Izvor: eKapija | Utorak, 03.03.2020.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vojislav Rapić, generalni direktor Fabrike stočne hrane Farmofit - Jedini u BiH imamo stručnjaka za pravilnu ishranu životinja

Vojislav Rapić (Foto: Farmofit)
Za tri decenije koliko postoji gradiška kompanija Rapić, koja se bavi proizvodnjom stočne hrane, uspjela je da izgradi renomirano ime u agrarnom sektoru BiH te postane oslonac i partner domaćim poljoprivrednicima.

Stočna hrana koja se proizvodi u njihovim pogonima danas se koristi na farmama širom zemlje, a kako kaže u intervjuu za eKapiju direktor ove firme, Vojislav Rapić, upravo to im je i cilj - da njihovi proizvodi budu dostupni poljoprivrednicima u svakom momentu. U tome ima podršku svog tima od 100 ljudi, najnoviju tehnologiju i opremu. Sve to im daje dobar vjetar u leđa za nove poslovne ciljeve i planove.

Sa ponosom ističe da su jedini proizvođač stočne hrane u BiH koji ima svog doktora nauka iz oblasti animalnog nutricionizma, koji je zadužen za izradu i kontrolu svih receptura hrane.

eKapija: Sa kakvim rezultatima dočekujete značajni jubijel - 30 godina rada? Koliko ste zadovoljni poslovanjem tokom 2019.?

- Kompanija Rapić svoj veliki jubilej dočekuje sa izuzetnim rezultatima. Od početka proizvodnje stočne hrane pa do danas proizveli smo i distribuirali više od 350.000 tona stočne hrane. Samo tokom prošle godine na tržište smo isporučili više od 55.000 tona gotove stočne hrane, kao i 30.000 tona mineralnih đubriva, te 60.000 doza sjemenskog kukuruza. Naše poslovanje bilježi stalni rast i što je još bitnije, razvoj u svim segmentima. Ponosni smo na činjenicu da smo danas proizvodna kompanija koja upošljava skoro 100 radnika i koja je kao takva pouzdan partner velikom broju farmera širom Bosne i Hercegovine.

eKapija: Šta je bilo posebno izazovno u prethodnom periodu kada se radi o proizvodnji stočne hrane? Da li ste ispratili potrebe i standarde domaćeg tržišta?


- Kada je proizvodnja stočne hrane u pitanju postoji nekoliko izazova od značaja. Na prvom mjestu je to kvalitet ulaznih sirovina, koje uvijek moraju biti izuzetnog kvaliteta. Kada imate kvalitetne sirovine i efikasnu proizvodnju u fabrici, sljedeći bitan momenat je kontinuitet isporuke stočne hrane na farme, kao i u prodajne objekte naših partnera. Smatram da smo jedna od rijetkih fabrika stočne hrane na tržištu koja naručenu hranu isporučuje narednog dana, te je osim toga u mogućnosti da ispoštuje sve zahtjeve tržišta kada su u pitanju namjenski skrojene recepture za određene vrste domaćih životinja. Na kraju, posebna vrsta izazova je održavanje liderske pozicije na domaćem tržištu. Osim svih prethodno nabrojanih elemenata konkurentnosti, uvijek se trudimo da našim partnerima na terenu uz vrhunski kvalitet stočne hrane obezbijedimo i dodatne usluge i pogodnosti, te da opravdamo naš moto koji kaže da je Farmofit "PRIRODAN IZBOR" profesionalnih proizvođača animalnih proizvoda.

(Foto: Farmofit)
eKapija: Kompanija Rapić je već afirmisano ime u oblasti proizvodnje stočne hrane. Kako ste razvijali biznis i šta vas je motivisalo da ga pokrenete?

- Iako u svojim početnim fazama razvoja naša kompanija nije bila usmjerena na sektor proizvodnje i prometa stočne hrane, vremenom se pokazalo da je pomenuti sektor veoma zahvalan za razvijanje preduzetničkih inicijativa. Prvi cilj nam je bio da obezbijedimo profesionalne skladišne kapacitete za žitarice, koje bi stavili na raspolaganje brojnim poljoprivrednim proizvođačima sa područja Lijevča polja, ali i šire. Kako smo oduvijek locirani u najagrarnijoj opštini u Bosni i Hercegovini, dalji razvoj poslovnih inicijativa od skladišta žitarica do fabrike stočne hrane bio je očekivan. Dakle, motiv je uvijek bio direktno vezan za potrebe naših krajnjih korisnika – poljoprivrednih proizvođača. Danas smo kompanija koja je u stanju da obezbijedi zaokružen set proizvoda i usluga, kako u animalnoj tako i u ratarskoj proizvodnji, što se pokazalo kao jedini pravi pristup u saradnji sa profesionalnim poljoprivrednicima, kojima je ovakav oblik partnerstva imperativan.

eKapija: Koliko izazovno je bilo izgraditi povjerenje i kredibilitet kod kupaca, a kasnije ga i održati?

- Za nas sve počinje i završava sa kupcem. Ne mogu da kažem da smo povjerenje kupaca zaradili lako, ali smo ga uspostavili veoma brzo i zadržali do današnjeg dana. Kao što sam prethodno pomenuo, u našem poslu veoma je bitno krenuti od potreba naših krajnjih korisnika. Pri tome, krajnji korisnik nije samo poljoprivredni proizvođač – domaćin, već i njegove životinje na farmi. Svaka linija proizvodnje u stočarstvu ima svoje specifičnosti i zahtjeve. Naša kompanija pomenutim zahtjevima od prvog dana pristupa sa velikom pažnjom, na način da pravovremeno procesuiramo se potrebe proizvođača i našu proizvodnju prilagodimo njima. Stalno smo prisutni na terenu i proizvodnji, pri čemu iz prve ruke dobijamo pouzdanu informaciju u kom pravcu trebamo usmjeriti naše tehnologije i buduća unapređenja. Svjesni smo da u animalnom nutricionizmu stalno postoji prostor za dodatna unapređenja, a jedini način da se krećete u tržišno opravdanom pravcu jeste da provedete vrijeme sa svojim kupcima i korisnicima hrane.

eKapija: Gdje danas plasirate proizvode? Imate li u planu nova izvozna tržišta?

- Fabrika stočne hrane Farmofit je za sada primarno fokusirana na domaće tržište. Smatramo da na tržištu BiH i dalje postoje značajne potrebe koje je neophodno zadovoljiti prije samog razmišljanja o osvajanju izvoznih tržišta. Naša hrana je trenutno dostupna na značajnom broju farmi, kao i u velikom broju poljoprivrednih apoteka širom BiH. Pri tome, fokus je na sljedećim regijama: Unsko-sanski kanton, banjalučka i dobojska regija, Semberija, Tuzlanski kanton, srednja Bosna i dr. Naša komercijalna služba je svakodnevno prisutna u svim navedenim regionima, te pri tome raspoloživa u savjetodavnom i svakom drugom poslovnom pogledu našim partnerima na tržištu.

eKapija: Koje tehnologije danas primjenujete u proizvodnji i koliki su kapaciteti?

- U našoj proizvodnji primjenjujemo najsavremenije tehnologije, pri čemu je cjelokupan proces proizvodnje stočne hrane automatizovan. U funkciji su dvije peletirke za hranu, samočisteće linije, kao i brojni drugi elementi koji našu proizvodnju čine superiodrnom. Trenutni proizvodni kapacitet fabrike je 20 tona/h. Potrebno je naglasiti kako smo jedina fabrika stočne hrane u BiH koja ima vlastitog doktora nauka iz oblasti animalnog nutricionizma, koji je zadružen za izradu i kontrolu svih receptura hrane. Riječ je o dr Lazaru Makiviću, koji je svoj cjelokupni naučno-istraživački rad sproveo upravo na našim proizvodnim linijama i partnerskim farmama. Na kraju, nešto što nas čini takođe jednistvenima na tržištu je i vlastita laboratorija za ispitivanje kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda.

(Foto: Farmofit)
eKapija: Razvili ste i sopstvenu laboratoriju za ispitivanja. Koje sve analize se mogu raditi?

- Proizvodnja stočne hrane je danas nezamisliva bez vlastite laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda. U našoj laboratorije se na dnevnom nivou uradi preko dvadeset pojedinačnih analiza na sirovinama i finalnim proizvodima, pri čemu se određuje vlaga, protreini, mast, pepeo, so i celuloza. Poseban vid analiza odnosi se na određivanje mikotoksina u sirovinama. Pri prijemu sirovina određuje se udio primjesa, te ako je potrebno za neke vrste žitarica radi se i hektolitarska masa. Analize se rade na najsavremenijoj opremi, pri čemu sve rezultate dobijamo u roku od nekoliko minuta, tako da možemo preventivno djelovati u svim situacijama. Ovakav vid osposobljenosti nam omogućava da imamo uređen sistem kontrole i samokontrole.

eKapija: Nudite i usluge skladištenja žitarica i kukuruza. Koliki su kapaciteti i planovi na tom polju u narednom periodu?

- Uslužno skladištenje žitarica u sopstvenim profesionalnim kapacitetima je bila jedna od prvih djelatnosti naše kompanije. Trenutno raspolažemo sa više od 28.000 tona vlastitih skladišnih kapaciteta, te stalno radimo na njihovom proširenju.

eKapija: Iz razgovora sa poljoprivrednicima šta vam najčešće kažu? Imaju li stočari i ostali poljoprivrednici dovoljno državne podrške da istraju u svojim poslovima?

- Mišljenja sam da naši poljoprivreni proizvođači, konkretno u segmentu animalne proizvodnje imaju značajnu podršku resornih institucija i sistema uopšte. Naravno, uvijek postoji prostor za dodatno unapređenje mjera podrške, u smislu da one još preciznije podržavaju konkretne potrebe poljoprivrednih gazdinstava, te da promovišu razvoj pravih, profesionalnih poljoprivrednika. Naša kompanija će uvijek podržavati svoje partnere kroz vlastite mjere razvoja domaće stočarske proizvodnje, što će u konačnom, uvjeren sam dovesti do značajnih pozitivnih promjena u ukupnom agrarnom sektoru u BiH.

eKapija: Koji su poslovni planovi kompanije Rapić za naredni period?


- Kompanija Rapić, zajedno sa svojom poslovnom jedinicom FHS Farmofit ima velike planove za budućnost. Na prvom mjestu, dalja specijalizacija i usavršavanje u sektoru proizvodnje stočne hrane je naš imperativni cilj. Naša hrana mora biti dostupna svakom poljoprivrednom proizvođaču u BiH, te mora biti takvog kvaliteta da dugoročno bude "PRIRODAN IZBOR" svih profesionalnih poljoprivrednika u stočarstvu. Na kraju, mi smo iskusan kolektiv sa jakom i mladom radnom ekipom, koja spremno dočekuje nove agro trendove, koji će sigurno biti u duhu mladih profesionalnih poljoprivrednika.

Teodora Brnjoš


Fotogalerija
Fabrika stočne hrane Farmofit u Gradišci

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.