NavMenu

Kemal Grebo, predsjednik PKKS - Nesebični rad i zalaganje za napredak privrede

Izvor: eKapija Petak, 18.12.2009. 15:30
Komentari
Podeli

Kemal Grebo rođen je 1950. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Ekonomski fakultet. Nakon studija jedno vrijeme je radio u ZOIL-u Sarajevo, na poslovima planiranja osiguranja i zamjenika direktora, a nakon toga sve do danas, dakle više od trideset godina, radi u Privrednoj komori Sarajeva.

Aktivnim odnosom, kroz rad u Komori i učešćem u radu organa i stručnih tijela Grada i Kantona Sarajeva, dao je značajan doprinos razvoju privrede Sarajeva, izgradnji privrednog sistema i rješavanju niza problema u privredi, prije i poslije rata.

"Minuli rat u Bosni i Hercegovini, zatekao me je na dužnosti sekretara Komore. Komora je proglašena institucijom od značaja za Okrug Sarajevo i trebalo je hitno izvršiti organizaciono prestrojavanje i Komoru staviti u funkciju odbrane. To je bio veoma složen zadatak jer je veliki broj stručne radne snage napustio Komoru. Komora je bila suočena sa dodatnim problemom, očuvanja pravnog statusa. Ipak, Komora se uspjela održati i dati značajan doprinos odbrani zemlje i obnovi ratom uništene privrede", kaže Grebo za eKapija.ba

Doprinos Kemala Grebe u tome je izuzetno velik.

Prestanak rata, Komoru je zatekao u teškom stanju. Ostala je bez poslovnog prostora, opreme, namještaja, kadrova, dokumentacije i praktično je trebalo krenuti od početka.

U septembru 1995. godine Komora prilagođava svoje ustrojstvo novoj državnoj organizaciji po kantonima i svoju djelatnost teritorijalno veže za prostor Kantona Sarajevo, ali i dalje zadržava raniji naziv. Tom prilikom vrše se izbori za nove organe Komore, a Kemal Grebo se bira za predsjednika.

"Od tog momenta Komora se stavlja u funkciju obnove sarajevskih preduzeća koja su tokom rata pretrpila ogromne ljudske i materijalne štete. S obzirom da je i sama pretrpila znatne štete, Komora je otpočela i sa aktivnostima na vlastitoj obnovi, organizacionom, kadrovskom i materijalnom osposobljavanju. Transformiše se u pravcu prilagođavanja rada uvjetima tržišne ekonomije promjenjujući evropske standarde komorskog djelovanja", dodaje on.

Predstavnik Evropske Komore prilikom učešća Komore u realizaciji projekta Evropske unije „Razvoj komorskog sistema u BiH“, posebno je naglasio napredak Privredne komora Kantona Sarajevo u pravcu primjene evropskih standarda u svom radu.

Na Petom Kongresu komora svijeta, održanom u julu 2007. god. u Istanbulu, Privredna komora Kantona Sarajevo je osvojila prvo mjesto na svjetskom takmičenju komora za projekat "Razvoj i zadržavanje članstva i unapređenje servisa Komore".

Posebnu zaslugu za ove uspjehe ima predsjednik Komore Kemal Grebo.

Predsjednik Komore Kemal Grebo značajan doprinos dao je unapređenju poslovanja sa inostranstvom kroz neposredne kontakte sa stranim komorama, privrednim društvima i predstavništvima, ambasadama i dr, što je rezultiralo privlačenjem stranih ulaganja u privredu Kantona Sarajevo. Na području Sarajeva formiran je veći broj firmi sa djelimično ili potpuno stranim kapitalom, sklopljen je niz ugovora o saradnji i u tom pogledu Sarajevo prednjači u odnosu na druga područja u BiH. Posebno je bila značajna uloga predsjednika Komore na uspostavljanju ratom pokidanih poslovnih veza unutar BiH i područja bivše Jugoslavije.

Komora je sklopila nekoliko sporazuma o saradnji sa komorama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Turske i dr. čime je proširena saradnja sarajevskih firmi sa inostranim.

Posebno sam se zalagao za izgradnju komorskog sistema u FBiH i BiH, održavanju i funkcionisanju Vanjskotrgovinske komore BiH, kao važne institucije na nivou države. Bio je predsjednik Odbora za osnivanje i konstituisanje VTKBiH 2002. godine“, pojašnjava predsjednik Komore Kemal Grebo.

Uporedo sa ovim aktivnostima Kemal Grebo je kontinuirano radio na jačanju uticaja Komore na izvršne i zakonodavne organe vlasti, posebno u procesu usvajanja privrednog zakonodavstva, oblikovanja privrednog sistema i donošenja propisa od interesa za privredu.

Predsjednik Komore Kemal Grebo dao je značajan doprinos u predstavljanju rada Komore široj javnosti putem privrednih susreta, sajmova i drugih oblika okupljanja privrednika i putem sredstava javnog informisanja.

Više puta je predvodio delegacije bh. privrednika u inozemstvu, učestvovao u pripremama i realizaciji niza investicionih Konferencija, bio u organizacionim odborima domaćih i internacionalnih sajmova i izložbi, predsjedavao Odborom za osnivanje i konstituisanje VTK, predsjedavao je i bio član Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Upravnog odbora Univerziteta "Sarajevo School of Science and Tehnology" i dr.

Inicirao je i direktno učestvovao u izradi niza projekata kao što su: Studija "Olimpijske igre kao faktor razvoja", Strategija razvoja KS do 2015. god., "Osposobljavanje privrednih komora u BiH", "Formiranje Centra za edukaciju i Centra za informacione poslove u Komori", jedan je od autora Monografije "Privreda u opkoljenom Sarajevu" i Monografije "Stotinu godina Privredne komore Sarajeva", jedan je i od osnivača MET fondacije "Mladi i ekonomska tranzicija" i dr.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja i pohvale: dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva; Agencija za izbor najmenadžera BiH i Jugoistočne Evrope dodijelila mu je priznanje „Privredna ličnost BiH za 2005. godinu“; Centar Skenderija-Sarajevski sajam dodijelio je Kemalu Grebi Zahvalnicu za dugogodišnji lični doprinos u realizaciji sajamskih manifestacija; Partnerske komore iz inozemstva (Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica Ljubljane i dr.) odale su priznanje Kemalu Grebi za doprinos razvoju i unapređenju međunarodne saradnje; Kemal Grebo dobio je priznanje od Privredne komore BiH, za aktivno učešće i doprinos radu organa i tijela Privredne komore BiH u ratnim uvjetima; priznanje Privredne komore regije Sarajevo za doprinos u radu 1977. godine i dr.

Prijedlog da se Kemalu Grebi dodijeli posebno priznanje Komore za tridesetogodišnji kontinuirani rad u Komori i doprinos razvoju i afirmaciji Komore i privrede Kantona Sarajevo, ima puno opravdanje, a predstavlja i zahvalnost za njegov nesebični rad i zalaganje za napredak privrede ne samo Grada i Kantona Sarajevo već i šire regije čemu je posvetio svoj cjelokupni dosadašnji rad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.