi među deset najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH.

Kako u intervjuu za eKapiju ističe Jaroslaw Lindenberg, ambasador Poljske u BiH, njihove kompanije načelno su sve više zainteresovane za naše tržište, ali za veće investicije BiH bi trebalo da prije svega dodatno poradi na vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dodao je da u Ambasadi mjesečno dobijaju do 10 upita poljskih firmi radi sagledavanja mogućnosti plasmana proizvoda, traženje poslovnih partnera ili razvijanja već postojećih saradnja sa firmama iz BiH.

- Želio bih da kompanije iz BiH postanu poznate u Poljskoj, jer vjerujem da su to kvalitetni i dobri proizvodi. Ali na tako velikom tržištu kao što je Poljska, njihova promocija je zahtjevna i trebaće dosta vremena da prosječni Poljak može nabrojiti neki od proizvoda iz BiH. Ipak, potencijal postoji i svakako svi trebamo raditi na tome da ga iskoristimo - navodi Lindenberg.

On je dodao i takođe da Poljaci manje paze na cijene proizvoda, a sve više pažnje pridaju kvalitetu.

eKapija: Kako ocjenjujete trenutno stanje ekonomskih i političkih odnosa naše dvije zemlje?

- Politički odnosi između Poljske i Bosne i Hercegovine se vrlo dobro razvijaju. Može se reći da nas vežu bliske, prijateljske veze, a narodi koji žive u Bosni i Hercegovini uživaju veliku simpatiju i razumijevanje Poljaka. Nemamo otvorenih pitanja, Poljska nasljedno podržava evropske i evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Naša zemlja je jedna od glavnih zagovornika proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Od početka postojanja mirovnih misija u BiH, poljski kontingent učestvuje u istim, doprinoseći jačanju sigurnosti i stabilnosti vaše države. Poljska također podržava regionalnu suradnju na Zapadnom Balkanu, a primjer toga bio je organiziran prošle godine u Poznanju Samit Berlinskog procesa, kao i zajednički projekti realizirane od strane naše zemlje i naših partnera iz Višegradske grupe (Poljska, Češka, Mađarska, Slovačka) zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana.

Naši ekonomski odnosi uglavnom su ograničeni na trgovinsku razmjenu, koja je na prilično dobrom nivou, mada izvoz poljske robe u BiH nekoliko puta premašuje uvoz vaših proizvoda u Poljsku.

eKapija: Prema vašim podacima koliki je obim trgovinske razmjene Poljske i BiH i koje oblasti prepoznajete kao nedovoljno iskorištene?

- Obim trgovinske razmjene Poljske i BiH u 2019. godini iznosio je skoro pa 700.000 KM, s tim da treba naznačiti da je import poljskih proizvoda u BiH bio značajno veći i iznosio u prošloj godini oko 520.000 dok izvoz vaših proizvoda iznosio oko 180.000 KM. Naravno ova disproporcija je sasvim normalna i uzrokovana je prije svega veličinom zemlje i stanjem ekonomije. Poljska je jedna od stabilnijih tržišta Evropske unije, veliki proizvođač hrane, namještaja, konfekcijskih materijala kao i drva, pa razumljivo je poljskih proizvoda na tržištu BiH puno više nego obrnuto. Poljski brendovi, posebno hrana sa naglaskom na slatkiše i mliječne proizvode, namještaj, dječji proizvodi te kozmetika, su sve popularniji na tržištu BiH, a kupci ih cijene prije svoga zbog jako dobrog odnosa cijene i kvaliteta. Nama je drago da na policama marketa širom Bosne i Hercegovine možemo naći odlične čokolade varšavskog Wedela, ukusne sireve Mlekovite, kvalitetnu i prirodnu kozmetiku Ziaja ili luksuzne šminke Inglot.

Obim trgovinske razmjene Poljske i BiH iznosi 2,17% ukupne razmjene Bosne i Hercegovine, što možda ne izgleda impresivno na prvi pogled, ali treba naznačiti da je Poljska već godinama u prvih 10 najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Naravno potencijal trgovinske razmjene je puno veći i u našem svakodnevnom radu nastojimo da su naši proizvođači prisutni što više ne samo na policama, ali da sudjeluju u sajmovima i drugim ekonomskim dešavanjima.

eKapija: Koje su to najveće prednosti BiH kada je privlačenje investicija u pitanju?

- Teško mi je odgovoriti na to pitanje. Iskustvo Poljske nakon pada komunizma pokazuje da stabilna i predvidiva politička situacija, efikasna administracija, zakoni, također i poreski, pogodni za investitore, visoka razina vladavine prava i niska korupcija predstavljaju veoma važne faktore u privlačenju stranih investicija. BiH i dalje ima puno problema oko svega toga. S druge strane, ekonomski i socijalni faktori, tj. relativno jeftina radna snaga, relativno niski troškovi održavanja i visoka stopa nezaposlenosti zasigurno pogoduju privlačenju stranih investicija.

eKapija: Koliko poljskih kompanija trenutno posluje u BiH, a koliko su kompanije iz BiH prisutne u Poljskoj?

- Što se tiče poslovanja kompanija iz BiH u Poljskoj, naša ambasada ne posjeduje takve podatke, jer to je više nadležnost ambasade BiH u Varšavi. Ali, što se tiče poljskih kompanija prisutnih na tržištu BiH, njih ima, naravno, no njihov broj nije velik i sigurno na tom području postoji velika potreba za napretkom i razvitkom suradnje. U prvih pet mjeseci 2019. godine promjene kapitala iz Republike Poljske su iznosile 389.288 KM. Prema dostupnim podacima, u BiH posluje šest većih kompanija koje imaju registrirano više od 100.000 KM obrta i to su: Organika BH Sarajevo, koja od 2004. godina prisutna u BiH, od kada su pokrenuli proizvodnju u pogonu bivše spužvare Inga Gradiška. Fabrika proizvodi spužve za namještaj i upošljava 68 radnika. Druga velika kompanija je LPP BH Banjaluka. To je poljska modna kuća, vlasnik brenda Reserve koji je sve prisutniji u zemljama regije i koji širi svoje tržište, pa je tako najavila i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine.

Vrijedi spomenuti također INTER CARS Sarajevo, koji je podružnica jednog od najvećih evropskih distributera rezervnih dijelova, guma, akumulatora i ostale opreme za putnička i teretna vozila, te motocikle. Takođe, poljska kompanija Orbis Grupa je potpisala ugovore za održavanje hotela Tarčin Forest Resort & Spa koji je dobio prestižnu nagradu za najbolji novi hotel 2017. godine i te hotela Novotel u Sarajevu. Takođe, u 2016. godini je registrirana kompanija Supersnow Spolka Akcyjna iz Poljske koja predvodi konzorcij koji je izvodi radove na osnježavanju i vertikalnom transportu skijaša na Bjelašnici. Naravno to su samo neki primjeri poljskih firmi, kojih ima više i koje svake godine uspješno obavljaju interese u BiH.

(Foto: Krystyna Żukowska-Efendić)
eKapija: Koje proizvode je BiH najviše uvozila, a šta izvozila u Poljsku?

- Što se tiče uvoza iz Poljske, najviše je BiH uvozila električnih mašina, namještaja, posteljina, madraca, kao i plastike, kaučuka, gume i njihovih proizvoda, te proizvoda životinjskog porijekla kao što su meso, ribe i mlijeko. Iz BiH u Poljsku najviše se izvozi hemijskih proizvoda te voća i povrća i njihovih proizvoda. No, kako moram priznati, poljski proizvodi u BiH postaju sve više prepoznatljivi, obrnuto nije to baš slučaj. Želio bih da kompanije iz BiH postanu poznate u Poljskoj, jer vjerujem da su to kvalitetni i dobri proizvodi. Ali na tako velikom tržištu kao što je Poljska, njihova promocija je zahtjevna i trebaće dosta vremena da prosječni Poljak može nabrojiti neki od. proizvoda iz BiH. Ipak, potencijal postoji i svakako svi trebamo raditi na tome da ga iskoristimo.

eKapija: Kako poljske kompanije gledaju na tržište GiH? Da li raste interes novih investitora i u kojim djelatnostima? Možete li navesti neki konkretan primjer?

- Poljske kompanije, načelno, jesu sve više jesu zainteresirane za BiH. Dobijamo do 10 upita mjesečno koje šalju naše firme. One su uglavnom zainteresirane za plasman svojih proizvoda i traže poslovne partnere ili razvijaju već postojeću saradnju. U traženju poslovnih partnera pomaže nam Vanjskotrgovinska komora BiH s kojom godinama imamo odličnu saradnju. Poljska ima svoje interese, no planovi se uglavnom drže kao tajna, što zbog konkurencije, što zbog neizvjesnosti njihovog rezultata. Okvirno možemo reći da poljske kompanije iz oblasti ekologije i zelene energije planiraju uskoro ulaganje u BiH. Čim dođe do potpisivanja ugovora, mi ćemo obavijestiti javnost i promovirati naše investicije.

eKapija: Šta biste savjetovali domaćim privrednicima na šta da posebno obrate pažnju ako žele ostvare uspjeh na poljskom tržištu?

- Poljsko tržište je zaista veliko, jer naša zemlja broji oko 38 miliona stanovnika, ali je ujedno i zahtjevno i otvoreno za konkurenciju. Prisutni su kako veliki međunarodni proizvođači, tako i mali, koji su uspjeli pronaći mjesto za sebe. Stoga, nije važno ući samo sa određenim proizvodom na tržište, nego dugo i ostati na njemu, pogotovo razviti svoj dobar i prepoznatljiv brend. Uporedo sa rastućim prosperitetom našeg društva razvijaju se zahtjevi i preferencije kupaca.

Poljaci manje paze na cijene proizvoda, pridajući više pažnje kvalitetu. Osim toga, sve više Poljaka bira organske proizvode, pogotovo kada je riječ o hrani i kozmetici. Takođe, dolazi do pomaka prema tradicionalnim prirodnim proizvodnim tehnologijama - sve više pažnje se posvećuje zdravstvenim aspektima proizvoda. Ovdje bih vidio priliku za proizvođače iz BiH, posebno one koji nude poljoprivredne proizvode, ali takođe i prirodne lijekove ili kozmetiku, proizvedene prirodnim, tradicionalnim metodama u ekološki čistim regijama, vrhunskog kvaliteta i po konkurentnim cijenama. Dapače, za to bi bile potrebne promotivne i marketinške aktivnosti.

eKapija: Prema vašem mišljenju, koje korake trebamo prioritetno poduzeti kako bismo ubrzali pristupne pregovore sa EU?

- Mora biti jasno da pred pristupnim pregovorima BiH predstoji dug put. Prvo, vaša zemlja mora steći status kandidata za EU, a uvjeti za započinjanje tih pregovora predstavljeni su u Mišljenju Europske komisije objavljenom u maju prošle godine kao tzv. 14 prioriteta. Neke od tih uvjeta relativno je lako ispuniti, a druge – zbog složenog političkog sistema – vrlo teško. Međutim, čini se da je najvažniji realni napredak u pogledu vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. To je u vitalnom interesu same BiH i njenih stanovnika. Ne radi sa samo o tome, da bi svi željeli živjeti u pravnoj i sigurnoj državi. Na kraju krajeva, korupcija i organizirani kriminal kao i nedostaci u području vladavine zakona, imaju značajan negativan utjecaj na ekonomski razvoj i životni standard stanovnika. Značajno poboljšanje situacije u ovim područjima značiće npr. privlačenje investicija, povećanje prihoda u budžetu, poboljšanje i povećanje efikasnosti upravljanja javnim sredstvima, povećanje bogatstva društva, smanjenje siromaštva, zadržavanje predstavnika mlade generacije u zemlji (pogotovo obrazovane i visokokvalificirane ljude), koji ne vide svoju budućnost u BiH i razmišljaju o iseljavanju.

eKapija: Koliko se promijenio vaš pogled na BiH i na koji način od kada ste imenovani za Ambasadora Republike Poljske?

- Za vrijeme svog jednoipogodišnjeg boravka u vašoj zemlji nisam promijenio svoj pogled na BiH. Balkan je bio u oblasti mog interesiranja tijekom dugogodišnjeg rada u službi vanjskih poslova, uostalom moja posljednja diplomatska misija bila je Crna Gora. Znam i dobro razumijem vaše probleme, vašu situaciju koja je općenito složena na Zapadnom Balkanu i izuzetni komplicirana u Bosni i Hercegovini. Ovdje se osjećam se jako dobro, imam odlične kontakte sa predstavnicima svih naroda BiH, svuda se susrećem s izrazima istinske ljubaznosti i prijateljstva. Činjenica da sam Poljak olakšava mi moju službu, ne samo zbog lakoće upotrebe lokalnog jezika, već i zbog toga što mi Poljaci imamo slična istorijska iskustva kao i narodi bivše Jugoslavije iz 20. stoljeća. Bili smo žrtve Drugog svjetskog rata i oba totalitarna sistema – nacizma i komunizma, kasnije smo pretrpjeli tešku i bolnu tranziciju, iako je ona u Poljskoj provedena u miru.

U BiH se osjećam vrlo dobro ne samo zato što je ovo prelijepa zemlja s vrlo zanimljivom i neobičnom kulturom. Prije svega, volim boraviti među običnim ljudima, čak i kada ne znaju koju funkciju vršim. Ljubaznost, otvorenost, gostoprimstvo, spremnost na nesebičnu pomoć i srdačnost naroda Bosne i Hercegovine koju sam spomenuo, veliko je bogatstvo ove zemlje i fenomen koji se rijetko može sresti u drugim dijelima Evrope.

Senka Trivić
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Iz ugla ambasadora

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.